search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:20
MENU CLOSE

Πώς ταξιδεύουμε στο εξωτερικό τα Χριστούγεννα – Τα μέτρα για την είσοδο στην Ελλάδα

17.12.2021 15:59
kovid-xmas-new

Αντιμέτωποι με προϋποθέσεις θα είναι οι πολίτες που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, αλλά και επιστρέφοντας από τρίτες χώρες, ενόψει Χριστουγέννων

Τις προϋποθέσεις εισόδου στην Ελλάδα, όπως αυτές θα ισχύσουν από την ερχόμενη Κυριακή 19 Δεκεμβρίου, μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού περιγράφει το ΦΕΚ που εκδόθηκε, με τις νέες προβλέψεις να ισχύουν έως και τις 10 Ιανουαρίου.

Με τις νέες ρυθμίσεις πλέον προβλέπεται ότι για την είσοδο στη χώρα είναι απαραίτητη η διενέργεια PCR (μοριακού) τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών.

Ο έλεγχος του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβασή του είναι ευθύνη των αεροπορικών, ναυτιλιακών, σιδηροδρομικών εταιρειών, όπως και των εταιρειών οδικών μεταφορών. Οι εταιρείες πρέπει να επιβεβαιώνουν ότι ο ταξιδιώτης φέρει όλα τα απαραίτητα έγγραφα.

Σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ, οι ταξιδιώτες προς την Ελλάδα που διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορωνοϊό:

-υπόκεινται σε προσωρινό περιορισμό, κατ’ οίκον ή σε κατάλληλο τόπο προσωρινής διαμονής που υποδεικνύεται από τις αρμόδιες αρχές, για δέκα ημέρες,

-ενώ όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό προ δεκατεσσάρων ημερών και διαγιγνώσκονται θετικοί, τίθενται σε προσωρινό περιορισμό επτά ημερών.

Λόγω της νέας μετάλλαξης περιορίζονται προσωρινά οι θαλάσσιες συνδέσεις με την Τουρκία, ενώ μειώνεται η πληρότητα στα πλοία που εκτελούν τα δρομολόγια Ελλάδα-Ιταλία και Ελλάδα-Αλβανία.

Στους παραβάτες, και χωρίς να θίγονται οι προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις, επιβάλλεται για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής κατά την έννοια της περ. (α) της παρ. 1 του άρθρου εικοστού τρίτου της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 64), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4682/2020 (Α΄ 76), διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ. Ειδικώς στην περίπτωση παραβίασης της παρ. 1 το διοικητικό πρόστιμο ανέρχεται σε πεντακόσια (500) ευρώ.

Τα μέτρα ισχύουν για όλα τα πρόσωπα στις εξής πύλες εισόδου:

α) τους διεθνείς αερολιμένες της Χώρας και τους αερολιμένες που διαθέτουν τελωνειακό και διαβατηριακό έλεγχο,
β) τους λιμένες Πατρών, Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας και
γ) τους συνοριακούς σταθμούς:
γα) Προμαχώνα, Ορμενίου, Νυμφαίας, Εξοχής, Ευζώνων, Νίκης, Δοϊράνης, Κρυσταλλοπηγής, Κακαβιάς και Μαυροματίου, σε εικοσιτετράωρη βάση,
γβ) Καστανιών και Κήπων σε εικοσιτετράωρη βάση με ανώτατο όριο τα χίλια πεντακόσια (1.500) άτομα εβδομαδιαίως χωρίς να υπολογίζονται οι οδηγοί φορτηγών,
γγ) Μέρτζιανης, από τις 08:00 έως τις 20:00.

Αναλυτικά τα νέα μέτρα για την είσοδο στην Ελλάδα

  • Συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form), ΕΔΩ με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα πριν από την άφιξή τους στη Χώρα.
  • Η απόδειξη συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας PLF, που αποστέλλεται αυτόματα με ηλεκτρονικό μήνυμα στον επιβάτη από το σύστημα, θεωρείται αναγκαίο ταξιδιωτικό έγγραφο. Έγκυρη φόρ-μα PLF, με κωδικό QR, θεωρείται αναγκαία για την είσοδο σε κάθε πύλη εισόδου της Χώρας.
  •  Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και τρόπου εισόδου στη Χώρα, ανεξαρτήτως εμβολιασμού ή νόσησης αυτών, οφείλουν να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR για κορονοϊό COVID-19, που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας και να φέρουν βεβαίωση της ως άνω διάγνωσης, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική ή ρωσική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στο διαβατήριο.
  • Εναλλακτικά να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 (rapid test) εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας και να φέρουν βεβαίωση της ως άνω διάγνωσης, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική ή ρωσική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στο διαβατήριο.

Οι μόνιμοι κάτοικοι των κρατών Αργεντινή, Ινδία, Μεξικό, Ουρουγουάη, Ρωσική Ομοσπονδία, Σουλτανάτο του Ομάν και Χιλή:

Εισέρχονται στη Χώρα, εφόσον η είσοδός τους επιτρέπεται σύμφωνα με την παρούσα, υπό την πρόσθετη προϋπόθεση να διαγιγνώσκονται αρνητικοί σε υποχρεωτικό εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR ή έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) στα σημεία εισόδου στη Χώρα, εφαρμοζομένων αναλογικώς ως προς τα κλιμάκια ελέγχου, την παραμονή σε χώρο της πύλης ελέγχου μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος του ελέγχου και τον υποχρεωτικό προσωρινό περιορισμό σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος του ελέγχου των παρ. 5, 6 και 7

  • Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και τρόπου εισόδου στη Χώρα που προέρχονται από τα κράτη Αίγυπτος, Αλβανία, Αργεντινή, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γεωργία, Δημοκρατία της Κούβας, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ινδία, Κίνα, Λιβύη, Μαρόκο, Πακιστάν, Ρωσική Ομοσπονδία και Τουρκία εισέρχονται στη Χώρα, εφόσον η είσοδός τους επιτρέπεται σύμφωνα με την παρούσα και με την επιφύλαξη της παρ. 7 του άρθρου πέμπτου, με την πρόσθετη προϋπόθεση να διαγιγνώσκονται αρνητικοί σε υποχρεωτικό εργαστηριακό έλεγχο είτε με τη μέθοδο PCR είτε με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test), στα σημεία εισόδου της Χώρας.
  • Από τον ανωτέρω υποχρεωτικό έλεγχο εξαιρούνται :
  • όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική ή ρωσική γλώσσα, το οποίο έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή και σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στο διαβατήριο, τον τύπο του διενεργηθέντος εμβολίου, τον αριθμό των δόσεων και την ημερομηνία διεξαγωγής τους,
  • ή φέρουν πιστοποιητικό νόσησης κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR ή κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test). Το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως ενενήντα (90) ημέρες μετά από αυτόν με την επιφύλαξη του επόμενου εδαφίου. Ειδικώς, τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 15.7.2021 έως και τις 31.10.2021 παραμένουν σε ισχύ έως τις 31.1.2022.
  • Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από  δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία ή εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας. Το πιστοποιητικό νόσησης έχει συνταχθεί στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική ή ρωσική γλώσσα και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στο διαβατήριο.
  • Οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και τρόπου εισόδου στη Χώρα που προ-έρχονται από τα κράτη: Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι εισέρχονται στη Χώρα, εφόσον:
  • διαγιγνώσκονται αρνητικοί σε υποχρεωτικό εργαστηριακό έλεγχο είτε με τη μέθοδο PCR είτε με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test), στα σημεία εισόδου της Χώρας και
  •  υπόκεινται σε προσωρινό περιορισμό αποκλειστικά σε ξενοδοχεία καραντίνας που υποδεικνύονται από τις αρμόδιες αρχές, για δέκα (10) ημέρες από την είσοδό τους στην ελληνική Επικράτεια.
  • Ο περιορισμός της περ. β) λήγει με τη διενέργεια αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου με τη μέθοδο PCR, τη δέκατη ημέρα του προσωρινού περιορισμού.

Οι υποχρεώσεις των παρ. 2, 2Α και 2Β ισχύουν και για ανηλίκους από πέντε (5) ετών και άνω.

Πώς ταξιδεύουμε στο εξωτερικό

Όπως η Ελλάδα καθορίζει τις προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα, έτσι και κάθε κράτος εφαρμόζει τα δικά του μέτρα.

Για είσοδο στην Αυστρία, απαιτείται PCR τεστ 72 ωρών, πιστοποιητικό εμβολιασμού (έως 270 ημέρες μετά την τελευταία δόση), πιστοποιητικό νόσησης (εντός 180 ημερών). Γίνονται δεκτά θετικά PCR τεστ ή έγγραφο των οικείων Αρχών με το οποίο ετέθη σε καραντίνα.

Στην Γερμανία, γίνονται δεκτά τα ευρωπαϊκά πιστοποιητικά Covid που περιέχουν ένα από τα εξής: Πιστοποιητικό εμβολιασμού, αρνητικό μοριακό τεστ, ή πιστοποιητικό νόσησης (τουλάχιστον από 28 ημέρες και έως 6 μήνες νωρίτερα).

Στην Ιταλία απαιτείται τεστ για όλους τους ταξιδιώτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προ της αναχώρησης, καθώς πλέον δεν αρκεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ένα αρνητικό τεστ, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα για πέντε ημέρες. Μετά το πέρας του πενθημέρου κάνουν εκ νέου τεστ.

Για τη Γαλλία απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού, ωστόσο όσοι δεν το έχουν στην κατοχή τους θα πρέπει να κάνουν ένα PCR ή rapid τεστ στο 48ωρο προ του ταξιδιού. Εξαιρούνται τα παιδιά κάτω των 12 ετών.

Για ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο απαιτείται τεστ και για εμβολιασμένους και για ανεμβολίαστους. Οι πλήρως εμβολιασμένοι -εξαιρούνται τα παιδιά 11 ετών και κάτω-κάνουν ένα τεστ εντός δυο ημερών προ της άφιξης και ένα τεστ εντός δυο ημερών μετά την άφιξη, ενώ οι ανεμβολίαστοι παραμένουν σε καραντίνα δέκα ημερών, ενώ πρέπει να κάνουν δυο PCR τεστ μετά την άφιξή τους και συγκεκριμένα τη 2η και 8η μέρα.

Για την Ισπανία χρειάζεται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης (με όριο εξαμήνου). Όσοι δεν έχουν ένα από τα δυο παραπάνω πιστοποιητικά, θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό PCR 72 ωρών ή rapid test 48 ωρών. Εξαιρούνται τα παιδιά κάτω των 12 ετών.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση ο μητροπολίτης Αιτωλίας

Τι συνέβη το μεσημέρι της Πέμπτης στα ραντάρ της ΥΠΑ;

Κυψέλη: Συνελήφθη 43χρονος που παρενόχλησε σεξουαλικά στη μέση του δρόμου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:18