search
ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2024 01:34
MENU CLOSE

Μητσοτάκης: «Δεν χρησιμοποίησα την καλύτερη δυνατή διατύπωση» για διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ (Video)

18.12.2021 18:41
Kyriakos Mitsotakis_new

Μια έμμεση παραδοχή φραστικής «αστοχίας» και τρία νέα μέτρα για την ελάφρυνση των πολιτών από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια «σφράγισαν» την ομιλία του πρωθυπουργού στο κλείσιμο της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2022.

Όσον αφορά στην «αστοχία», αυτή αφορούσε στον θόρυβο που έχει ξεσηκωθεί γύρω από τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα σχετικά με το ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας. Όπως είναι γνωστό, στη συζήτηση της 1ης Δεκεμβρίου στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφερθεί στους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, λέγοντας ότι δεν έχει ενδείξεις για μεγαλύτερη θνητότητα, κάτι που η μελέτη ανέτρεψε.

Τελικά, το απόγευμα του Σαββάτου, αναφερόμενος στο θέμα, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι «δεν χρησιμοποίησα την καλύτερη δυνατή διατύπωση», αν και σημείωσε ότι ο ίδιος από νωρίς είχε επισημάνει τα προβλήματα του ΕΣΥ και τις διαφορές μεταξύ κεντρικών και περιφερειακών νοσοκομείων. «Δεν περίμενα καμία μελέτη για να ενισχύσω το ΕΣΥ και να αυξήσω τον αριθμό των ΜΕΘ. Από την πρώτη στιγμή γνωρίζαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μας παρέδωσε τραγική κατάσταση στον τομέα των ΜΕΘ, και σπεύσαμε να ενισχύσουμε τοΕΣΥ», τόνισε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο μόνος τρόπος για να μην υπάρξει πίεση όπως στο στο δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι «να επιμείνουμε στον εμβολιασμό», καθώς, όπως σημείωσε «δεν πετύχαμε την εμβολιαστική κάλυψη που επιτεύχθηκε σε άλλες χώρες», ενώ χαρακτήρισε ως λύση ανάγκης τη διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ.

Από την άλλη, επιτέθηκε με δριμύτητα στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι το πρόβλημα με τις αναμονές για κλίνες ΜΕΘ προϋπήρχε, ανασύροντας, μάλιστα, και παλαιότερη αναφορά της ΠΟΕΔΗΝ σχετικά με την κατάσταση που επικρατούσε στον τομέα αυτό, τον κατηγόρησε ότι καταψήφισε 17 πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την πανδημία και σημείωσε δηκτικά ότι «αν είχαμε σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση θα έπρεπε να σκύψουμε στην ουσία του προβλήματος, στην στελέχωση των ΜΕΘ που αποτελεί άσκηση πολύ πιο δύσκολη από το να φτιάξουμε κλίνες ΜΕΘ».

Περί Όμικρον

Αναφερόμενος στην «επέλαση» της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στην επίθεση της Όμικρον» προσθέτοντας ότι «όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι μεταδίδεται με εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα» και ότι «ευχόμαστε να προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα, κάτι που υποστηρίζεται από πρώτα δεδομένα, όμως δεν είμαστε ακόμα σίγουροι».

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι «μόνη άμυνα είναι η τρίτη δόση σε όλους τους πολίτες. […] Πρέπει να καθυστερήσουμε την εμφάνιση της Όμικρον, κάθε βδομάδα που κερδίζουμε γίνονται 500.000 εμβολιασμοί τρίτης δόσης». Επίσης, κάλεσε τους πολίτες να τηρούν με ακρίβεια τα προστατευτικά μέτρα την περίοδο των γιορτών, ενώ ενθάρρυνε και τους εμβολιασμένους να κάνουν τεστ.

Νέα μέτρα για την ακρίβεια

Όσον αφορά στο ζήτημα της ακρίβειας και ιδίως των ανατιμήσεων στους λογαριασμούς του ρεύματος, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τρία νέα μέτρα ελάφρυνσης για τους καταναλωτές:

·        Πρόσθετη αύξηση ενίσχυσης για το ρεύμα για τον μήνα Δεκέμβριο, που αφορά και τα κοινωνικά τιμολόγια

·        Αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου κατά 40% τον Δεκέμβριο, και

·        Για τους αγρότες κάλυψη της ρήτρας αναπροσαρμογής, από τον Αύγουστο μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η αύξηση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη αν δεν υπήρχε κρατική παρέμβαση, λέγοντας ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ενέργειας θα ήταν δυσθεώρητες αν δεν είχαμε κάνει παρεμβάσεις. Επίσης, παραδέχθηκε ότι θα χρειαστούν και νέες παρεμβάσεις κατά τους πρώτους μήνες του 2022, και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τους καταναλωτές, με στόχο η επιβάρυνση να είναι η ελάχιστη δυνατή.

Εκλογικό «γάντι»

Όσον αφορά στο αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές, ο πρωθυπουργός απάντησε με αρκετά δηκτικό τρόπο, λέγοντας ότι «μετά από 27 μήνες, ο κ. Τσίπρας υπό τις έντονες επευφημίες διέβη τον εκλογικό Ρουβίκωνα και αποφάσισε να ζητήσει εκλογές. Εάν υπάρχει ένας πολιτικός που θα είχε σε αυτή τη φάση όφελος από τις πρόωρες εκλογές, αυτός δεν θα ήσασταν εσείς, αλλά εγώ» και προσθέτοντας ότι «θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να προκηρύξω σήμερα εκλογές, απλά και μόνο για να δω τον πανικό στο βλέμμα σας».

