search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 15:55
MENU CLOSE

Αλαλούμ με τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα: Δεν την παρέλαβα εγώ, λέει ο Πρεζεράκος (Video)

17.12.2021 20:06
tsiodras-new

Το ερώτημα ποιος είναι ο υπηρεσιακός παράγοντας που παρέλαβε την μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα πλανάται στο δημόσιο διάλογο τα τελευταία 24ωρα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, την έκθεση φέρεται να παρέλαβε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος.

Μάλιστα, το ρεπορτάζ θέλει τον κο Πρεζεράκο να βρίσκεται σε «τροχιά» απομάκρυνσης από το υπουργείο Υγείας.

Πρεζεράκος: Δεν έλαβα εγώ τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα

Ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας όμως, από την πλευρά του, διεψεύδει ότι έλαβε την έκθεση των δύο καθηγητών.

«Δεν έλαβα εγώ τη μελέτη ΤσιόδραΛύτρα. Έχω άγνοια για το θέμα», δήλωσε στο ieidisis.gr.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας κατά τον χρόνο υποβολής της έκθεσης, δηλαδή οι κ. Κικίλιας και Κοντοζαμάνης, αλλά και ο κ. Πλεύρης φέρονται, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του MEGA, να μην είχαν λάβει γνώση της μελέτης και των συμπερασμάτων των καθηγητών ΤσιόδραΛύτρα.

Παράλληλα, από το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν πως δεν υπάρχει «θέμα Τσιόδρα» στην κυβέρνηση, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά την προσφορά του και το έργο του μέχρι τώρα στην καταπολέμηση της πανδημίας.

Παρέμβαση εισαγγελέα για τη μελέτη, εντάσσεται στην έρευνα για τις ΜΕΘ

Στο μεταξύ, η Εισαγγελία Πρωτοδικών εντάσσει τη μελέτη των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα για τα δεδομένα του φόρτου νοσηλείας και τη θνητότητα διασωληνωμένων ασθενών με κορωνοϊό, στην έρευνα που διενεργεί ήδη για την κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Η μελέτη των δύο επιστημόνων θα ενταχθεί στη δικογραφία που σχηματίζεται εδώ και καιρό στην Εισαγγελία η οποία θέτει υπό διερεύνηση κάθε αναφορά που δημοσιοποιείται και συνδέεται με την υγεία και προστασία των πολιτών.

Τα δεδομένα και τα συμπεράσματα των κ.κ. Τσιόδρα και Λύτρα θα τεθούν υπόψη του εισαγγελικού λειτουργού που διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση για ζητήματα που αφορούν συνθήκες νοσηλείας και διαθεσιμότητας των ΜΕΘ σε ασθενείς με Covid 19.

Σκέρτσος: Πολύς θόρυβος για τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα

Στη Βουλή, μετά από ένα σκληρό «μαρκάρισμα» της βουλευτού του Κινήματος Αλλαγής, Νάντιας Γιαννακοπούλου, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, σε παρέμβαση του στην Βουλή, αποφάσισε να πάρει θέση για την περίφημη ιατρική μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα περί θνητότητας εκτός ΜΕΘ.

«Η κυβέρνηση έχει λάβει ήδη πρωτοβουλίες για τα ζητήματα που θέτει η μελέτη. Τι μας λέει; Ότι σε περιόδους κρίσης επιβαρύνεται το σύστημα και ότι υπάρχει δυσαναλογία των κεντρικών μονάδων με αυτές τις περιφέρειας» ανέφερε αρχικά ο υπουργός Επικράτειας.

Και συνέχισε πως «και τα δυο ζητήματα έχουν τεθεί στο ανώτατο επίπεδο από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Το αν γνωρίζαμε τη μελέτη είναι αδιάφορο. Δεν τη γνωρίζαμε. Καθημερινά η κυβέρνηση δέχεται δεκάδες τέτοιες εισηγήσεις και στατιστικά στοιχεία. Πρόκειται για ήσσονος σημασίας ζήτημα».

Σημειώνεται πως στην ίδια γραμμή με τον Άκη Σκέρτσο, εμφανίστηκε και η αναπληρώτρια υπ. Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία υποβάθμισε την μελέτη των καθηγητών Τσιόδρα-Λύτρα, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση και των δύο.

