search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:34
MENU CLOSE

ΔΕΗ: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της ΑΜΚ – Τι υποστηρίζει η αντιπολίτευση

27.09.2021 07:00
dei-new-091

Έναν διαφορετικό «δρόμο» για την μείωση κατά 17% του ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΗ επέλεξε η Κυβέρνηση και η διοίκηση της εταιρείας.

Έτσι αντί να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό, και να πουλήσει απευθείας το ποσοστό αυτό σε ιδιώτες επενδυτές, επέλεξε να ανακοινώσει μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ στην οποία το ΤΑΪΠΕΔ (στο οποίο ανήκει το 17%) δεν θα συμμετέχει.

Με αυτό τον τρόπο η ΔΕΗ, επιτυγχάνει και τη μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στο 34% από το σημερινό 51% κάτι που αποτελεί διαχρονικό αίτημα των «Θεσμών» και βάζει φρέσκο και φθηνό χρήμα στα ταμεία της με μία πολύ λιγότερο «γραφειοκρατική» και χρονοβόρα διαδικασία «δανειζόμενη» στην πραγματικότητα χρήματα από τους επενδυτές με μηδενικό επιτόκιο.

Αυτή η επιλογή όμως έχει κάποια πλεονεκτήματα αλλά και συγκεκριμένα μειονεκτήματα.

Για παράδειγμα το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται εδώ και καιρό μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, με αποτέλεσμα οι αποτιμήσεις πολύ σημαντικών επιχειρήσεων, και ειδικά αυτών στις οποίες συμμετέχει με μεγάλα ποσοστά το Δημόσιο, να είναι πολύ χαμηλότερες από την πραγματική ή τη δυνητική τους αξία.

Δηλαδή η πώληση του 17% της ΔΕΗ μέσω του χρηματιστηρίου και συγκεκριμένα της ΑΜΚ ενδεχομένως, σύμφωνα πάντα με τους επικριτές, να αποφέρει στο Δημόσιο, πολύ λιγότερα χρήματα από έναν διεθνή διαγωνισμό ο οποίος θα αποτιμούσε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό την πραγματική αξία και τις προοπτικές που έχει η ΔΕΗ με την ηγετική της θέση σε έναν κλάδο ο οποίος θα προσελκύσει τεράστια κεφάλαια τα επόμενα χρόνια.

Με άλλα λόγια το Δημόσιο «πουλάει φθηνά» το πλεονέκτημα της απόλυτης πλειοψηφίας που κατέχει σήμερα με 51% στη ΔΕΗ και το οποίο αναμένεται να προσγειωθεί στο 34% μετά την αύξηση.

Από την άλλη πλευρά η διοίκηση της ΔΕΗ αντιτείνει ότι αν η ΔΕΗ πούλαγε απευθείας το 17% με placement και όχι με ΑΜΚ ενδεχομένως τα χρήματα να κατευθύνονταν για την μείωση του χρέους και όχι στο ταμείο της επιχείρησης.

Πάντως είναι χαρακτηριστικό ότι τη δυσαρέσκεια τους για την αιφνιδιαστική ΑΜΚ εξέφρασαν προς τη διοίκηση ακόμα και υφιστάμενοι ιδιώτες μέτοχοι της ΔΕΗ κατά τη διάρκεια του teleconference το οποίο κράτησε πάνω από 2 ώρες.

Οι επενδυτές εξέφρασαν τον σκεπτικισμό τους τόσο για το αν πράγματι η ΔΕΗ χρειάζεται σε αυτό το timing τα συγκεκριμένα κεφάλαια όσο και για το θέμα της πολύς χαμηλής κεφαλαιοποίησης της στο Χ.Α.

Έχει ιδιαίτερη σημασία να τονιστεί ότι τις ενστάσεις τις έθεσαν κυρίως οι επενδυτές, που έχουν στόχο την μακρόπνοη διακράτηση των μετοχών και όχι αυτοί που αρέσκονται σε χρηματιστηριακά «παιχνίδια».

Με το που ανακοινώθηκε η απόφαση για την ΑΜΚ, πάντως η μετοχή της ΔΕΗ έχασε 11% μέσα σε μέρα και έφτασε πολύ γρήγορα σε επίπεδα κάτω των 8 ευρώ.

