search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 21:58
MENU CLOSE

Πλεύρης για ΠΟΕΔΗΝ: «Συκοφαντική και προσβλητική καταγγελία για VIP κλίνες ΜΕΘ»

09.12.2021 16:35
plevris-new

Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατέθεσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αναφορά αξιόποινων πράξεων κατά του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκου και παντός υπευθύνου, με την κατηγορία πως διακινεί «ψευδείς και συκοφαντικές ειδήσεις για δήθεν ύπαρξη κλινών ΜΕΘ που κρατούνται για επιλεγμένα πρόσωπα και δεν διατίθενται στους ασθενείς», όπως είχε προαναγγείλει.

«Μπορώ να δεχθώ την κριτική για το αν έχουμε κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να εξασφαλίσουμε επαρκή αριθμό ΜΕΘ, ιατρών και νοσηλευτών. Καταγγελία όμως ότι κρατούνται κλίνες ΜΕΘ κλειστές προκειμένου να στέλνουμε εκεί γνωστούς μας σε περίπτωση που αρρωστήσουν, με συγχωρείτε αλλά χαρακτηρίζουν τον Υπουργό Υγείας και όχι μόνο ως εγκληματία» σημείωσε αρχικά ο Θάνος Πλεύρης.

Και συνέχισε: «Για να μεταφερθεί κάποιος σε κλίνη ΜΕΘ ακολουθείται μια διαδικασία. Για έναν ασθενή που χρειάζεται να μεταφερθεί σε ΜΕΘ και το νοσοκομείο δεν διαθέτει κλίνη τότε ο θεράπων ιατρός σε συνεννόηση με τον εντατικολόγο αναρτούν στην πλατφόρμα του ΕΚΑΒ αίτημα μεταφοράς. Το νοσοκομείο που έχει κενή κλίνη αποδέχεται το αίτημα μετά από έγκριση του εντατικολόγου. Αρα η κατηγορία της ΠΟΕΔΗΝ προσβάλλει ιατρούς και προσωπικό ΕΚΑΒ που διαχειρίζονται την πλατφόρμα. Αυτό είναι προσβολή» ενώ πρόσθεσε «κατέθεσα το πρωί αναφορά αξιόποινων πράξεων προκειμένου όσοι καταγγέλλουν τα περι κλειστών κλινών ΜΕΘ να λογοδοτήσουν. Εγώ δεν λέω όποιος έχει στοιχεία  να πάει στον εισαγγελέα. Πάω εγώ στον εισαγγελέα», έκλεισε με έμφαση.

Σημειώνεται πως με παραγγελία της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου οι επίμαχες καταγγελίες εντάσσονται στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται εδώ και καιρό από τις εισαγγελικές αρχές με αφορμή καταγγελίες για θανάτους ασθενών εκτός ΜΕΘ.

Σε αυτή τη δικογραφία που βρίσκεται ανοιχτή προς διερεύνηση όσων έχουν δει το φως της δημοσιότητας εντάσσονται και οι πρόσφατες καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει διαπραχθεί η αξιόποινη πράξη της παράβασης καθήκοντος.

Νωρίτερα, ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας στον ΣΚΑΪ  είπε ότι ο κύριος Γιαννάκος θα κληθεί από τη Δικαιοσύνη να αποδείξει αυτά που λέει.

Η απάντηση από ΠΟΕΔΗΝ

Με δελτίο Τύπου η Ομοσπονδία των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία ανακοινώνει ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ «συντάσσει με την Νομική της Σύμβουλο αναφορά την οποία θα καταθέσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να διερευνηθεί η διαχείριση των διασωληνωμένων ασθενών που βρίσκονται εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας», μετά και τις δηλώσεις του υπ. Υγείας στη Βουλή.

Αναλυτικά, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει:

Με βάση το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Υγείας προκύπτει ότι λειτουργούν 647 κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς κορωνοϊού. Στο σύστημα εμφανίζονται δεκάδες κενές κλίνες ΜΕΘ καθημερινά. Το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει ποσοστό κάλυψης των ΜΕΘ κάτω του 100%. Με βάση την ημερήσια ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορωνοϊού προκύπτει ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ σταθερά υπερβαίνουν τους 100 ασθενείς ημερησίως. Πολλοί παραμένουν για πολλές ημέρες εκτός ΜΕΘ.

Ζητάμε να διερευνηθεί από την εισαγγελία εάν τηρείται η σειρά προτεραιότητας των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ εγγραφής στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ για ΜΕΘ. 

Για ποιο λόγο δεν δεσμεύονται οι κλίνες με ασθενείς και εμφανίζονται κενά; 

Διαπιστώσαμε την Τετάρτη 1/12/2021 στο Νοσοκομείου του Αγρινίου Μητροπολίτης βρήκε ΜΕΘ σε λίγες ώρες εν αντιθέσει με 58χρονο ασθενή με υποκείμενα νοσήματα  που ήταν διασωληνωμένος σε κλινική άνω των πέντε ημερών όπως κατήγγειλε η σύζυγος του και μετά το θόρυβο που προκλήθηκε την επόμενη ημέρα βρέθηκε κλίνη ΜΕΘ σε Νοσοκομείο των Ιωαννίνων.

