ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 21:59
MENU CLOSE

Βιέρα Γιούροβα: «Η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών με αυξημένο κίνδυνο για τους δημοσιογράφους»

08.12.2021 14:59

Ανησυχητικά μηνύματα από διαφορετικές κατευθύνσεις για τα ΜΜΕ, την ελευθερία του Τύπου, τις θεωρίες συνομωσίας και  την παραπληροφόρηση στην Ελλάδα θα έπρεπε να δίνουν τροφή για προβληματισμό.

«Ναι, η Ελλάδα είναι από τις χώρες με αυξημένο κίνδυνο. Εκεί σκοτώθηκε πρόσφατα ένας ερευνητής δημοσιογράφος», δήλωσε η πολιτικός από την Τσεχία στο ευρωπαϊκό ειδησεογραφικό δίκτυο  Euroactiv.com και τη δημοσιογράφο Ανέτα Ζάχοβα (από το Euractiv.cz που την ρώτησε αν η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των προβληματικών, για τους δημοσιογράφους, χώρες.

Μάλιστα η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα θυμήθηκε (και ανέφερε) ότι «πρόσφατα σκοτώθηκε εκεί ένας ερευνητής δημοσιογράφος», εννοώντας τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ.

Η ίδια τον περασμένο Απρίλιο είχε δηλώσει μέσω twitter, σοκαρισμένη από την είδηση της εν ψυχρώ εκτέλεσης του δημοσιογράφου.

Στη νοτιοανατολική  Ευρώπη η δημοσιογραφία σε κίνδυνο

«Έχουμε χώρες όπου η δημοσιογραφία είναι ένα πραγματικά επικίνδυνο επάγγελμα, και θα διαπραγματευτώ με αυτά τα κράτη διμερώς, ώστε να μην πάρουν επιπόλαια τις συστάσεις μας. Οι συστάσεις δεν είναι νομικά δεσμευτικές και εξαρτάται από την προθυμία των κρατών μελών να τις ακολουθήσουν», είπε η Βιέρα Γιούροβα.

Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε ότι τα μόνα κράτη όπου οι συνθήκες είναι αξιοπρεπείς, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας, είναι η Βόρεια Ευρώπη, ωστόσο οι συνθήκες στη Νότια ή Ανατολική Ευρώπη είναι διαφορετικές.

«Θα χρησιμοποιήσω συγκεκριμένα δεδομένα κατά τις διαπραγματεύσεις με τους υπουργούς των κρατών μελών», υπογράμμισε η Βιέρα Γιούροβα.

Τέταρτη από το τέλος η Ελλάδα στην Ε.Ε.

Δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από την ετήσια έκθεση της μη κυβερνητικής Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (με έδρα το Παρίσι)  σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα υποχώρησε πέντε θέσεις στη γενική κατάταξη  180 κρατών σε θέματα ελευθερίας του Τύπου. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 70η  θέση της παγκόσμιας κατάταξης και σε σύγκριση με το 2020, υποβαθμίστηκε κατά πέντε θέσεις, εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί σε βάρος δημοσιογράφων. 

Σε σύγκριση με τις άλλες 27 χώρες μέλη της Ε.Ε. η Ελλάδα είναι μόλις τέταρτη από το τέλος. Η Φινλανδία (Νο 2 της παγκόσμιας κατάταξης) φαντάζει ο παράδεισος της δημοσιογραφίας επι ευρωπαϊκούς εδάφους μαζί με τις άλλες σκανδιναβικές χώρες ( Σουηδία #3 και Δανία #4). 

Στη χειρότερη θέση των 28 της Ε.Ε. εμφανίζεται η Βουλγαρία που κατατάχτηκε στην 112 βαθμίδα του καταλόγου για την ελευθερία του Τύπου στον κόσμο.

Να λαμβάνονται σοβαρά οι προειδοποιήσεις δημοσιογράφων για επιθέσεις ή απειλές σε βάρος τους

Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο πρόβλημα ασφάλειας των δημοσιογράφων και των φωτορεπόρτερ που καλύπτουν τις διαδηλώσεις επισημαίνοντας ότι είναι μεγάλος ο αριθμός που τραυματίστηκε κατά τον περασμένο χρόνο.

«Τα στοιχεία του περασμένου έτους λένε ότι περισσότεροι από 900 δημοσιογράφοι υπέστησαν σωματικές βλάβες, πολλοί από αυτούς κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπήρξε ακόμη και βία από την αστυνομία. Ως εκ τούτου, συνιστούμε να παρέχεται ειδική προστασία στους δημοσιογράφους που καλύπτουν διαδηλώσεις», κατέληξε.

Η Βιέρα Γιούροβα επέμεινε ότι τα κράτη μέλη δεν θα πρέπει να λαμβάνουν «ελαφρά» τις προειδοποιήσεις των δημοσιογράφων όταν πέφτουν θύματα επιθέσεων ή διαφόρων απειλών: «Θέλουμε τα κράτη της ΕΕ να παρέχουν στα μέσα ενημέρωσης ειδική προστασία, κυρίως εάν οι δημοσιογράφοι ανησυχούν ότι οι υπολογιστές τους παραβιάζονται κ.λπ.», σημείωσε.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Ο Όλαφ Σολτς εξελέγη νέος Καγκελάριος (photos)

Διάστημα: Ολοταχώς έρχεται προς τη Γη ο φωτεινότερος κομήτης του 2021

Κύπρος: Ξεκινά σήμερα η τρίτη δόση του εμβολιασμού

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 21:59
Exit mobile version