search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 16:54
MENU CLOSE

Μετάλλαξη Όμικρον: Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς στα σπίτια μας φέρνει το «μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων

28.12.2021 22:09
kovid-xmas-new-12832

Συναγερμό σε κυβέρνηση και ειδικούς έχει σημάνει η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον που τείνει να κυριαρχήσει παγκοσμίως.

Το «μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφηκε την Τετάρτη, με 21.657 νέες μολύνσεις έχει προκαλέσει ανησυχία, με την επίσπευση της εφαρμογής των μέτρων πριν από την Πρωτοχρονιά, να δείχνει μονόδρομος, σε μια κρίσιμη περίοδο για εμπόρους και καταναλωτές, μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Mega, τα μέτρα θα ισχύσουν από την Πέμπτη στις 6 το πρωί και όχι από τις 3 Ιανουαρίου, με το επικρατέστερο σενάριο να θέλει την εστίαση να κλείνει στις 22:00 την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Υπενθυμίζονται τα μέτρα:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (ΚΝ95, FFP2) ή διπλής μάσκας (χειρουργικής ή υφασμάτινης) στα σούπερ μάρκετ, στα ΜΜΜ και από το προσωπικό των χώρων εστίασης -σύσταση χρήσης τους σε μέρη συγχρωτισμού.

Ωράριο λειτουργίας έως τις 00:00 (μεσάνυχτα) για διασκέδαση και εστίαση, χωρίς ορθίους, με μέγιστο τα έξι άτομα ανά τραπέζι και μετρικές αποστάσεις. Σε περίπτωση παραβίασης του μέτρου προβλέπεται απαγόρευση της μουσικής, που επί του παρόντος επιτρέπεται.

Χωρητικότητα 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα στους αθλητικούς χώρους, όπου έχει παρατηρηθεί μη τήρηση των μέτρων, με τη μη συμμόρφωση να συνεπάγεται «αυτομάτως» τη διοργάνωση κεκλεισμένων των θυρών.

 – Υποχρεωτικό αρνητικό τεστ PCR (μοριακός έλεγχος) 48 ωρών για επισκεπτήριο σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) και δομές φροντίδας χρονίως πασχόντων

 – Αυστηρότεροι όροι επισκεπτηρίου στα νοσηλευτικά ιδρύματα και απαγόρευση εισόδου στους ιατρικούς επισκέπτες

Τηλεργασία έως 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με κυλιόμενο ωράριο, βάσει των δυνατοτήτων κάθε υπηρεσίας.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα βρίσκεται την Τετάρτη στην Αθήνα όπου θα προεδρεύσει σε έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα στις 09:30 το πρωί.

Οι ειδικοί προβληματίζονται από τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων Covid-19, λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας της παραλλαγής όμικρον και την Τετάρτη στις 12:00 συνεδριάζει εκ νέου η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Yπουργείου Υγείας, προκειμένου να αξιολογήσει την επιδημιολογική κατάσταση και αν κρίνει να εισηγηθεί την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που έχουν αποφασιστεί νωρίτερα από τις 3 Ιανουαρίου, ενώ αρκετοί πιέζουν ακόμα και για υιοθέτηση πιο αυστηρών περιορισμών.

Μόνο στην Αττική την Τρίτη εντοπίστηκαν 9.882 κρούσματα, εκ των οποίων τα 3.226 στο κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα, εκτόξευση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα παρατηρήθηκε στο Ηράκλειο (+35%), στην Περιφέρεια Αττικής (+100%), στην Κέρκυρα (+191%) και στα Ιωάννινα (+233%).

Στις μαζικές ανώνυμες δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν την εβδομάδα αυτή, στην περιοχή της Αττικής το 42,1% (83/197) των θετικών PCR αφορούσαν κρούσματα Όμικρον, με τα ποσοστά ανά ημέρα να κυμαίνονται μεταξύ 28% και 66%, ενώ στην περιφέρεια μόλις το 7,7% (14/181) των θετικών PCR αφορούσαν κρούσματα Όμικρον, με τα ποσοστά ανά ημέρα να κυμαίνονται μεταξύ 3% και 13%

Στη συνέχεια ο τελικός λόγος για τις οριστικές αποφάσεις θα περάσει στο Μέγαρο Μαξίμου.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, η Επιτροπή αποφάσισε στη σημερινή της συνεδρίαση τη μείωση του διαστήματος της καραντίνας στις 5 από τις 10 ήμερες για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς. Οι ειδικοί συζήτησαν τις νέες οδηγίες του CDC, που συστήνει να μειωθεί το χρονικό διάστημα καραντίνας των Αμερικανών που έχουν προσβληθεί από την Covid-19 σε πέντε ημέρες, αντί για 10 που ήταν μέχρι σήμερα, εφόσον όμως είναι ασυμπτωματικοί.

