search
ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 11:12
MENU CLOSE

«Βάρβαροι προ των πυλών»: Ακραία ρωσοφοβική καμπάνια από την φον ντερ Λάιεν

15.05.2024 15:11
von-der-leyen_1505_1460-820_new
credit: AP

Με τον τίτλο «Οι βάρβαροι προ των πυλών: Η φον ντερ Λάιεν αναδεικνύει σε κεντρικό ζήτημα της εκστρατείας της την εξωτερική επιρροή», το Politico αναδεικνύει το νέο πεδίο στο οποίο εστιάζει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την επισήμανσή της ότι η Ευρώπη είναι ανεπαρκώς προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει την ανάμειξη εχθρών, όπως η Ρωσία, στην προεκλογική εκστρατεία.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία μίλησε στη Δανία λίγες εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, που θα κρίνουν και την επανεκλογή της στο αξίωμα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζήτησε πιο αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση των προσπαθειών ξένων δυνάμεων να παρέμβουν με διάφορους τρόπους στην προεκλογική εκστρατεία, επισημαίνοντας ότι είναι ζήτημα προστασίας της ευρωπαϊκής δημοκρατίας.

Η Γερμανίδα δεξιά πολιτικός συζητά σήμερα το θέμα αυτό, στη εβδομαδιαία συνάντηση που θα έχει με τους επιτρόπους. Αξιωματούχοι για θέματα κυβερνοασφάλειας, ειδικοί και πολιτικοί έχουν προειδοποιήσει ότι παρατηρείται έξαρση της διασποράς ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο ενόψει των ευρωεκλογών, αλλά η φον ντερ Λάιεν έδειξε τη Ρωσία ως υπεύθυνη γι’ αυτή την προσπάθεια άσκησης επιρροής στους Ευρωπαίους.

Οι αρχές στην Τσεχία, την Γαλλία και την Γερμανία έχουν κατηγορήσει ανοιχτά την Μόσχα ότι εξαπέλυσε επιχειρήσεις προπαγάνδας, που γίνονται είτε με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων σε ιστότοπους με αντιευρωπαϊκό και αντιουκρανικό αφήγημα, είτε με δωροδοκίες ευρωπαίων πολιτικών για να προωθούν τις ρωσικές θέσεις. Μάλιστα ορισμένα μέλη της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς στο Ευρωκοινοβούλιο είναι στο μικροσκόπιο καθώς υπάρχουν υποψίες σε βάρος τους για κατασκοπία υπέρ της Ρωσίας και της Κίνας.

«Θέλουμε μια ισχυρή Ευρώπη, που μάχεται για τις αξίες μας και την δημοκρατία μας; Ή, από την άλλη, θέλουμε να αφήσουμε τις δημοκρατίες να καταληφθούν από αντιπροσώπους και αχυρανθρώπους των αυταρχικών;», είπε χαρακτηριστικά η φον ντερ Λάιεν μιλώντας σε συνέδριο στην Κοπεγχάγη.

Ενδεικτικό του πόσο σοβαρά αντιμετωπίζουν την απειλή οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι το γεγονός ότι γίνονται τακτικά συσκέψεις με θέμα την προσπάθεια άσκησης επιρροής από ξένα κέντρα, ενόψει των εκλογών. Αυτές οι συσκέψεις άρχισαν στα τέλη Απριλίου, στο πλαίσιο του μηχανισμού που ενεργοποιήθηκε για τον συντονισμό των ενεργειών στη διάρκεια της πανδημίας, ή σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Σε σημείωμα που δόθηκε στους επιτρόπους ενόψει της σημερινής, τακτικής συνάντησής τους και το οποίο έχει στη διάθεσή του το Politico, η αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βέρα Γιούροβα προειδοποιεί ότι η παραπληροφόρηση αναμένεται να ενταθεί στις 20 μέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές.

«Παρατηρείται κλιμάκωση της παραπληροφόρησης, που παράγεται εύκολα με την Τεχνητή Νοημοσύνη και διαχέεται ευρέως μέσω των social media», γράφει η Γιούροβα, προσθέτοντας ότι σε αυτό το θέμα «δεν υπάρχει ασημένια σφαίρα», αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί με την εκπαίδευση σε θέματα ψηφιακών μέσων και «με την υποστήριξη αφοσιωμένων οργανισμών  στην Κοινωνία των Πολιτών και με την υποστήριξη ισχυρών ανεξάρτητων Μέσων Επικοινωνίας».

Με την προεκλογική εκστρατεία να επικεντρώνεται σε θέματα άμυνας και ασφάλειας και την φον ντερ Λάιεν να διαβεβαιώνει ότι είναι η πιο έμπειρη για να ηγηθεί και πάλι της Επιτροπής, στο τραπέζι μπαίνει από τώρα η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο περιεχομένου στο διαδίκτυο, με την αιτιολογία της αποτροπής διάχυσης ψευδών πληροφοριών.

«Αυτή η Επιτροπή δημιούργησε τα μέσα για να προστατεύσει τους Ευρωπαίους πολίτες από την παραπληροφόρηση από τρίτες χώρες», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ωστόσο κρίνει ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν είναι επαρκή – κάτι που αποδεικνύεται από την κλιμάκωση των κυβερνοεπιθέσεων και των εκστρατειών παραπληροφόρησης.

«Είναι ώρα να πάμε τις δράσεις μας στο επόμενο επίπεδο. Πρέπει να είμαστε τόσο αποτελεσματικοί, όσο σοβαρή είναι και η απειλή», είναι το μότο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία πρόσθεσε: «Αν επανεκλεγώ ως πρόεδρος η Επιτροπή θα προτάξει κατά προτεραιότητα ένα πρόγραμμα – Ευρωπαϊκή Ασπίδα για τη Δημοκρατία», που θα εστιάσει στην αντιμετώπιση σοβαρών απειλών που προέρχονται από τρίτες χώρες.

Διαβάστε επίσης:

Γιβραλτάρ: Όρκες βύθισαν ιστιοπλοϊκό (Video)

Reuters/Ipsos: Ισοπαλία θρίλερ για Μπάιντεν και Τραμπ δείχνει νέο γκάλοπ – Ο ρόλος του αντιεμβολιαστή Κένεντι

Ο Ζελένσκι ακυρώνει όλα τα ταξίδια του στο εξωτερικό – Δυσκολεύει η κατάσταση στο Χάρκοβο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 11:10