Φυσικά η ανακοίνωση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ προκάλεσε και σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης μιλούν για παραίτηση ακόμα και για «ξεπούλημα» καθώς το Δημόσιο «προσφέρει» το πλειοψηφικό του ποσοστό στη ΔΕΗ σε ιδιώτες χωρίς να εξαντλεί όλα τα περιθώρια ώστε να αποκτήσει το μεγαλύτερο δυνατό «premium» μέσω ενός διαγωνισμού. Εκτός αυτού πραγματοποιεί την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σε μία περίοδο που η αποτίμηση της εταιρίας είναι πολύ χαμηλή.

Τα επιχειρήματα της Κυβέρνησης

«Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα δώσει την ευκαιρία στη ΔΕΗ να ολοκληρώσει το σχέδιο μετασχηματισμού που ξεκίνησε το 2019, καθώς και να επιταχύνει τον μετασχηματισμό της σε μια οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη, σύγχρονη ψηφιακή εταιρία ηλεκτρικής ενέργειας».

Ο στόχος της Διοίκησης είναι μετά την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού, η ΔΕΗ να έχει το 80% της εγχώριας αγοράς των ΑΠΕ και το 49% της συνολικής ενεργειακής αγοράς.

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης αιτιολογώντας την απόφαση για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 750 εκατ. ευρώ, που θα οδηγήσει σε παράλληλη μείωση της συμμετοχής του δημοσίου στην κρατική επιχείρηση κατά περίπου 17% όσο δηλαδή ήταν ο στόχος ιδιωτικοποίησης της που είχε τεθεί από τους Θεσμούς κατά την περίοδο των Μνημονίων.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2001 η ΔΕΗ είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Μέχρι και το 2011 το Ελληνικό Δημόσιο είχε ποσοστό στο μετοχικό της κεφάλαιο ελαφρώς άνω του 51%, ενώ άλλο 3,5% έχει ο ΕΦΚΑ/ΙΚΑ. Από το 2011-12 ένα ποσοστό 17% του μετοχικού της κεφαλαίου έχει μεταβιβασθεί από το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ, με σκοπό να πωληθεί σε επενδυτή και τα έσοδα να διατεθούν για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Μετά την ίδρυση του «Υπερταμείου» το 2016, το Δημόσιο μεταβίβασε και το υπόλοιπο 34% του σε αυτό.

Στάσσης: Επενδύσεις 8,6 δισ έως το 2026

Ο CEO της ΔΕΗ επέμεινε ότι τώρα είναι η ώρα που πρέπει να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες και να αντληθούν τα κεφάλαια από τις αγορές, καθώς το δειθνές κλίμα είναι ευνοϊκό, ενώ μετά το 2022 και την έναρξη του ανοδικού κύκλου των επιοκίων, ουδείς θα μπορεί να προβλέψει μα ακρίβεια ποιές θα είναι οι συνθήκες.

Όπως είπε ο κ. Στάσης με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η ΔΕΗ θα μπορέσει να επιταχύνει το επενδυτικό της πλάνο σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και να αυξήσει τη λειτουργική κερδοφορία της αλλά και να προχωρήσει σε εξαγορές στα Βαλκάνια.

Η επιχείρηση προετοιμάζει τα πλάνα της τόσο για την ανάπτυξη στα Υπεράκτια Αιολικά όσο και για την Αποθήκευση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το σύνολο των επενδύσεων που προγραμματίζεται έως το 2026 ανέρχεται σε 8,6 δις ευρώ, οι οποίες εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε λειτουργικά κέρδη ύψους 1,3 δις ευρώ το 2024 και 1,7 δις ευρώ το 2026 έναντι περίπου 900 εκατ. ευρώ το 2021.

Παράλληλα, η ΔΕΗ θα επιδιώξει να αξιοποιήσει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα και την Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ειδικά στον τομέα των ΑΠΕ στόχος είναι τα 7,2 GW εγκατεστημένης ισχύος το 2024 και τα 9,1GW , συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών το 2026.

Οι επενδύσεις για την υλοποίηση αυτών των έργων υπολογίζονται σε 5,3 δισ ευρώ έως το 2024 και 8,4 δις ευρώ το 2026.

Παράλληλα η ΔΕΗ θα διερευνήσει «επιλεκτική και λελογισμένη» επέκτασής της σε γειτονικές αγορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προκειμένου να επωφεληθεί από ευκαιρίες ανάπτυξης στην περιοχή και θα αυξήσει την ευελιξία της σε στρατηγικό και λειτουργικό επίπεδο μέσω μιας πιο αποτελεσματικής και βιώσιμης κεφαλαιακής δομής.