Μετά το πέρας των 5 ημερών σε απομόνωση, θα πρέπει να φορούν μάσκα για άλλες πέντε ημέρες, εφόσον βρίσκονται κοντά σε άλλους ανθρώπους. Σύμφωνα με το CDC, όσοι έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση του εμβολίου δεν χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα αν εκτεθούν στον νέο κορωνοϊό, αλλά πρέπει να φορούν μάσκα για 10 ημέρες μετά την έκθεσή τους.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ανέφερε ότι με την επικράτηση της “όμικρον” περιμέναμε αύξηση των κρουσμάτων, αλλά όχι τόσο άμεσα, δεν είναι κάτι όμως που “μας αιφνιδιάζει αλλά μας προβληματίζει”. Πρόσθεσε ότι με την επικράτηση της “όμικρον”, θα δούμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων και έφερε ως παράδειγμα την αύξηση κατά 370% που καταγράφεται στην Αττική.

Αναφερόμενος στο σύστημα υγείας είπε ότι το αισιόδοξο είναι ότι παρά την αύξηση των κρουσμάτων το σύστημα υγείας δεν πιέζεται παραπάνω. Το πρόβλημα, όμως, είπε ο κ. Πλεύρης, είναι ότι δεν πρόλαβε να γίνει αποσυμπίεση στο ΕΣΥ από το τέταρτο κύμα της μετάλλαξης “δέλτα”. Σημείωσε ότι το σύστημα διαχειρίζεται σήμερα περιστατικά της “δέλτα” και υπάρχει ανησυχία να μην προστεθούν και περιστατικά, έστω και ήπια, της “όμικρον”. Θέλουμε, είπε ο υπουργός, να έχουμε ενισχυμένο το ΕΣΥ και ανακοίνωσε ότι έχει επέλθει συμφωνία με όλες τις ιδιωτικές δομές που θα διαχειριστούν περιστατικά covid, ή θα στελεχώσουν με γιατρούς τους μονάδες του ΕΣΥ. “Αρα θεωρούμε ότι η Αθήνα που αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο επίκεντρο της ‘όμικρον΄ θα είναι πλήρως κατοχυρωμένη στο επίπεδο των νοσηλειών”.

Τέλος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν σκέψεις για αλλαγή του πλαισίου ανοίγματος των σχολείων.

Νωρίτερα, μιλώντας στον Sport fm σημείωσε: «Δεν αλλάζουν τα πλάνα της κυβέρνησης ως προς τα μέτρα. Αύριο θα συνεδριάσει η επιτροπή, ίσως αλλάξει ο χρόνος εφαρμογής των μέτρων, τα οποία έχουν αποφασιστεί. Είναι πολύ πιθανό να αλλάξει ο χρόνος εφαρμογής. Να γίνει από αύριο ή την Πέμπτη. Θα δούμε τι άνοδος θα υπάρξει και τι πίεση θα έχει το Εθνικό σύστημα Υγείας. Είχε αρχίσει να πέφτει η Δέλτα, αλλά η Όμικρον ήρθε σε σημείο, όπου δεν έχει γίνει αποσυμφόρηση».

Για τα γήπεδα, απάντησε ότι δεν αλλάζει η απόφαση για πληρότητα 10% αλλά η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να επανεξετάσει τα μέτρα, εφόσον τηρηθούν στο έπακρο.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο εφαρμογής των μέτρων πριν την Πρωτοχρονιά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Μιλώντας στο MEGA, είπε πως ενδεχομένως τα μέτρα να εφαρμοστούν νωρίτερα «διότι πάντα χρειάζεται να προσαρμόζει κανείς την τακτική του στα μεγέθη της πανδημίας έτσι όπως εξελίσσεται». Ενδεχομένως η επιτροπή να εισηγηθεί να έρθουν τα μέτρα λίγο νωρίτερα, ανέφερε, τονίζοντας πως πρόκειται για αναγκαία παρέμβαση.

Διαβάστε επίσης:

Βατόπουλος για παράταση σχολικών διακοπών: Το θέμα θα επανεξεταστεί το επόμενο δεκαήμερο

Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: Με αυτές τις τροχαίες παραβάσεις χάνεις για πάντα το δίπλωμά σου

Στάθης Παναγιωτόπουλος: Ελεύθερος με όρους μετά τη νέα απολογία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 16:48