search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 22:10
MENU CLOSE

Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα: Η ετήσια έκθεση για την ελευθερία του Τύπου – Πού κατατάσσεται η Ελλάδα

20.04.2021 19:19
press_new

Μια σκοτείνη εικόνα για την ελευθερία του Τύπου αποτυπώνει η ετήσια έκθεση των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα, η οποία καταγράφει γενικότερη υποχώρηση των ελευθεριών που θα πρέπει να απολαμβάνουν οι δημοσιογράφοι για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Ο Δείκτης της Ελευθερίας του Τύπου που αφορά σε 180 χώρες του πλανήτη στη φετινή έκθεση δείχνει σημαντική οπισθοχώρηση των ελευθεριών των δημοσιογράφων σε 130 από αυτές. Η οργάνωση επισημαίνει ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει εργαλειοποιηθεί ώστε να μπλοκάρει την πρόσβαση των MME σε πηγές πληροφόρησης και εκφράζεται ανησυχία ότι και μετά την πανδημία τα εμπόδια αυτά θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

Για άλλη μια χρονία στην κορυφή του πίνακα της ελευθερίας του τύπου βρίσκονται οι σκανδιναβικές χώρες (Νορβηγία, Φινλανδία, Σουηδία, Δανία), αν και οι δημοσιογράφοι εκφράζουν παράπονα για την πρόσβασή τους σε πληροφορίες σχετικά με την πανδημία. Την δεκάδα συμπληρώνουν η Κόστα Ρίκα, η Ολλανδία, η Τζαμάικα, η Νέα Ζηλανδία, η Πορτογαλία και η Ελβετία.

Η εικόνα της Ελλάδας

Όσον αφορά στην Ελλάδα, κατρακύλισε πέντε θέσεις και πλέον βρίσκεται στην 70η θέση από την 65η πέρσι. Η έκθεση υπό τον τίτλο «Επικίνδυνο κοκτέιλ για την ελευθερία του Τύπου» σημειώνει ότι «η ελευθεροτυπία υπέφερε στην Ελλάδα το 2020» και ότι «η συντηρητική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη χορήγησε γενναιόδωρες φορολογικές εκπτώσεις στη διαφήμιση για τα μέσα ενημέρωσης, αλλά επιδίωξε, άμεσα ή έμμεσα, να ελέγξει στενά τη ροή πληροφοριών, στο πλαίσιο των προσπάθειών της να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού και την προσφυγική κρίση».

Η οργάνωση κάνει ειδική μνεία στα 20 εκατ. ευρώ της λίστας Πέτσα, σημειώνοντας πως «τα ερευνητικά μέσα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που είναι επικριτικά απέναντι στην κυβέρνηση είτε παραλείφθηκαν είτε έλαβαν ένα δυσανάλογα μικρό μερίδιο της διαφήμισης που προέκυψε από μια αμφιλεγόμενη εκστρατεία ενημέρωσης 20 εκατ. ευρώ για τον ιό».

Επίσης, τονίζει ότι «οι δημοσιογράφοι έπρεπε να έχουν την άδεια της κυβέρνησης προτού κάνουν ρεπορτάζ στα νοσοκομεία», ενώ «το υπουργείο Υγείας απαγόρευσε στο υγειονομικό προσωπικό να μιλάει στα μέσα ενημέρωσης». «Υπάρχει ανησυχία για τους νέους κανόνες για την αστυνόμευση των διαδηλώσεων, επειδή ορίζει συγκεκριμένες περιοχές για τον Τύπο», συμπληρώνει η οργάνωση, ενώ κάνει αναφορά στο σοκ που υπέστη ο δημοσιογραφικός κόσμος απ’ τη δολοφονία του αστυνομικού συντάκτη Γιώργου Καραϊβάζ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 22:10