search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 12:05
MENU CLOSE

ΠΑΣΟΚ: Νέα ευκαιρία ή τελευταία;

13.12.2021 11:34
pasok

Έληξε η εκλογική διαδικασία στο ΚΙΝΑΛ, αισίως και κυρίως δίχως πάθη παρά τις αντίθετες προβλέψεις διάφορων σειρήνων. Ελέχθησαν πολλά για την υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού και της στάσης του στον σύντομο προεκλογικό αγώνα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η λαϊκή ψήφος δίνει την οριστική απάντηση.

Γι’ αυτό και δεν έχουν νόημα οι υπερβολές κατά του Παπανδρέου που είχε δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα όπως και να εκτεθεί σε μιαν ακόμα εκλογική διαδικασία.

Αν κοιτάξει κανείς στο παρελθόν, θα βρει δεκάδες ανάλογες περιπτώσεις και μάλιστα πολιτικών μεγάλου διαμετρήματος, οι οποίοι δεν δίστασαν να  υποβάλλουν τον εαυτό τους σε παρόμοια βάσανο και επέλεξαν να αποπεμφθούν με την λαϊκή ψήφο, αντί να αποσυρθούν οικειοθελώς.

Στην πολιτική συνηθίζεται να συνταξιοδοτείται κανείς μέσω της λαϊκής ψήφου. Σπάνια αποστρατεύει τον …εαυτό του!  Επίσης, έχουμε πλήθος παραδειγμάτων  κορυφαίων πολιτικών που έχαναν τις εκλογές. Στην περίπτωσή μας, η ψήφος των 270.000 ψηφοφόρων έβαλε τα πράγματα στην θέση τους και έδωσε λύσεις στα προβλήματα που ετέθησαν.

Η προσέλευση του κόσμου και τις δυο Κυριακές έχει προφανώς πολλές αναγνώσεις. Μια από αυτές είναι ότι ο κόσμος θέλει να δώσει άλλη μια ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ.

Το ζήτημα είναι πώς θα εκθλιφθεί αυτή:  ως μια νέα ευκαιρία ή ως η τελευταία; Ένα βασικό συμπέρασμα είναι επίσης ότι αυτή η λαϊκή ψήφος που ανέδειξε νικητή με συντριπτική πλειοψηφία, επιζητεί ενότητα και θα είναι ιδιαίτερα απαιτητική από τη νέα ηγεσία.

Το απλό μήνυμα στον Ανδρουλάκη είναι: σου δώσαμε μεγάλη πλειοψηφία, καθαρή εντολή – κανόνισε να τα καταφέρεις. Από εκεί και πέρα, ο Ανδρουλάκης  θα έχει ανάλογη ευθύνη, καθώς δεν θα τον παρακολουθούν μόνο οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ αλλά όλου του πολιτικού φάσματος.    

Οι εξελίξεις που πυροδότησαν οι εκλογές, φέρνουν φέρνουν ξανά στο φως την πλήρη αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ και ως αξιωματική αντιπολίτευση και ως κόμμα, να λειτουργήσει σε συνθήκες δημοκρατίας και ορθολογισμού. Το ΠΑΣΟΚ έλαβε μια πρόσκληση από τη Δημοκρατία!  

Το πώς θα την αξιοποιήσει  είναι μια πολύ σύνθετη υπόθεση. Τις εξελίξεις αυτές τις παρακολουθούν υπερκομματικά όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες αυτής της χώρας, δηλαδή η συντριπτική πλειονότητα των ψηφοφόρων. Και όλοι αυτοί είναι που εύχονται να επιτύχει.

Δεν ξέρω αν έχει υπάρξει στο παρελθόν του ασφυκτικά περιχαρακωμένου κομματικού μας συστήματος  άλλη παρόμοια συνθήκη που να αναγνωρίζουν και να επιθυμούν την ολική επαναφορά ενός αντίπαλου κόμματος!

Αυτό μπορεί να εκληφθεί και ως ένα αποτέλεσμα της δεκαετούς κρίσης. Ίσως είναι ένα πολύ ενδιαφέρον και ελπιδοφόρο μήνυμα που σημαίνει ότι η λαϊκή ψήφος διορθώνει τα λάθη της και αυτό είναι το ζητούμενο της δημοκρατίας.  

Το ΠΑΣΟΚ από σήμερα μπαίνει σε άλλη τροχιά. Δεν πρέπει να βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα για το δρομολόγιο. Υπήρξε καταστατικά πατριωτικό κόμμα και η επαναφορά του είναι πατριωτική υπόθεση. Ο λαός μίλησε.  Σειρά τώρα έχουν όλοι όσοι τιμήθηκαν με την λαϊκή ψήφο απλά να την τιμήσουν κι αυτοί με την σειρά τους – όχι στα λόγια αλλά επί του πρακτέου!

Διαβάστε επίσης

Αυτό το στοίχημα δεν είναι μόνο του Ανδρουλάκη

Αλεξανδρούπολη: «Γεωστρατηγική αναβάθμιση», με τεράστιους κινδύνους για το λαό

Η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον χώρο της υγείας προς όφελος όλων των πολιτών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 12:04