ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 16:27
MENU CLOSE

Κοζανίτικοι κεφτέδες με το ζ’μι

25.11.2021 07:00

Ένα αγαπημένο κοζανίτικο φαγητό αλλά και μεζεδάκι, με πλούσια και ιδιαίτερη σάλτσα, ιδανικό για βουτιές με ψωμί. Σύμφωνα με την τοπική γαστρονομία, το κρεμμύδι και ο δυόσμος είναι τα υλικά που κάνουν τον αυθεντικό κεφτέ και φυσικά το αλεύρωμα πριν το τηγάνι.

500 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο

100 γραμ. κιμά χοιρινό

1 αυγό

3-4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, μουσκεμένες σε μισό κρασοπότηρο νερό ή κόκκινο κρασί

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1/2 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη

2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Λίγο μαϊντανό και δυόσμο

Για την σάλτσα

1-2 κουταλιές της σούπας τοματοπελτέ, αραιωμένο σε 1 ποτήρι νερό η 2-3 ώριμες ντομάτες

1 1/2 σκελίδα σκόρδο ή και παραπάνω

1-2 κουταλιές της σούπας αλεύρι

Αλατοπίπερο κατά βούληση

Εκτέλεση:

Αρχικά τρίψτε το κρεμμύδι στον τρίφτη, αν επιθυμείτε περάστε το λιγάκι από το νερό και αφήστε το να στραγγίσει.  Έπειτα μουσκέψτε το ψωμί για να αφρατέψει και στίψτε το κι αυτό καλά, να στραγγίσει. Ψιλοκόψτε το μαϊντανό και το δυόσμο και ανακατέψτε όλα τα παραπάνω υλικά με τα δύο είδη κιμά. Προσθέστε το αυγό, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι, και ζυμώστε για περίπου 10 λεπτά να αφρατέψει το μίγμα. Αφήστε να ξεκουραστεί τουλάχιστον μία ώρα στο ψυγείο. Μόλις είναι έτοιμο πλάστε τα κεφτεδάκια σε μέτριο μέγεθος, αλευρώστε τα και τηγανίστε τα σε καυτό λάδι. Μόλις τα τοποθετήσετε μέσα στο λάδι χαμηλώστε λίγο τη φωτιά. Κατά προτίμηση βάλτε λίγα – λίγα στο τηγάνι,  για να μην πέσει πολύ η θερμοκρασία του λαδιού. Αφού τηγανίσετε τους κεφτέδες, σουρώστε από κομμάτια και καμένα το λάδι που έχει παραμείνει, ξαναρίξτε το στο τηγάνι μαζί με το αλεύρι και ανακατέψτε πολύ καλά με μια ξύλινη κουτάλα για να μην σβολιάσει. Όταν το αλεύρι πάρει χρώμα, προσθέστε τον τοματοπελτέ ή τον χυμό, τις σκελίδες σκόρδου και αλατοπιπερώστε. Αφήστε το ζουμί να πήξει και να βράσει, ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις αρχίσει να πήζει, προσθέστε μερικούς κεφτέδες και είναι έτοιμο να το σερβίρετε με ζεστό ζυμωτό ψωμί.

Διαβάστε επίσης

Κλασσικό και αξεπέραστο σαγανάκι με τυρί Μετσόβου

Πολυχρηστικό άλειμμα κρέμας κάστανου

Τσιπούρα στο φούρνο, με πατάτες και ελιές

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 16:15
Exit mobile version