ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 05:46
MENU CLOSE

Ο αντιοξειδωτικός χυμός που «ρίχνει» την πίεση και μειώνει τη χοληστερόλη

25.11.2021 10:18

Το ρόδι είναι ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, όπως είναι οι πολυφαινόλες και σχετίζεται με την καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, καθώς και με πολλά ακόμη οφέλη υγείας

Το ρόδι είναι ένα φρούτο που αποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών Α, C και Ε, μεταλλικών στοιχείων όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο φώσφορος, το κάλιο και το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ενώ είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε φυτικές ίνες. Το ρόδι επίσης αποτελεί πλούσια πηγή φυλλικού οξέος. Έχει λοιπόν υψηλή διατροφική αξία και για αυτό και το αποκαλούν «κόκκινο χρυσό».

Η υψηλή συγκέντρωση των αντιοξειδωτικών στο χυμό και στο φρούτο του ροδιού προσφέρει θωράκιση ενάντια στη δημιουργία αθηρωμάτωσης των αρτηριών και προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης, μελέτες σε πειραματόζωα αλλά και ανθρώπους, έχουν δείξει ευεργετική δράση στον καλύτερο μεταβολισμό της χοληστερόλης (μέσα από τη μειωμένη οξείδωση της), στη μείωση της LDL («κακής») χοληστερόλης, και κατ’ επέκταση στη μείωση της αθηρωμάτωσης των αγγείων, του εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Επίσης έχει δειχθεί πως το ρόδι μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης (διαστολικής και συστολικής), μέσα από τη δράση του καλίου που περιέχει. O χυμός του ροδιού είναι πλούσιος σε τανίνες, διαθέτει αντι-αθηροσκληρωτικές ιδιότητες, έχει αντιγηραντική δράση και ισχυρή αντι-οξειδωτική χαρακτηριστικά. Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού του καφέ χυμό ροδιού έχει αποδειχθεί πως μπορεί να έχει σχεδόν τα ίδια αποτελέσματα στη ποιότητα των αρτηριών κάθε ανθρώπου που μπορούν να συγκριθούν με καθημερινό περπάτημα 30 λεπτών.

Μελέτες με χορήγηση συμπληρώματος ροδιού σε πειραματόζωα, από ισπανούς επιστήμονες, έδειξε ότι θωρακίζει την υγεία των αιμοφόρων αγγείων, προσφέροντας μία πιο αποτελεσματική προστασία της καρδιάς και προστασία ενάντια σε εγκεφαλικά επεισόδια.

Η δράση του φάνηκε να βοηθάει στην ελαστικότητα του ενδοθηλίου που παίζει ρόλο την σωστή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, ενώ είναι γνωστό πως οι βλάβες στο ενδοθήλιο μπορεί να οδηγήσουν σε αθηροσκλήρυνση και σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η ημερήσια δόση του συμπληρώματος ροδιού φάνηκε να μειώνει σημαντικά τις καταστροφικές επιπτώσεις μίας επιβαρυντικής-πλούσιας κυρίως σε λιπαρά-διατροφής στον οργανισμό, μέσα από τη δράση των πολυφαινολών που περιέχονται στο ρόδι.

Πηγή: ygeiamou

Photo By Pixabay

Διαβάστε επίσης:

Θέλεις να χάσεις βάρος; Τι να τρως στο πρωινό σου!

Κορωνοϊός-Παυλάκης: Δε χαμπαριάζει από εμβολιασμό η μετάλλαξη Δέλτα

Ημικρανία: Οι τροφές που ανακουφίζουν τις κρίσεις

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09
Exit mobile version