search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:54
MENU CLOSE

Κακοκαιρία: «Σάρωσε» τα πάντα η Αθηνά – Πλημμύρες και καταστροφές σε Εύβοια, Πήλιο, Λάρισα και Πελοπόννησο (photos/video)

11.10.2021 08:59
evoia_3

Τις πληγές τους από το πέρασμα της κακοκαιρίας Αθηνά μετρούν κυρίως η βόρεια Εύβοια, η Μαγνησία, η Λάρισα καθώς και η δυτική Πελοπόννησος, τη στιγμή που και σήμερα, Δευτέρα, αναμένονται κατά τόπους έντονα καιρικά φαινόμενα.

Οι ζημιές από τις πλημμύρες ιδιαιτέρως στη Βόρεια Εύβοια αλλά και στη Μαγνησία και τη Δυτική Πελοπόννησο είναι πολύ μεγάλες από την πρώτη κακοκαιρία του φετινού φθινοπώρου.

Η κάθοδος του νερού της βροχής ήταν σφοδρή στα παραλιακά σημεία της Βόρειας Εύβοιας, αφού δεν υπάρχει πια δάσος να το συγκρατήσει, παρασύροντας ό,τι έβρισκε στον δρόμο του.

«Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα», δήλωσε στην τηλεόραση του Σκάι ο Δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπρουνιώτης.

«Πλημμύρισαν τα πάντα. Στο Αχλάδι, την Κοτσικιά και την Αγία Άννα όλο το βράδυ προσπαθούσαμε να βγάλουμε τον κόσμο από τα πλημμυρισμένα σπίτια», δήλωσε ο ίδιος στην τοπική ιστοσελίδα Evima.gr.

Χείμαρρος παρέσυρε ολόκληρο σπίτι στην περιοχή, ενώ η παραλία γέμισε με πολλά βαριά φερτά αντικείμενα όπως καρέκλες και ένα ψυγείο παγωτών.

Κυβερνητικό κλιμάκιο βρέθηκε στην Εύβοια και ανακοίνωσε έκτακτη επιχορήγηση 20 εκατ. ευρώ.

Πλημμύρες στη Λάρισα

Σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα προκλήθηκαν στους παραλιακούς δρόμους στη Λάρισα σε περιοχές όπως ο Αγιόκαμπος, η Βελίκα και η Σωτηρίτσα.

Στον Αγιόκαμπο η ένταση και η ποσότητα του νερού ήταν τέτοια που ο παραλιακός δρόμος έγινε ένα με τη θάλασσα.

Κατολισθήσεις υπήρξαν και στις περιοχές των Τρικάλων όπου δέντρο έπεσε στις σιδηροδρομικές γραμμές.

Πήλιο: Διπλάσια βροχή σε 72 ώρες στη Ζαγορά από την ετήσια ποσότητα της Αθήνας

Στη Μακρυρράχη του Πηλίου αποκολλήθηκε κομμάτι του βουνού και έπεσε στο χωριό, χωρίς ευτυχώς να προκαλέσει κάποιον τραυματισμό, πέρα από τις ζημιές.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η βροχή που έπεσε στη Ζαγορά Πηλίου ανήλθε στα 700 χιλιοστά, δηλαδή τη διπλάσια ποσότητα όσης εκτιμάται ότι πέφτει για έναν ολόκληρο χρόνο στην Αθήνα.

Ζημιές και στη Μεσσηνία

Ζημιές και άλλα προβλήματα σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας προκάλεσε το πέρασμα της κακοκαιρίας “Αθηνά” σύμφωνα με το eleftheriaonline.gr.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα καταγράφηκαν στην Τριφυλία με επίκεντρο την περιοχή του Μαράθου, όπου έπεσαν δεκάδες δέντρα, ενώ καταπλακώθηκε και ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο.

Πτώσεις δένδρων και στην Κυπαρισσία, όπου από το μπουρίνι έσπασε και η τζαμαρία ενός καταστήματος, αλλά και στον Πύργο Τριφυλίας.

Κλήσεις στην Πυροσβεστική

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στις 16,5 ώρες από τις 4 το πρωί ως τις 8.30 το βράδυ της Κυριακής, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δέχθηκε 165 κλήσεις, ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 145 περιπτώσεις, από τις οποίες σε 26 για αντλήσεις υδάτων και σε 119 για κοπές δέντρων.

Αναλυτικά:

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δέχτηκε 11 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στις περιοχές Ψαροπούλι και Αγία Άννα στην Εύβοια.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δέχτηκε 16 κλήσεις εκ των οποίων 12 για αντλήσεις υδάτων και τέσσερις για κοπές δέντρων.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δέχτηκε 26 κλήσεις εκ των οποίων τρεις για αντλήσεις υδάτων και 23 για κοπές δέντρων.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δέχτηκε 72 κλήσεις, για κοπές δέντρων στις περιοχές: Καλαμάτα, Τριφυλία, Τρίπολη, Οιχαλία, Πύλο, Μεσσήνη, Μεγαλόπολη, Άργος και Κόρινθο.

Οι Περιφέρειες, Αττικής, Κ. Μακεδονίας, Δ. Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων δέχτηκαν συνολικά 20 κλήσεις για κοπές δέντρων.

Το βράδυ της Κυριακής στο επίκεντρο της κακοκαιρίας βρέθηκε και η Αττική, με έντονη βροχόπτωση σε πολλά σημεία της πρωτεύουσας, μεταξύ των οποίων και το κέντρο της Αθήνας, μετατρέποντας για λίγη ώρα αρκετούς δρόμους σε ποτάμια.

Στο μεταξύ αναμένεται το τρίτο κύμα της κακοκαιρίας αυτής να πλήξει κυρίως την κεντρική και νότια Ελλάδα τη Δευτέρα, με νέες καταιγίδες και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Οι δέκα περιοχές που κνδυνεύουν περισσότερο

Σύμφωνα με τον καθηγητή διαχείρισης καταστροφών, κ. Ευθύμη Λέκκα, υπάρχουν δέκα περιοχές στη χώρα οι οποίες κινδυνεύουν άμεσα από τις πλημμύρες.

Μεγαλύτερες πιθανότητες να υποστούν πλημμυρικά φαινόμενα συγκεντρώνουν πέντε περιοχές στην Εύβοια και συγκεκριμένα η Λίμνη, η Αγία Άννα και η όλη η βορειοανατολική περιοχή, δήλωσε ο κ. Λέκκας στον Σκάι. Επίσης, τρεις περιοχές στην Αττική, οι Αχαρνές, το Θριάσιο Πεδίο και τα Μέγαρα μαζί με τον Σχίνο, και δύο στην Πελοπόννησο, ο δήμος Πύργου και η Αρχαία Ολυμπία.

Διαβάστε επίσης:

Παγώνη για ανεμβολίαστους: Δεν είναι αστείο, έχουμε ένα πούλμαν θανάτων καθημερινά!

Νέα άγρια καταδίωξη με πυροβολισμούς στο κέντρο της Αθήνας – Οδηγός εμβόλισε αστυνομικούς (Video)

Γιατί η κυβέρνηση φοβάται τα ακραία καιρικά φαινόμενα – Επικοινωνιακό σιωπητήριο για την Βόρεια Εύβοια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:53