search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 02:21
MENU CLOSE

Γερμανία: Πρόσω ολοταχώς για σχηματισμό κυβέρνησης Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι

15.10.2021 17:48
Σόλτς: Κίνηση αλληλεγγύης χωρίς προηγούμενο η βοήθεια στην Ελλάδα - Media

Σε συμφωνία για την έναρξη διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς κατέληξαν Σοσιαλδημοκράτες, Πρασινοι και Φιλελεύθεροι στη Γερμανία.

Οι ηγέτες των τριών κομμάτων- SPD, Die Gruene και FDP- συμφώνησαν σε βασικά θέματα. Ένα από αυτά είναι η αύξηση του κατώτατου ωρομίσθιου: από 9,35 ευρώ που είναι σήμερα θα αυξηθεί στα 12 ευρώ, κάτι που δεν ήταν εύκολο εν μέσω πανδημίας, όπως σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος.

Τα τρία κόμματα συμφώνησαν επίσης στην ψηφιακή «αφύπνιση» της χώρας, την σταδιακή κατάργηση του άνθρακα έως το 2030, την προστασία του κλίματος σε μια κοινωνικο-οικολογική οικονομία της αγοράς, με την χρήση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας.

Σημεία σύγκλισης επίσης είναι ότι δεν θα γίνουν περικοπές στις συντάξεις και δεν θα αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης, ο προϋπολογισμός για την έρευνα και την επιστήμη θα αυξηθεί στο 3,5 % του ΑΕΠ της χώρας, ενώ συζητήθηκε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η Ε.Ε, για να γίνει πιο ικανή να δράσει και να γίνει πιο δημοκρατική. Ακόμη, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι θα πρέπει να εξοπλιστεί καλύτερα το γερμανικό στράτευμα «Bundeswehr».

Αναφορά γίνεται και στο μεταναστευτικό και τονίζεται η προσήλωση της Γερμανίας στις διεθνείς Συνθήκες για τους Πρόσφυγες. Επισημαίνεται ότι αποτελούν τη βάση συνεργασίας με τους ευρωπαίους εταίρους «για τον τερματισμό των θανάτων στη Μεσόγειο και των δεινών στα ευρωπαϊκά σύνορα». Θέλουμε «να ρυθμίσουμε τις διαδικασίες για τη μετανάστευση των προσφύγων και να καταπολεμήσουμε τις συνθήκες εκμετάλλευσης στις οδούς διαφυγής. Θέλουμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες ασύλου, τις διαδικασίες για οικογενειακή επανένωση και επιστροφή και να δημιουργήσουμε νόμιμους διαύλους. Οι συμφωνίες με τρίτες χώρες για τη μετανάστευση μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό», τονίζουν SPD, Πράσινοι και FDP.
«Αυτό που μας ενώνει είναι ότι διακρίνουμε την ευκαιρία για αλλαγές», αναφέρουν τα κόμματα στο κείμενο που συνοδεύει τη συμφωνία τους και εγγυώνται ότι, παρά τις διαφορές τους, μπορούν να συνεργαστούν αρμονικά, προς όφελος της χώρας. «Θέλουμε να είμαστε μια κυβέρνηση για όλους – και για τον κάθε ένα που δεν μας ψήφισε. Το διακύβευμα είναι η χώρα μας, όχι το όφελος μεμονωμένων παικτών. Δεν βλέπουμε μικρά και μεγάλα κόμματα, αλλά ισότιμους εταίρους. Υπερβαίνουμε τις διαφορές με ανταλλαγή απόψεων σε πνεύμα σεβασμού για τα επιχειρήματα των άλλων», επισημαίνεται.

Αξιόπιστες και ωφέλιμες χαρακτήρισε τις διερευνητικές συνομιλίες ο Ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Όλαφ Σολτς, ο κύριος διεκδικητής της Καγκελαρίας της Γερμανίας μετά τη νίκη του στις Γερμανικές εκλογές.

Διαβάστε περισσότερα:

Βρετανία: Επίθεση με πολλές μαχαιριές σε βουλευτή του Μπόρις Τζόνσον

Αφγανιστάν: Έκρηξη σε τζαμί στην Κανταχάρ, τουλάχιστον 25 νεκροί (photo)

Στην εντατική ο Μπιλ Κλίντον

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09