search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 08:30
MENU CLOSE

Λευκορωσία: Τέσσερις χιλιάδες πρόσφυγες στα σύνορα με την Πολωνία (video)

09.11.2021 16:25
leykorosia876-new

Άρον άρον εγκαταλείπουν τη Λευκορωσία του Αλεξαντρ Λουκασένκο χιλιάδες άνθρωποι που έχουν φτάσει στα σύνορα με την Πολωνία για να πάρουν το δρόμο για την Ευρώπη.

Η πολωνική κυβέρνηση  έχει αναπτύξει 12.000 στρατιώτες στα σύνορά της σε μία προσπάθεια να κρατήσει μακριά τους χιλιάδες πρόσφυγες από το έδαφός της, την ώρα που κάποιοι προσπάθησαν να κόψουν το συρματόπλεγμα για να περάσουν στην Πολωνία. Εκτός των άλλων, οι πρόσφυγες έχουν να παλέψουν και με το κρύο, καθώς η θερμοκρασία το βράδυ είναι υπό το μηδέν, αναγκάζοντάς τους να ανάψουν φωτιές για να ζεσταθούν.

Δραματικούς τόνους χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, προειδοποιώντας σε ανάρτησή του στο Twitter ότι διακυβεύεται η ασφάλεια ολόκληρης της Ε.Ε.


Ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας και o υπουργός Άμυνας, Μάριους Μπλάστσακ, επισκέφτηκαν τις δυνάμεις ασφαλείας στη συνοριακή πόλη, όπου συνοριοφύλακες χρησιμοποιώντας σπρέι πιπεριού απέτρεψαν την είσοδο εκατοντάδων προσφύγων στη χώρα τους.

Από την πλευρά του ο Λευκορώσος ηγέτης  Αλεξάντερ Λουκασένκο εκδικείται για τις κυρώσεις των Βρυξελλών σε βάρος της χώρας του δηλώνοντας ότι δεν θέλει πλέον να εμποδίσει τους πρόσφυγες να ακολουθήσουν τον ευρωπαϊκό δρόμο.

«Θα θέλαμε να προειδοποιήσουμε εκ των προτέρων την πολωνική πλευρά να μην χρησιμοποιήσει τυχόν προκλήσεις κατά της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας για να δικαιολογήσει πιθανές παράνομες στρατιωτικές ενέργειες σε βάρος άοπλων ανθρώπων», δήλωσε ο Λουκασένκο.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, το καθεστώς Λουκασένκο διώχνει από τη χώρα πρόσφυγες από το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία, το Αφγανιστάν, την Αφρική και την Ασία προωθώντας τους εκτός συνόρων προς τα δυτικά για να αποσταθεροποιήσουν τη Λιθουανία, την Πολωνία και κυρίως τη Γερμανία.

Άμεση ήταν η αντίδραση της επικεφαλής  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ  Λάιεν  που ζήτησε πρόσθετες κυρώσεις σε βάρος του καθεστώτος Λουκασένκο.

«Η Λευκορωσία πρέπει να σταματήσει την κυνική εργαλειοποίηση των μεταναστών». «Καλώ τα κράτη μέλη να εγκρίνουν το διευρυμένο καθεστώς κυρώσεων κατά των αρχών της Λευκορωσίας», υποστήριξε η Φον ντερ Λάιεν.

Υπέρ των «αυστηρότερων κυρώσεων κατά του Λουκασένκο και του περιβάλλοντός του» τάχθηκε και
ο επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από το γερμανικό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Μάνφρεντ Βέμπερ.

«Το ευρωπαϊκό μήνυμα πρέπει να είναι: Φτάνει!» δήλωσε ο Βέμπερ στη γερμανική εφημερίδα «BILD».

Αλλά και η Γερμανία κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να «λάβει μέτρα» για να συμβάλει στην αποτροπή της μαζικής εισροής μεταναστών, καθώς χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας.

«Η Πολωνία ή η Γερμανία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ολομόναχες το πρόβλημα», τόνισε ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών,  στην εφημερίδα Bild, καλώντας την ΕΕ να σχηματίσει «κοινό μέτωπο».

Διαβάστε επίσης:

Φυσικό αέριο: Υποχωρούν οι τιμές του – Άνοιξε η κάνουλα της Gazprom προς την Ε.Ε.

Υπόθεση Ζαντιώτη: Τι λένε διπλωματικές πηγές για τον θάνατο του Έλληνα στο Βούπερταλ

Ρωσία: Αντιδράσεις και «συγγνώμη» για το λεσβιακό φιλί μπροστά από μνημείο (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 08:30