search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 13:38
MENU CLOSE

«Μπάλλος»: Νέο κύμα κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσει» (photos/video)

15.10.2021 11:48
KAKOKAIRIA_EXO15

Η επέλαση της κακοκαιρίας «Μπάλλος» συνεχίζεται…

Για ισχυρες καταιγίδες στην ανατολική νησιωτική χώρα, λόγω της κακοκαιρίας «Μπάλλος» προειδοποιεί ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Θεόδωρος Κολυδάς.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, τα φαινόμενα αναμένεται να επηρεάσουν τις επομένες ώρες και την Αττική.

Ως προς την εξέλιξη του κύματος κακοκαιρίας, κ. Κολυδάς ανέφερε νωρίτερα στην προσωπική του ιστοσελίδα ότι «παραμένει σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων και την Παρασκευή. Βαθμιαία βελτίωση αναμένεται από το Σάββατο. Στην Αττική το μεσημέρι της Πέμπτης οι καταιγίδες παρουσίασαν μεγάλη εμμονή και ραγδαιότητα που ξεπερνούσε τοπικά τα 50 mm βροχής ανά ώρα. Αναλύοντας την ηχώ του ραντάρ αναφέραμε την εκτίμησή μας για πάνω από 100 χιλιοστά βροχής, ενώ ο σταθμός του Τατοΐου έδινε 85 και του Ελληνικού 66 χλστ. Οι σταθμοί του ΕΑΑ επιβεβαιώσαν τις μετρήσεις του ραντάρ και διαπιστώσαμε ότι η περιοχή που επλήγη περισσότερο ήταν το κέντρο της Αθήνας, καθώς εκεί είχαμε στους σταθμούς Πατησίων 147 χιλιοστά, Αμπελοκήπων 145 χιλιοστά και Περιστερίου 139 χιλιοστά) βροχής. Υπενθυμίζουμε ότι 147 χιλιοστά βροχής σημαίνει 147 τόνοι νερού για κάθε στρέμμα γης. Η κακοκαιρία σε πολλούς θύμισε την αντίστοιχη στις 23 Οκτωβρίου του 1994 με τις πλημμύρες του Ποδονίφτη».

Στο «στόχαστρο» του Μπάλλου

Βροχές και καταιγίδες αναμένονται από την κακοκαιρία «Μπάλλος» κατά το υπόλοιπο της Παρασκευής οι οποίες που θα είναι ισχυρότερες στη Θράκη, στη Μακεδονία, στη Στερεά, στην Πελοπόννησο, στο Νότιο Ιόνιο και στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο.

Live η εξέλιξη της κακοκαιρίας:

Τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν κατά κύριο λόγο στα βόρεια και δυτικά τμήματα της χώρας. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει σε Αιγαίο και Ιόνιο καθώς και σε παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου, της Ανατολικής Στερεάς και ενδεχομένως της Χαλκιδικής. Σημειώνεται ότι στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου, το χαλάζι θα έχει πιθανώς μεγάλο μέγεθος.

Τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο τα φαινόμενα θα είναι ασθενέστερα και θα επηρεάσουν κυρίως τη Θράκη, τη Μακεδονία, τη Στερεά, την Πελοπόννησο, το Νότιο Ιόνιο και το Αιγαίο.

Στον σχετικό χάρτη φαίνεται ο αθροιστικός υετός που αναμένεται έως το πρωί του Σαββάτου 16/10 καθώς και οι περιοχές όπου αναμένονται τα ισχυρότερα φαινόμενα.

Στο Αιγαίο αναμένονται άνεμοι νοτίων διευθύνσεων 5 έως 7 μποφόρ. Στο Βόρειο Ιόνιο έως τις πρώτες βράδυνες ώρες αναμένονται άνεμοι ανατολικών διευθύνσεων 5 έως 7 μποφόρ όμως στη συνέχεια θα γίνουν βορειοδυτικοί 4 έως 6 μποφόρ. Στο Νότιο Ιόνιο αναμένονται αρχικά νοτιοδυτικοί άνεμοι 6 έως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ όμως από τις πρώτες βραδινές ώρες θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 5 έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 18-21 βαθμούς στα ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και στο Βόρειο Αιγαίο και τους 24-26 στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές.

«Πρωτόγνωρα φαινόμενα»

Για πρωτόγνωρα φαινόμενα έκανε λόγο ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, σχολιάζοντας το χθεσινό σφυροκόπημα του «Μπάλλου».

«Στην Αττική, στη λεκάνη του Κηφισού που αρχίζει από το Κρυονέρι, τις Αχαρνές και περιλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του λεκανοπεδίου, έπεσαν χθες 30 εκατ. τόνοι νερού», υπογράμμισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Έκρουσε, παράλληλα, τον κώδωνα του κινδύνου σημειώντας πως πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα:

«Είναι πρωτόγνωρα τα φαινόμενα, αναλωνόμαστε στο ποιος φταίει ποιος όχι, και εκεί εξαντλείται η δυναμική μας… Είμαστε σε νέα φάση, σε φάση κλιματικής κρίσης, χρειάζονται νέες δομές».

«Υπάρχει κλιματική κρίση όχι κλιματική αλλαγή. Θα υπάρχουν συχνότερα τέτοια φαινόμενα, ευρύτερα στο μεσογειακό χώρο, είναι ο ομφάλιος λώρος του κλίματος στον πλανήτη μας πολύ ευαίσθητος χώρος, θα έχουμε συχνότερα και μεγαλύτερα φαινόμενα σε περιοχές που δεν αναμένεται να τα έχουμε, και θα έχουμε συνθέτες κρίσεις και κινδύνους, δηλαδή ο ένας θα ακολουθεί τον άλλο ή θα εκδηλώνονται ταυτόχρονα» εξήγησε ο καθηγητής.

«Με αυτή τη λογική πρέπει να σχεδιάζουμε: πολλαπλοί κίνδυνοι – πολλαπλές κρίσεις. Θα αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση που ούτε καν φανταζόμαστε», προειδοποίησε.

Μεγάλες καταστροφές

Μεγάλες ζημιές σημειώθηκαν σε Ιόνιο, Δυτική Ελλάδα και Αττική, ενώ οι Αρχές παραμένουν σε επιφυλακή και σήμερα, καθώς το κύμα κακοκαιρίας παραμένει ενεργό, με κύριο χαρακτηριστικό τις βροχές και τις καταιγίδες, φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι ισχυρά.

Στην Εύβοια εκτός από τις μεγάλες καταστροφές ένας άνθρωπος αγνοείται…

Αξίζει να σημειωθεί πως συνολικά από χθες το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε πάνω από 1.500 κλήσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων, μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο, κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Στον Κολωνό βγήκαν με τα κανό βόλτα διαμαρτυρίας! (Video)

Τραγωδία στην Πατρών-Πύργου: Νεκρή στην άσφαλτο 26χρονη έγκυος (Video/Photos)

Απαντήσεις από την ΟΣΥ για το λεωφορείο… «υποβρύχιο» στην Ποσειδώνος (photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 13:38