search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 04:20
MENU CLOSE

Μητσοτάκης – Μακρόν: Τρεις φρεγάτες Belharra αποκτά η Ελλάδα – «Ιστορική ημέρα για Ελλάδα και Γαλλία»

28.09.2021 10:54
macron

Υπεγράφη λίγο μετά τις 10.00 το πρωί η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για συνεργασία σε Άμυνα και Ασφάλεια παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε για κοινή βούληση για ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο χωρών σε άμυνα και ασφάλεια έκανε λόγο τονίζοντας οτι θέλουμε την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας των δύο χωρών τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο κ. Μακρόν ανακοίνωσε επισήμως την απόκτηση των 3 υπερσύγχρονων φρεγατών Βelharra από τη χώρα μας, οι οποίες θα κατασκευαστούν στη Γαλλία.

Μητσοτάκης: Ελλάδα και Γαλλία κάνουν σήμερα ένα πρώτο τολμηρό βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία

«Πραγματικότητα γνωστή σε όλους, η ισχυρή συμμαχική σχέση Ελλάδας Γαλλίας που δεν εξαντλείται στους τομείς της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την επικύρωση της συμφωνίας με τη Γαλλία για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης, που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «ενισχύει μια πραγματικότητα γνωστή σε όλους: οι δύο χώρες έχουν ήδη αναπτύξει μια ισχυρή σχέση που υπερβαίνει τις σχέσεις μας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ».

«Μετά τα 24 μαχητικά Rafale, σήμερα ανακοινώνω ότι η χώρα μας αποκτά και 3 νέες φρεγάτες για το Πολεμικό Ναυτικό, με δυνατότητα να αποκτήσει άλλη μία», διακήρυξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι κοινές προσπάθειές μας ανέδειξαν ακόμη και τις προσπάθειες έναντι της κλιματικής κρίσης στο ευαίσθητο οικοσύστημα της Μεσογείου, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι «Ελλάδα και Γαλλία κάνουν σήμερα το πρώτο βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομίας. Έχουμε το ίδιο όραμα για τις ικανότητες της αυτόνομης απόκρισης της Ευρώπης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει κι έτσι η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την ισχυρή και αυτοδύναμη Ευρώπη του μέλλοντος».

Οι δυο ηγέτες, επισημοποιούν την ουσιαστική εμβάθυνση της ελληνογαλλικής στρατηγικής συνεργασίας, που εστιάζει στην ενίσχυση της δύναμης του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά παράλληλα θα περιλαμβάνει και ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, δηλαδή της υποστήριξης σε περίπτωση πολεμικής απειλής ή επιθετικής ενέργειας που θα δεχθεί το ένα κράτος από τα δύο. Αφορά στην αγορά φρεγατών και κορβετών για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.

Μακρόν: Η συμφωνία συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή ανεξαρτησία

Συμβάλλουμε στην ευρωπαϊκή ανεξαρτησία τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος κατά την ομιλία του στην οποία έκανε γνωστό ότι η Ελλάδα αποφάσισε να αγοράσει τρεις φρεγάτες. Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε μεταξύ άλλων ότι στόχος είναι η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και η δράση για την ειρήνη. Δουλέψαμε στενά μέχρι τη σημερινή συμφωνία είπε ο κ. Μακρόν η οποία γίνεται στη βάση των αμοιβαίων συμφερόντων. Θέλουμε να προστατεύσουμε την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία των δυο χωρών.

«Έχουμε τη βούληση να εντατικοποιήσουμε την εταιρική μας σχέση στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας βάση των αμοιβαίων συμφερόντων μας και της αλληλεγγύης η οποία είναι απαραίτητη. Θέλουμε να προστατεύσουμε την αυτοκυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και των δύο χωρών μας».

Μακρόν: Αυτό που υπογράφουμε σήμερα είναι μια δομικής φύσεως συνεργασία

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν είναι μια χειρονομία για να καταλαγιάσει την κρίση με της ΗΠΑ ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι αυτό που υπογράφουμε είναι μια στρατηγική συμφωνία δική μας. Μίλησα με τον κ. Μπάϊντεν και εκφράστηκα επ’ αυτού σε σχέση με το αυστραλιανό σύμφωνο. Η επιλογή της Αυστραλίας δεν αλλάζει τίποτα στην στρατηγική της Γαλλίας στον Ειρηνικό. Έχουμε πολλούς εταίρους στην περιοχή, και η Γαλλία είναι μια δύναμη στην περιοχή αυτή ανεξάρτητα από κάθε σύμβαση. Έχουμε πολλούς Γάλλους στην περιοχή, και επίσης 8 χιλιάδες στρατιώτες. Η επιλογή της Αυστραλίας με κάποιες συνέπειες που θα δούμε τις εβδομάδα που ακολουθούν, δεν έχει αντίκτυπο στην Ινδοειρηνική στρατηγική της Γαλλίας. Αυτή η στρατηγική εκφράστηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η σύμβαση με την Αυστραλία ήταν μια εμπορική συμφωνία που ανήκε στους επικεφαλής των αντίστοιχων υπουργείων, υπήρχε όμως η κατασκευή υποβρυχίων στην Αυστραλία για τους Αυστραλούς. Οι επιπτώσεις για τη Γαλλία περιορίζονται σε κάποιες εκατοντάδες θέσεις μηχανικών».

Ο κ. Μακρόν ανέφερε ακόμη ότι ανεξάρτητα από αυτό το θέμα «αυτό που υπογράφουμε σήμερα είναι μια δομικής φύσεως συνεργασία που είναι σε απόλυτη συνοχή με αυτό που είμαστε».

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης στην ΕΡΤ: Δεν θα μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία (Video)

Πικραμμένος: Το 2012 είχαμε σχέδιο για κλείσιμο τραπεζών

Οικονόμου για γαλλικές φρεγάτες: «Ας κάνουμε λίγη υπομονή»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 02:46