search
ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 11:03
MENU CLOSE

Ρόμπερτ Φίτσο: Σε κρίσιμη κατάσταση o Σλοβάκος πρωθυπουργός μετά την απόπειρα δολοφονίας του – «Πυροβολήθηκε αρκετές φορές» (Video)

15.05.2024 16:06
fico-1

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο πυροβολήθηκε την Τετάρτη, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας με το πρωθυπουργικό γραφείο να ανακοινώνει ότι βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση για τη ζωή του.

Tο περιστατικό σημειώθηκε στην πόλη Χάντλοβα μπροστά από το πολιτιστικό κέντρο όπου είχε προηγουμένως συνεδριάσει η κυβέρνηση της Σλοβακίας.

Η σλοβακική υπηρεσία εκτάκτων καταστάσεων έστειλε ελικόπτερο στην πόλη για τη μεταφορά σε νοσοκομείο του 59χρονου Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο που τραυματίστηκε στην κοιλιακή χώρα από πυροβολισμούς που δέχθηκε από άνδρα.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι έγινε απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο.

«Μπορώ να επιβεβαιώνω ότι έγινε απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού», ανέφερε ο εκπρόσωπος χωρίς να δώσει περαιτέρω στοιχεία για την κατάσταση της υγείας του Φίτσο.

Το ειδησεογραφικό δίκτυο TA3 μετέδωσε ότι σημειώθηκαν τέσσερις πυροβολισμοί και μία πέτυχε τον Φίτσο στην κοιλιά.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο διατηρούσε τις αισθήσεις του κατά την μεταφορά του στο νοσοκομείο της πόλης Χάντλοβα μετά την απόπειρα δολοφονίας του, δήλωσε στο Reuters μια εκπρόσωπος του νοσοκομείου όπου μεταφέρθηκε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός.

Ο Φίτσο νοσηλεύεται για τραύματα από σφαίρες που δέχθηκε και ότι οι ζωτικές του λειτουργίες έχουν σταθεροποιηθεί, συμπλήρωσε η εκπρόσωπος.

Mάρτυρας είπε ότι είδε αξιωματούχους ασφαλείας να σπρώχνουν κάποιον σε ένα αυτοκίνητο και να απομακρύνονται με το όχημα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο δράστης έχει συλληφθεί από την αστυνομία.

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις και οι καταδίκες τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και από αρχηγούς κρατών.

Η πρόεδρος της Σλοβακίας δήλωσε συγκλονισμένη από τη «βίαιη» ένοπλη επίθεση στον Φίτσο.

«Καταδικάζω σθεναρά την άθλια επίθεση στον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μέσω της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης X.

«Τέτοιες πράξεις βίας δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας και υπονομεύουν τη δημοκρατία, το πιο πολύτιμο κοινό μας καλό. Οι σκέψεις μου είναι με τον πρωθυπουργό Φίτσο και την οικογένειά του», πρόσθεσε.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα χαρακτήρισε την είδηση του πυροβολισμού του Φίτσο ως «σοκαριστική» και είπε ότι εύχεται ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας «να γίνει καλά το συντομότερο δυνατό».

«Δεν πρέπει να ανεχόμαστε τη βία, δεν πρέπει να έχει θέση στην κοινωνία», ανέφερε ο Φιάλα σε ανάρτηση στο X.

«Σοκαρισμένος» δήλωσε και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν για την επίθεση στον «φίλο του», όπως αποκάλεσε τον Φίτσο.

Με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μαρσέλ Τσιολάκου δήλωσε επίσης «βαθύτατα συγκλονισμένος» από την είδηση και τόνισε ότι οι δράστες θα πρέπει να λογοδοτήσουν.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι «είναι σοκαρισμένος» από την επίθεση και τόνισε ότι η βία δεν έχει θέση στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.

“Σοκαρισμένοι” από την αποτρόπαια και βίαιη επίθεση κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, δηλώνουν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

«Είμαι σοκαρισμένος από την είδηση της επίθεσης κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρ. Φίτσο, μετά από την κυβερνητική συνεδρίαση στη Χάντλοβα. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη βία ή τέτοιες επιθέσεις. Οι σκέψεις μου είναι με τον πρωθυπουργό και την οικογένειά του», έγραψε στο «Χ», ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Από την πλευρά της, η Ρ. Μέτσολα δήλωσε: «Είμαι σοκαρισμένη από την αποτρόπαια επίθεση κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρ. Φίτσο στην Χάντλοβα. Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταδικάζω αυτή τη βίαιη επίθεση. Οι σκέψεις μου είναι μαζί του και με την οικογένειά του αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Το σοκ του εκφράζει και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο X, «από την αποτρόπαια επίθεση κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο. Τέτοιες βίαιες ενέργειες δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας. Του εύχομαι ταχεία ανάρρωση».

Διαβάστε επίσης:

Ο Μπάιντεν προκαλεί τον Τραμπ να έρθει σε ντιμπέιτ: «Φτιάξε μου τη μέρα, φίλε»

Μοιράζει χρήμα για τις πολεμικές συγκρούσεις ο Μπάιντεν – 2 δισ. σε Ουκρανία και 1 δισ. σε Ισραήλ

«Βάρβαροι προ των πυλών»: Η φον ντερ Λάιεν αναδεικνύει σε κεντρικό ζήτημα της εκστρατείας της τη ρωσική επιρροή στις ευρωεκλογές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 10:59