search
ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 09:32
MENU CLOSE

Ρόμπερτ Φίτσο: Φιλορώσος λαϊκιστής και πιστός σύμμαχος του Όρμπαν – Ποιος είναι ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας που δέχθηκε δολοφονική επίθεση

15.05.2024 17:42
FICO

Ο λαϊκιστής πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος δέχθηκε πυροβολισμούς και τραυματίστηκε μετά από συνεδρίαση της κυβέρνησης της Σλοβακίας, κέρδισε τις γενικές εκλογές τον περασμένο Σεπτέμβριο και έχει αντιμετωπίσει ευρεία κριτική για την πολιτική πόλωση στο έθνος της Κεντρικής Ευρώπης με φιλορωσικά σχόλια και την προσπάθεια για επέκταση του κρατικού ελέγχου στα ΜΜΕ.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο πυροβολήθηκε την Τετάρτη, με το πρωθυπουργικό γραφείο να ανακοινώνει ότι βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση για τη ζωή του.

Από τότε που κέρδισε τις γενικές εκλογές της 30ης Σεπτεμβρίου, ο Φίτσο και οι σύμμαχοί του στον συνασπισμό έχουν προκαλέσει ανησυχία στις Βρυξέλλες καθώς φαίνεται να ακολουθούν το στυλ διακυβέρνησης του ισχυρού άνδρα της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, μεταξύ άλλων με την κατάργηση ενός βασικού γραφείου κατά της διαφθοράς, τη διακοπή της κρατικής στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία, παπαγαλίζοντας την επιχειρηματολογία του Κρεμλίνου και τον σφιχτό έλεγχο των μέσων ενημέρωσης.

Η κυβέρνηση του Φίτσο ενέκρινε στις 24 Απριλίου μια αμφιλεγόμενη πρόταση για την κατάργηση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα RTVS και την αντικατάστασή του με αυτό που φοβούνται οι υπέρμαχοι της ελευθερίας του λόγου ότι θα μπορούσε να είναι φερέφωνο για τον κυβερνών συνασπισμό. Ο Φίτσο έχει επικρίνει εδώ και καιρό το RTVS ότι δεν είναι «αρκετά αντικειμενικό».

Το σχέδιο αναμένεται να εγκριθεί από το κοινοβούλιο της χώρας τον Ιούνιο.

Ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Σλοβακίας

Γεννημένος σε μια εργατική οικογένεια στις 15 Σεπτεμβρίου 1964, ο Φίτσο – δικηγόρος στο επάγγελμα – ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα στο Κομμουνιστικό Κόμμα λίγο πριν από τη Βελούδινη Επανάσταση του 1989 που οδήγησε στη διάλυση της πρώην Τσεχοσλοβακίας.

Ίδρυσε το κεντροαριστερό κόμμα του Smer-SD το 1999 αφού απορρίφθηκε για υπουργική θέση από τη Δημοκρατική Αριστερά, τους πολιτικούς κληρονόμους των κομμουνιστών.

Εμπλεκόμενος σε κατηγορίες για διαφθορά που πάντα αρνιόταν, ο Φίτσο έχει το θάρρος της γνώμης του και του αρέσει το bodybuilding, το ποδόσφαιρο και τα γρήγορα αυτοκίνητα.

Ο Φίτσο θαυμάζει τον Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας ότι δεν θα επέτρεπε τη σύλληψη του Ρώσου προέδρου βάσει διεθνούς εντάλματος, αν ερχόταν στη Σλοβακία, όσο και τον ανελεύθερο ηγέτη της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, «ο οποίος υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας του και του λαού του».

Ο ηγέτης του Smer σε μια καριέρα τριών δεκαετιών, έχει πλοηγηθεί με επιτυχία μεταξύ των κυρίαρχων, φιλοευρωπαϊκών θέσεων και μιας σκληρής εθνικιστικής, αντιδυτικής ρητορικής που προορίζεται κυρίως για εσωτερική κατανάλωση, αποδεικνύοντας ότι είναι περισσότερο από πρόθυμος να αλλάξει στάση ανάλογα με κοινή γνώμη ή την πολιτική πραγματικότητα.

Αναδείχθηκε νικητής των βουλευτικών εκλογών το 2006, λαμβάνοντας περίπου το 30% των ψήφων και αποτελώντας έτσι τον νεότερο πρωθυπουργό στην ιστορία της Σλοβακίας. Μάλιστα, εκείνη την εποχή είχε προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις, αφού είχε επιλέξει ως κυβερνητικό του εταίρο το εθνικιστικό κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Μετσιάρ.

Τον Ιούλιο του 2010 η πρώτη του πρωθυπουργική θητεία έλαβε τέλος, ενώ δυο χρόνια αργότερα επανεξελέγη πρωθυπουργός μέχρι την παραίτησή του το 2018.  

Δολοφονία δημοσιογράφου και παραίτηση από την πρωθυπουργία

Το 2018 δολοφονήθηκε ο δημοσιογράφος Γιαν Κούτσιακ, πυροδοτώντας κυβερνητική κρίση. Στις 15 Μαρτίου 2018 ο Φίτσο υπέβαλε την παραίτησή του από την πρωθυπουργία στον πρόεδρο Αντρέι Κίσκα, ο οποίος έδωσε την εντολή για σχηματισμό νέας κυβέρνησης στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Πέτερ Πελεγκρίνι.

Διαβάστε επίσης:

Προκαλεί πάλι ο Νετανιάχου: Δεν βλέπει «ανθρωπιστική καταστροφή» στη Ράφα

Μοιράζει χρήμα για τις πολεμικές συγκρούσεις ο Μπάιντεν – 2 δισ. σε Ουκρανία και 1 δισ. σε Ισραήλ

«Βάρβαροι προ των πυλών»: Η φον ντερ Λάιεν αναδεικνύει σε κεντρικό ζήτημα της εκστρατείας της τη ρωσική επιρροή στις ευρωεκλογές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 09:31