search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 06:05
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Με PCR 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών η είσοδος στην Ελλάδα – Υποβαθμίζει τη μελέτη Τσιόδρα η Γκάγκα

16.12.2021 18:55
kovid-koronoios-new-148

Νέα δεδομένα για την είσοδο των ταξιδιωτών στην χώρα μας ενόψει Χριστουγέννων και με την μετάλλαξη Όμικρον να προκαλεί συναγερμό ανακοίνωσε η αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα κατά την ενημέρωση του υπουργείου για τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, η χώρα μας θα δέχεται επισκέπτες από όλες τις χώρες με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ή Rapid test 24 ωρών.

 Το μέτρο είναι έκτακτο -η προθεσμία του είναι την περίοδο των γιορτών, θα ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες το επόμενο διάστημα, εβδομάδα, εβδομάδα- και από το μέτρο εξαιρούνται οι ταξιδιώτες που παραμένουν στο εξωτερικό για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών, τόνισε η κ. Γκάγκα.

Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από το πρωί της Κυριακής 19 Δεκεμβρίου.

Βάνα Παπαευαγγέλου: Μείωση κρουσμάτων 14% αυτή την εβδομάδα- Γιορτές υπό την σκιά της Όμικρον

Για μικρή αποκλιμάκωση στην πορεία της πανδημίας έκανε λόγο η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφέροντας ότι έχουμε μείωση κρουσμάτων 14% αυτή την εβδομάδα.

Η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε και στην μετάλλαξη Όμικρον λέγοντας ότι είναι σαφές πια πως η Όμικρον είναι παντού και θα επικρατήσει. «Στη χώρα μας είχαμε μέχρι χθες 10 κρούσματα, σήμερα είχαμε άλλα τρία. Είναι επίσης σαφές πως η Όμικρον επαναμολύνει όσους νόσησαν προηγουμένως. Όσοι είχαν νοσήσει, πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα. Οι πολλές μεταλλάξεις έχουν τροποποιήσει το περίβλημα του ιού, ωστόσο η χορήγηση αναμνηστικής δόσης και ο συνδυασμός νόσης και εμβολιασμού, προσφέρουν αυξημένη προστασία. Δεν έχει απαντηθεί το ερώτημα για τη σοβαρότητα της νόσου από την Όμικρον. Μέχρι σήμερα τα κρούσματα αφορούν σε νεαρούς και εμβολιασμένους, συνεπώς πρέπει να περιμένουμε. Τα πρώτα δεδομένα δείχνουν πως μετά την αναμνηστική δόση, προστατευόμαστε σε μεγάλο βαθμό από την Όμικρον» τόνισε η καθηγήτρια παιδιατρικής. Θα κάνουμε γιορτές υπό την σκιά της Όμικρον, ανέφερε χαρακτηριστικά, συνιστώντας να γίνουν με σύνεση οι συγκεντρώσεις σε σπίτια και καλώντας τους γονείς να κάνουν χρήση του self test στα παιδιά τους κατά τη διάρκεια και των διακοπών, ιδίως πριν επισκεφτούν σπίτια όπου διαμένουν άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή ηλικιωμένοι.

Γκίκας Μαγιορκίνης: Η Όμικρον θα οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων

Καμπανάκι κινδύνου για την μετάλλαξη Όμικρον και από τον επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος ανέφερε ότι το στέλεχος της Όμικρον είναι «εξαιρετικά υψηλής μεταδοτικότητας» και εκτιμά πως θα οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. «Για την Όμικρον, τα στοιχεία δείχνουν πως έχει υψηλή μεταδοτικότητα. Στη Νότια Αφρική, οι θάνατοι λόγω Όμικρον είναι βραδύτεροι από άλλα στελέχη, όμως δεν πρέπει να την υποτιμήσουμε. Η έλευση του στελέχους θα οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των διαγνώσεων και μετά θα σταθεροποιηθεί, ανάλογα με τον εμβολιασμό. Η δυναμική στο ΕΣΥ θα εξαρτηθεί από τον εμβολιασμό στους άνω των 60 και τη συμμετοχή του πληθυσμού στην ενισχυτική δόση».