Πρέπει να σημειωθεί ότι παράλληλα με όλα αυτά θα συνεχιστεί το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης που θα ολοκληρωθεί το 2024 και το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών CO2 στα 5 mton το 2024 έναντι 15,5 mton το 2020 και 23,1 mton το 2019.

Αντιδράσεις από ΓΕΝΟΠ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να χαρίσει ένα από τα πιο «ακριβά ασημικά» της. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ κατά 750 εκατ. ευρώ, με τους όρους που γίνεται, δηλαδή χωρίς τη συμμετοχή του βασικού μετόχου, ισοδυναμεί με “παραίτησή” του και σηματοδοτεί το τέλος της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της πατρίδας μας», αναφέρει η ΓΕΝΟΠ σε ανακοίνωσή της.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η ιδιωτικοποίηση και της ΔΕΗ.». Eιδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Η αιφνιδιαστική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ανοίγει την κερκόπορτα απώλειας της πλειοψηφίας του Δημοσίου. Η κοινή ανακοίνωση του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ, των βασικών μετόχων της ΔΕΗ, με ποσοστό 34% και 17%, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες. Η πρόθεσή τους είναι σαφής. Η «διερεύνηση» μείωσης της συμμετοχής τους, σε μειοψηφικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η ιδιωτικοποίηση και της ΔΕΗ.

Ενώ εντείνεται η ενεργειακή κρίση, ενώ οι τιμές ηλεκτρισμού είναι στα ύψη και ενώ όλοι οι καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, βιώνουν τις καταστροφικές επιπτώσεις της πολιτικής της ΝΔ στην ενέργεια, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει η ελληνική πολιτεία να χάσει τον έλεγχο σε ακόμη έναν ενεργειακό φορέα, τον πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος, στη ΔΕΗ. Με αυτόν τον τρόπο, η ελληνική κοινωνία και οικονομία μένουν απροστάτευτες εν μέσω μάλιστα κρίσης. Η συμμετοχή θεσμικών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ είναι απλή δικαιολογία και προκάλυμμα του σχεδίου τους.

Το πλάνο της κυβέρνησης ΝΔ είναι και ήταν από την αρχή της θητείας της να τα ξεπουλήσει όλα. Λίγες μόλις μέρες από το ξεπούλημα ολόκληρου του ποσοστού του δημοσίου στο Δίκτυο φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) και το ξεπούλημα του 49% του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρισμού (ΔΕΔΔΗΕ), τελικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωράει στον επόμενο στόχο που δεν είναι άλλος από την ίδια τη ΔΕΗ, η οποία, μέχρι σήμερα, ανήκει κατά πλειοψηφικό ποσοστό, στον ελληνικό λαό.

Για το έγκλημα που συντελείται σήμερα όμως, με την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ μέσω της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, φέρει ακέραιη την ευθύνη η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Και μάς προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι ο κ. Μητσοτάκης απέκρυψε αυτή την εξέλιξη από την πρόσφατη ομιλία του στη ΔΕΘ. Τι προσπάθησε αλήθεια να κρύψει; Ότι η απάντηση της κυβέρνησης στα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες που βρίσκονται αντιμέτωποι με το κύμα ακρίβειας είναι το ξεπούλημα όλων των ενεργειακών φορέων της Ελλάδας και της περιουσίας όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων;»

ΚΙΝΑΛ: Η κυβέρνηση αφήνει απροστάτευτους τους πολίτες και την οικονομία

Για παράδοση της ΔΕΗ από την κυβέρνηση στα ιδιωτικά συμφέροντα κάνει λόγο το Κίνημα Αλλαγής. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι αυτό συμβαίνει την ώρα που οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας απειλούν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρει το ΚΙΝΑΛ, «στην αιφνιδιαστική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ δεν θα συμμετέχουν το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκχώρηση του βασικού πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος. Αφήνοντας απροστάτευτους τους πολίτες και την ελληνική οικονομία από τις συνέπειες των μεγάλων επιβαρύνσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα».

Διαβάστε επίσης:

Τουρισμός-Κρήτη: «Απογειώθηκε» το Καλοκαίρι, «βουλιάζει» και το Φθινόπωρο

Αγορά ακινήτων: Αλλάζουν όλα με την κατάργηση του φόρου γονικής παροχής

ΑΑΔΕ: Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι συμψηφισμοί οφειλών ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01