ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 17:40
MENU CLOSE

Καταγγελία: 36.000 πρόσφυγες δεν έχουν λάβει το βοήθημα της ΕΕ - Χιλιάδες μένουν νηστικοί

18.10.2021 17:59

Σοβαρή καταγγελία από 26 μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες υποστηρίζουν ότι από όταν ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση τη διανομή στους αιτούντες άσυλο του οικονομικού βοηθήματος της ΕΕ, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες δεν έχουν λάβει τα χρήματα που δικαιούνται, με αποτέλεσμα πολλοί να αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα επιβίωσης.

Το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ πρόγραμμα παροχής μετρητών σε μορφή προπληρωμένης κάρτας (cash assistance) παραδόθηκε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην ελληνική κυβέρνηση την 1η Οκτωβρίου 2021, ωστόσο οι οργανώσεις περιγράφουν ότι από τότε περίπου 36.000 άνθρωποι δεν έχουν λάβει την υποστήριξή τους σε μετρητά, «παρά το γεγονός ότι αυτή η μετάβαση σχεδιάστηκε πριν από ένα χρόνο». Σε μια προσπάθεια να καλυφθεί το κενό οι αιτούντες άσυλο λαμβάνουν μερίδες φαγητού, ωστόσο οι οργανώσεις καταγγέλλουν ότι είναι «πολύ κακής ποιότητας και συχνά όχι πλήρως μαγειρεμένες».

Πάντως, σε πρόσφατη ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα το υπουργείο Μετανάστευσης υποστηρίζει ότι «όλοι οι δικαιούχοι αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες λαμβάνουν τρία γεύματα την ημέρα και όλοι θα λάβουν τα χρήματα του Οκτωβρίου στο τέλος του μήνα. Δεν υπάρχουν προβλήματα με τη μετάβαση».

6 στους 10 πρόσφυγες στα camps δεν λαμβάνουν φαγητό

Στην ανακοίνωσή τους οι 26 οργανώσεις υπενθυμίζουν ότι από την παροχή τροφίμων εξαιρούνται όσοι έχουν λάβει καθεστώς πρόσφυγα, όσοι δεν έχουν εγγραφεί ακόμα στο σύστημα υποδοχής και όσοι έχει λάβει απορριπτική απάντηση στο αίτημα ασύλου τους, οι οποίοι ωστόσο συχνά παραμένουν σε καταυλισμούς γιατί δεν ξέρουν πού αλλού να πάνε. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται έγκυες, μονογονεϊκές οικογένειες, παιδιά και χρόνια ασθενείς. Επίσης, σε ορισμένα μέρη, αναφέρουν, δεν παρέχεται καν φαγητό σε όσους τέθηκαν σε καραντίνα λόγω του κορωνοϊού. Οι ΜΚΟ εκτιμούν ότι συνολικά το 60% των ανθρώπων που ζουν σε καταυλισμούς δεν λαμβάνουν φαγητό στην ηπειρωτική χώρα.

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν μεταξύ άλλων οι οργανώσεις Άρσις, Κέντρο Ημέρας Βαβέλ, Διοτίμα, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, HumanRights360, Intersos, International Rescue Committee, Legal Centre Lesvos, Δίκτυο Για τα Δικαιώματα του Παιδιού και Συμβίωσις- Σχολή Πολιτικών Σπουδών, Δίκτυο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τι απαντά το υπουργείο Μετανάστευσης

Απαντώντας στην κοινή ανακοίνωση των οργανώσεων, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρει:

«Δικαίωμα σίτισης έχουν όλοι οι αιτούντες άσυλο, που διαμένουν στις Δομές Φιλοξενίας στα νησιά και την ενδοχώρα. Ήδη, από 1/10 παρέχονται σε όλους τρία γεύματα και πόσιμο νερό ημερησίως, ενώ υπάρχει ειδική πρόβλεψη για ειδικές ομάδες (διαβητικούς, βρέφη ανάλογα την ηλικία τους κλπ.).

»Παράλληλα, η ίδια κατηγορία θα λάβει κανονικά το προβλεπόμενο χρηματικό βοήθημα τέλος Οκτωβρίου, το οποίο εφεξής θα καταβάλλεται απολογιστικά. Συνεπώς, καμία καθυστέρηση / πρόβλημα δεν υπάρχει σε αυτό. Όσοι μετανάστες έχουν λάβει τελεσίδικες αρνητικές αποφάσεις, έχουν υποχρέωση αποχώρησης από τη χώρα. Εναλλακτικά δύνανται με απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας να οδηγούνται σε προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης.

»Για τη διευκόλυνση της αποχώρησής τους από τη χώρα, υπάρχουν ειδικά επιδοτούμενα προγράμματα σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την FRONTEX, για τα οποία λαμβάνουν συνεχή ενημέρωση. Όσοι πρόσφυγες έχουν αναγνωρισθεί ως δικαιούχοι διεθνούς προστασίας, δεν έχουν δικαίωμα διαμονής στις δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και πρέπει να αποχωρήσουν από αυτές. Παράλληλα, έχουν δικαίωμα εργασίας και μπορούν να αιτηθούν επιδόματα που δίδονται για τη στήριξή τους. Παράλληλα, έχουν δικαίωμα πρόσβασης στο πρόγραμμα Ήλιος, που υλοποιεί το Υπουργείο μας σε συνεργασία με τον ΔΟΜ, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ το προσεχές χρονικό διάστημα θα ενεργοποιηθούν επιπλέον προγράμματα ένταξης με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Διαβάστε επίσης:

Ντόρα Μπακογιάννη: Πώς οι γιατροί διέγνωσαν τον καρκίνο στο αρχικό στάδιο

Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ: Σε θέσεις μάχης με το βλέμμα στον Γιώργο Παπανδρέου

Νεκρός από επιπλοκές του κορωνοϊού ο Κόλιν Πάουελ

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 17:39
Exit mobile version