Η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Απάντηση στον υπουργό Επικρατείας κ. Σκέρτσο δίνει με ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως αναφέρει αρχικά: «Από το «δεν γνωρίζαμε τίποτα για τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα», ο κ. Σκέρτσος διαπίστωσε πριν λίγο ότι είναι απλά αδιάφορο εάν γνώριζε το Μέγαρο Μαξίμου. Δηλαδή είναι αδιάφορο ότι ο στενότερος συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη για την πανδημία έχει προειδοποιήσει ήδη από το Μάιο του 2021 πως η θνητότητα εκτός ΜΕΘ είναι 87,5% υψηλότερη αλλά ο κ. Μητσοτάκης έλεγε πως είναι το ίδιο με το να είσαι εντός ΜΕΘ. Αδιάφορο ότι το 38,5% των θανάτων ως το Μάιο, δηλαδή 1.535 άνθρωποι θα μπορούσαν ακόμα να ζουν σύμφωνα με τη μελέτη, εάν υπήρχε ενίσχυση του ΕΣΥ και νοσηλεία των ασθενών σε κανονικές ΜΕΘ. Αδιάφορο ότι ως το Μάιο ακόμα 6.588 ασθενείς πέθαναν είτε σπίτι τους είτε σε απλά κρεβάτια.

Επειδή εν τέλει δεν είναι καθόλου αδιάφορο, και ο κ. Λύτρας είναι ξεκάθαρος πως «ενημερώσαμε επανειλημμένα και δη στο ανώτατο επίπεδο λήψης αποφάσεων», κάτι το οποίο δεν διέψευσε ούτε ο κ. Τσιόδρας που τώρα στοχοποιεί ο κ. Μητσοτάκης, περιμένουμε μία και μόνο απάντηση από τον κ. Μητσοτάκη: Ποιοι πήραν τη μελέτη στα χέρια τους και την αγνόησαν; Ο κ. Κικίλιας και ο κ. Κοντοζαμάνης; Ο κ. Σκέρτσος; Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης; Όλοι μαζί; Αργά ή γρήγορα θα απαντήσουν, μετά και την εισαγγελική παρέμβαση», καταλήγει η Κουμουνδούρου.

Σκέρτσος: Κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για σκόπιμη παραπληροφόρηση

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος απαντώντας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για όσα είπε σχετικά με την μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα,  έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το μεσημέρι μετά την ομιλία μου στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2022, απαντώντας στην κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου σχετικά με την μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα , υπενθυμίζω, ότι είπα επί λέξει

“ Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα για τα θέματα αυτά, έχει λάβει πρωτοβουλίες, έχει σχεδιάσει και έχει υλοποιήσει πολιτικές, που ενισχύουν το σύστημα Υγείας, και προσπαθούν να θεραπεύσουν, ακριβώς αυτά τα προβλήματα. Ποια είναι τα προβλήματα που εντοπίζει η μελέτη;

(1) ότι όταν δέχεται μεγαλύτερο φόρτο το Σύστημα Υγείας είναι δυσκολότερο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και

(2) ότι υπάρχουν ανισότητες σε περιφερειακό επίπεδο στο ΕΣΥ. Και τα δύο ζητήματα -πολύ πριν την εκπόνηση της μελέτης -έχουν τεθεί στο υψηλότερο επίπεδο, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Επομένως, το αν γνωρίζαμε ή όχι τη μελέτη είναι αδιάφορο. Δεν τη γνωρίζαμε. Σας διαβεβαιώ ότι η κυβέρνηση λαμβάνει δεκάδες αντίστοιχες εισηγήσεις και στατιστικά στοιχεία, τα μελετά όλα και τα αξιολογεί όλα”

Είπα, δηλαδή, σαφώς ότι δεν λάβαμε την μελέτη, φράση που αποσιώπησε στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει ο κ. Σκέρτσος στη δήλωσή του».

Οργή Τσιόδρα για το «άδειασμα» της μελέτης από τη Μίνα Γκάγκα

Στο μεταξύ, την έντονη ενόχληση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα φαίνεται να έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα για τη μελέτη που συνυπογράφει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων μαζί με τον Θεόδωρο Λύτρα.

Όπως αναφέρει και η στήλη «Θεωρείο» της «Καθημερινής», ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος με την αντισυναδελφική τοποθέτηση της Αναπληρώτριας Υπουργού.

«Τούτο δεν είναι καθόλου αμελητέο για έναν καθηγητή του διαμετρήματος Τσιόδρα ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα και όπως έμαθα, ο καθηγητής ενοχλήθηκε σφόδρα με την αντισυναδελφική τοποθέτηση της Γκάγκα», αναφέρει η εφημερίδα.

Διαβάστε επίσης:

Πώς ταξιδεύουμε στο εξωτερικό τα Χριστούγεννα – Τα μέτρα για την είσοδο στην Ελλάδα

Κορωνοϊός: Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση ο μητροπολίτης Αιτωλίας

Τι συνέβη το μεσημέρι της Πέμπτης στα ραντάρ της ΥΠΑ;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 15:55