Συνεχίζοντας την επίθεση, ο Κ. Μητσοτάκης είπε στον Α. Τσίπρα ότι «εσείς ήσασταν αυτός που το 2015 στην περίφημη τότε συνάντηση των πολιτικών αρχηγών είχατε διαβεβαιώσει ότι δεν θα κάνατε πρόωρες εκλογές, και μετά από τρεις εβδομάδες τις προκηρύξατε ο ίδιος! Με λέτε εμένα ψεύτη, αλλά μεγαλύτερο ανέκδοτο από αυτό δεν υπάρχει», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ξεκαθάρισε ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, προσθέτοντας ότι «έχω υποχρέωση ως πρωθυπουργός να διατηρήσω την πολιτική σταθερότητα κι αυτό θα πράξω».

Παράλληλα, σημείωσε με νόημα ότι «βρήκα προβληματική μία αναφορά σας, όπου στο τέλος της ομιλίας σας αναφέρατε “καλώ τους Έλληνες να διαφυλάξουν το σύνταγμα και αντισταθούν σε αυτές τις πολιτικές της κυβέρνησης”. Και αναρωτιέμαι κύριε Τσίπρα, έχετε καμία σχέση με αυτούς του “Θεματοφύλακες του Συντάγματος”, γιατί κι αυτοί τις ίδιες ακραίες θέσεις εκφράζουν;», ενώ εκτίμησε ότι «στις εκλογές οι πολίτες θα εκφραστούν ελεύθερα, θα κάνουν επιλογή τους. Αν εσείς οδηγήσετε σε εξάρσεις, αντιστάσεις, τότε εσείς θα είστε εκείνοι που θα καταδικαστείτε διπλά από τον λαό».

Επίσης, απαντώντας στο Α. Τσίπρα για τις αμυντικές δαπάνες, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «σε αυτή τη συγκυρία έχοντας κληρονομήσει Ένοπλες Δυνάμεις που για 10 χρόνια δεν έγιναν επενδύσεις, σε αυτή τη συγκυρία η αξιωματική αντιπολίτευση καταψηφίζει τις αμυντικές δαπάνες, σπάζοντας για μια ακόμα φορά μια παράδοση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο που έλεγε ότι παρά τις διαφωνίες μας πάντα η αντιπολίτευση ψήφιζε τις αμυντικές δαπάνες. Τα συμπεράσματα θα τα βγάλει ο Λαός. Είστε πάντα παρόντες σε ότι διχάζει και μονίμως απόντες σε ότι ενώνει. Ας είναι! Το Εθνικό μέτωπο κ. Τσίπρα συγκροτείται έστω και χωρίς την δική σας συμμετοχή».

Περί προϋπολογισμού

Αναφερόμενος στην Προϋπολογισμό, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η έγκρισή του ισοδυναμεί με ισχυρή επιβεβαίωση της πολιτικής της κυβέρνησης» και έκανε σύντομο απολογισμό των επιτευγμάτων της κυβέρνησης μέσα στο 2021. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «ο περσινός προϋπολογισμός προέβλεπε ανάπτυξη 4% και στο 9μηνο καταγράφηκε μεγέθυνση κατά 9,3%. Η δική μας αναθεωρημένη εκτίμηση για 6,9% θα αποδειχθεί συντηρητική. […] Όσοι μιλούσαν πέρυσι για στασιμότητα και ανεργία διαψεύστηκαν. Όσοι έλεγαν όπως ο κ. Τσίπρας ότι είναι αδύνατο να επιτευχθεί η μεγάλη ανάπτυξη διαψεύστηκαν και μαζί σας κατέρρευσε η αντιπολίτευση της καταστροφής. Η κυβέρνηση έπεσε έξω στους υπολογισμούς της κ. Τσίπρα αλλά προς τα επάνω όχι προς τα κάτω».

Τόνισε, δε, ότι «όπως και πέρυσι έτσι και φέτος και του χρόνου οι Έλληνες επιβαρύνονται με λιγότερους φόρους και χαμηλότερες εισφορές. Οι Έλληνες πληρώνουν μικρότερο ΕΝΦΙΑ όπως είχαμε δεσμευτεί. Χαμηλότερο ΦΠΑ. Συνολικά έγιναν 57 μειώσεις φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Παράλληλα, επανέλαβε ότι «η κοινωνική μας μέριμνα πλαισιώνεται από την ειλημμένη απόφασή μας να αυξηθεί για 2η φορά ο κατώτατος μισθός. Δεν είμαι έτοιμος σήμερα γιατί υπάρχει διαδικασία από νόμο για τον ορισμό του ύψους. Πιστεύει κανείς σήμερα ότι με ένα νόμο και ένα άρθρο θα αυξήσετε τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ και θα διαγράψω χρέη; Δεν το λέω γιατί δεν είμαστε το ίδιο. Γιατί έχω μάθει να μην κοροϊδεύω τους Έλληνες όπως τους κοροϊδεύετε εσείς. Θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός εντός του πρώτου εξαμήνου 2022 χωρίς να πλήττεται η βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και με τρόπο που θα δώσει την δυνατότητα στους συμπολίτες μας να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα βάρη».

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: 684 διασωληνωμένοι, 63 θάνατοι και 4.345 νέα κρούσματα

Κακοκαιρία «Κάρμελ»: Που θα χτυπήσει την Κυριακή – Θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο (Video)

Χρήστος Τριαντόπουλος: Τροχαίο ατύχημα με το υπηρεσιακό αυτοκίνητο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2024 01:33