Για τους δείκτες της πανδημίας ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε:  «Παρατηρούμε κάμψη στην επιδημία στην Ευρώπη, από τις 47 χώρες, οι 14 έδειξαν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης. Στην Ελλάδα, εντός της τελευταίας εβδομάδας, είδαμε σταθεροποίηση στους θανάτους. Υπάρχουν τάσεις αποσυμπίεσης στο ΕΣΥ. Υποχώρησαν κατά 16% οι ασθενείς Covid στα νοσοκομεία».

Μίνα Γκάγκα για μελέτη Τσιόδρα- Λύτρα: «Έχει αδυναμίες στα δεδομένα και στον τρόπο που εξηγούνται»

«Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε τα δεδομένα της μελέτης των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα, καθώς τα στοιχεία είναι σχετικά λίγα και δεν είναι σαφή.» Για να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα, συνήθως θέλουμε πολλές μελέτες, διαφορετικούς πληθυσμούς, διαφορετικά στοιχεία, ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας. 

Πρόσθεσε ότι κάθε εβδομάδα γίνεται συνάντηση με τον πρωθυπουργό, όπου ελέγχει τα δεδομένα – και μάλιστα ανέφερε ότι ο ίδιος έχει ζητήσει να τα βλέπει καθημερινά. Πρόσθεσε ότι το φθινόπωρο του 2020, εστάλησαν αρκετοί γιατροί που είχαν μεγαλύτερη εμπειρία από περιστατικά covid-19 (αναμεσά τους και η ίδια η κ. Γκάγκα ως γιατρός στο «Σωτηρία») ώστε να βοηθήσουν τους γιατρούς στα περιφερειακά νοσοκομεία.

«Γίνονται συνεχείς ενημερώσεις από τους επιστήμονες και αλλάζουν τα μέτρα όπου χρειαστεί» τόνισε.

Αναφορικά με τους θανάτους εκτός ΜΕΘ, είπε ότι υπάρχουν άνθρωποι που πήγαν αργά στα ΤΕΠ των νοσοκομείων στη Β. Ελλάδα, διασωληνώθηκαν και κατέληξαν μέσα στην πρώτη μισή ώρα. «Αυτοί θεωρούνται θάνατοι εκτός ΜΕΘ». Άρα, πρόσθεσε, «για να χαρακτηρίσεις τι θνητότητα έχεις, πρέπει να σκεφτείς τι βαρύτητα έχει το ίδιο το περιστατικό». Για να γίνει οποιαδήποτε σύγκριση, σημείωσε, πρέπει να έχουμε στοιχεία για την βαρύτητα του περιστατικού, την ηλικία, τα υποκείμενα νοσήματα.

Η προσπάθεια είναι να γίνεται το καλύτερο δυνατό – πρόσθεσε η αναπληρώτρια υπουργός – και πραγματικά τα περιστατικά διακινούνται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ο μέσος όρος αναμονής είναι μικρός για να μπει κάποιος στην ΜΕΘ.

Η κ. Γκάγκα ανέφερε επίσης, ότι σήμερα πάνω από το 80% των νοσηλευμένων σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. «Η πιθανότητα να φτάσεις στη ΜΕΘ εμβολιασμένος, είναι 20 φορές μικρότερη απ’ ό,τι όταν είσαι ανεμβολίαστος. Επίσης, είναι πιο εύκολο να φτάσεις στη ΜΕΘ αν έχεις μεγαλύτερη ηλικία. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι για τους άνω των 60 ετών που δεν είναι εμβολιασμένοι». 

Το μήνυμα που πρέπει να επαναλαμβάνουμε, είπε η κ. Γκάγκα, είναι το ακόλουθο: «Είναι ο εμβολιασμός η απάντηση». Η πίεση στο σύστημα υγείας είναι μεγάλη, αλλά παρ’ όλα αυτά, οι συνάδελφοι και το σύστημα τα βγάζουν πέρα, σημείωσε.

Διαβάστε επίσης:

Λύθηκε το «μυστήριο» με τις σφαίρες στον Κηφισό

ΟΣΕ: Αναβαθμίστηκαν 190 χλμ γραμμής στο τμήμα Πλατύ-Προμαχώνας

Κορωνοϊός: Στα 17 έφτασαν τα κρούσματα της Όμικρον – Άλλοι 96 θάνατοι, στους 692 οι διασωληνωμένοι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01