Υπάρχουν σταθερά άνω των 100 διασωληνωμένων ασθενών στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας οι οποίοι βρίσκονται εκτός ΜΕΘ είτε σε απλούς θαλάμους κλινικών είτε σε χειρουργικές αίθουσες ή Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας. Ο εξοπλισμός για τους περισσότερους  είναι υποτυπώδης. Η ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα πλημμελής λόγω τραγικών ελλείψεων προσωπικού. Πολλοί εκ των διασωληνωμένων ασθενών που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ χάνουν τη ζωή τους.

Παρότι διαπιστώθηκε η άποψη από την κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού ότι η θνησιμότητα εκτός ΜΕΘ δεν είναι αποκλίνουσα σε σχέση με τους ασθενείς εκτός ΜΕΘ αυτό αμφισβητείται με επιστημονικά κριτήρια από τους εντατικολόγους. Οι γιατροί, το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό υπερβάλλουν εαυτόν προκειμένου να παρέχουν ασφαλείς υπηρεσίες. Όμως οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού, η εξάντληση μέχρι λιποθυμίας, οι ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ δεν το επιτρέπουν.

Θα πρέπει λοιπόν να διεξαχθεί εισαγγελική έρευνα προκειμένου να ερευνηθούν οι συνθήκες νοσηλείας και να ληφθούν μέτρα διασφάλισης της υγείας των διασωληνωμένων ασθενών.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση να δώσει τα ακριβή στοιχεία για διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ

«Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας συνεχίζουν να παρακολουθούν με προκλητική αδράνεια την εξελισσόμενη υγειονομική τραγωδία στη χώρα, τη λειτουργική κατάρρευση του ΕΣΥ και την πλήρη αδυναμία του να φροντίσει αξιοπρεπώς όχι μόνο τους ασθενείς με covid αλλά και όλους τους υπόλοιπους ασθενείς με σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή νοσήματα», αναφέρει αρχικά σε γραπτή του δήλωση ο τομεάρχης Υγείας, Ανδρέας Ξανθός και συνεχίζει:

«Οι δεκάδες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ που καθημερινά χάνουν τη μάχη, είναι η κορυφαία πράξη της αποτυχίας και των εγκληματικών πολιτικών ευθυνών για τη μη έγκαιρη προετοιμασία του ΕΣΥ ενόψει του νέου επιδημικού κύματος. Ο μόνος τρόπος για να αποσυμφορηθούν οι κλινικές και οι ΜΕΘ του ΕΣΥ σε αυτή τη φάση, είναι η επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων και για περιστατικά covid, καθώς και η αξιοποίηση των στρατιωτικών νοσοκομείων για τον ίδιο σκοπό. Όσο αυτό δεν συμβαίνει, η λίστα αναμονής για εισαγωγή σε ΜΕΘ θα αυξάνεται και η δυσπιστία της κοινωνίας για τη διαχείριση της με αμιγώς επιστημονικά κριτήρια, θα ενισχύεται», προσθέτει.

«Οφείλει λοιπόν η κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις, να παρουσιάσει τα ακριβή στοιχεία για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και τη θνητότητα τους, για την πραγματική ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ και τη στελέχωση τους ανά νοσοκομείο και, κυρίως, για τον τρόπο διαχείρισης της λίστας αναμονής του ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ και τις εγγυήσεις που διασφαλίζουν την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των πολιτών

Είναι απαράδεκτο και προσβλητικό, μπροστά σ’ αυτή τη δραματική επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης, ο Πρωθυπουργός να ισχυρίζεται πως δεν έχει χαθεί ο έλεγχος και πως δεν υπάρχει… βιβλιογραφία ότι εκτός ΜΕΘ οι διασωληνωμένοι δεν έχουν καμιά τύχη! Ή, ακόμα χειρότερο, να κρύβεται η κυβέρνηση πίσω από την ιατρική ευθύνη. Προφανώς η διασωλήνωση ενός ασθενή και η προτεραιοποίηση του για εισαγωγή σε ΜΕΘ είναι ιατρική απόφαση. Αλλά η απόφαση να μην αποσυμπιεστεί το ΕΣΥ με επιστράτευση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων της χώρας, είναι απολύτως πολιτική. Και αυτό το καταλαβαίνουν οι πάντες. Η απαίτηση για διαφάνεια, αξιοπιστία και σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να μείνει όρθιο το ΕΣΥ, είναι πλέον καθολική​», καταλήγει ο κ. Ξανθός.

Διαβάστε επίσης:

VIP ΜΕΘ: Εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ

Κυπαρισσία: Νεκρός 73χρονος πεζός που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο

Χριστούγεννα στη φυλακή για Λιγνάδη – Φιλιππίδη: Σε αυτούς τους θαλάμους κρατούνται (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 21:52