search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 21:54
MENU CLOSE

Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους: Με rapid test η είσοδος σε τράπεζες, υπηρεσίες, λιανεμπόριο (Videos)

02.11.2021 18:02
pistopoihtiko-new

Νέα μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού και την ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Οι ανακοινώσεις έλαβαν χώρα με φόντο την ανακοίνωση-σοκ 6.700 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού την Τρίτη, από τον ΕΟΔΥ.

Δείτε τις ανακοινώσεις:

Δύο τεστ την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους – Με τεστ η είσοδος στις τράπεζες

Όλοι οι ανεμβολίαστοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των ιερέων, θα προσέρχονται στη δουλειά τους με δύο τεστ την εβδομάδα. Οι ανεμβολίαστοι θα μπαίνουν σε όλους τους κλειστούς χώρους αποκλειστικά με PCR ή rapid test. Στους χώρους αυτούς συγκαταλέγονται τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες, κομμωτήρια και κέντρα διασκέδασης. Τεστ δεν θα οφείλεται να παρουσιαστεί μόνο σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και χώρους λατρείας.

Διπλασιασμός προστίμων για καταστήματα που δεν τηρούν τα μέτρα

Αναβαθμίζονται οι ποινές για τα καταστήματα που δεν τηρούν τα μέτρα. Το πρόστιμο διπλασιάζεται, και πλέον θα ξεκινά από τα 5.000 ευρώ και «λουκέτο» 15 ημερών. Οι πολίτες παράλληλα θα ενημερώνονται για τα μαγαζιά στα οποία έχουν σημειωθεί παραβάσεις.

Κίνητρα στους ιδιώτες γιατρούς, επιστράτευση αν χρειαστεί

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι στις επιβαρυμένες περιοχές της βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας έχουν παραχωρηθεί ιδιωτικές κλίνες για covid περιστατικά και όχι μόνο, ενώ δίνονται κίνητρα σε ιδιώτες ιατρούς για να ενισχύσουν το ΕΣΥ. Αν τα μέτρα δεν αποδώσουν και εφόσον χρειαστεί, υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιστράτευσης.

Το μέτρο της αναστολής εργασίας για τους ιατρούς που δεν εμβολιάζονται παρατείνεται μέχρι το τέλος του έτους. Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε ειδοποιό διαφορά τον εμβολιασμό, τονίζοντας ξανά την αξία και σημασία του εμβολίου. «Πάνω από 9 στους 10 στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι», είπε ο Θάνος Πλεύρης.

Ανοίγει για όλους η πλατφόρμα για την τρίτη δόση

Για τον εμβολιασμό, ο υπουργός Υγείας είπε ακόμη ότι από την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών, εάν έχει παρέλθει εξάμηνο από τη δεύτερη δόση.

SMS στους ανεμβολίαστους

Η πρόταση για τα SMS, που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις τα τελευταία 24ωρα, εν τέλει υιοθετήθηκε. «Θα επεκτείνουμε την καμπάνια για των εμβολιασμών με μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα και συνεχείς ενημερώσεις μέσω και των ΜΜΕ, καθώς και με σποτ που θα αναφέρονται σε επιστημονικά στοιχεία», είπε ο Θάνος Πλεύρης.

Ποινές σε ομάδες για οπαδούς χωρίς μάσκα στα γήπεδα

Ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι, εάν δεν τηρείται το μέτρο της μάσκας στα γήπεδα, θα τιμωρούνται με ποινές οι ομάδες των οποίων οι φίλαθλοι δεν τηρούν την οδηγία.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε συζητήθηκαν στην επιτροπή των 33ων εμπειρογνωμόνων.

Ζαούτης: Αντίστοιχη με Βέλγιο και Ολλανδία η πορεία της Ελλάδας

Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, ανέφερε ότι «το 40% των κρουσμάτων είναι από τη βόρειο Ελλάδα», ενώ τόνισε ότι και σε άλλες χώρες αντίστοιχου μεγέθους με την Ελλάδα παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων, όπως στο Βέλγιο και την Ολλανδία.

Ο κ. Ζαούτης κάλεσε ξανά από την πλευρά του όλους τους ενήλικες να προχωρήσουν στην τρίτη δόση, αν έχουν περάσει έξι μήνες από τη δεύτερη.

Αλλεπάλληλες συσκέψεις

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας προβληματίζει Μαξίμου, υπουργείο Υγείας και λοιμωξιολόγους, με αποτέλεσμα αλλεπάλληλες συσκέψεις να λαμβάνουν χώρα για τον καθορισμό του νέου μείγματος μέτρων.

Την Τρίτη, στις 13:00 συνεδρίασε η επιτροπή των ειδικών, εν όψει των ανακοινώσεων Πλεύρη.

Η κρισιμότητα της κατάστασης φαίνεται και από το γεγονός ότι το μεσημέρι της Δευτέρας πέρασε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας προκειμένου να λάβει μέρος σε σύσκεψη των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού.

Τι δείχνουν τα λύματα – «Εκτίναξη» στα Ιωάννινα

Την εβδομάδα 25 έως 31 Οκτωβρίου 2021, παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 18 έως 24 Οκτωβρίου 2021, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των έξι από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ.

Καθαρές αυξήσεις παρατηρήθηκαν στο Ηράκλειο (+39%), στη Θεσσαλονίκη (+45%), στο Βόλο (+78%) και στα Ιωάννινα (+223%), ενώ οριακές αυξήσεις παρατηρήθηκαν στα αστικά λύματα της Περιφέρειας Αττικής (+19%) και του Αγίου Νικολάου (+15%).

Οριακές μειώσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκαν στη Λάρισα (-10%), στα Χανιά (-13%), στην Ξάνθη (-21%), στην Αλεξανδρούπολη (-23%) και στην Πάτρα (-28%), με τις μεταβολές να εμπίπτουν μέσα στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας. Το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της πόλης της Κέρκυρας ήταν κάτω από το όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου και, ως εκ τούτου, μη ανιχνεύσιμο.

Διαβάστε επίσης:

AUKUS: Νέα ένταση μεταξύ Γαλλίας-Αυστραλίας – Ο Μόρισον διέρρευσε SMS του Μακρόν για τα υποβρύχια (Video)

Ααρόν Μπέκ: Πέθανε ο διάσημος ψυχοθεραπευτής του 20ου αιώνα – Ήταν το αντίπαλο δέος του Φρόιντ (Video/Photos)

Ερντογάν: Εκνευρισμός για τα Rafale και τις αμερικανικές βάσεις – Η δημοσκοπική πτώση και οι φήμες για την υγεία του

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 21:53