search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:34
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Τρόμος με 21.657 κρούσματα, σχεδόν 10.000 στην Αττική – Άλμα-σοκ στο ιικό φορτίο

28.12.2021 17:42
kovid-23486-new

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, με το τσουνάμι της μετάλλαξης Όμικρον να χτυπά τη χώρα. Συναγερμός για επίσπευση της εφαρμογής των νέων μέτρων πριν από την Πρωτοχρονιά και μείωση της καραντίνας στις 5 μέρες για τους ασυμπτωματικούς.

Ειδικότερα, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 21.657, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Στην Αττική εντοπίστηκαν 9.882 νέες μολύνσεις, εκ των οποίων οι 3.226 στο κέντρο της Αθήνας και 2.665 στη Θεσσαλονίκη.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.105.885 (ημερήσια μεταβολή +2.0%), εκ των οποίων 50.4% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 195 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.644 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 60, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 20.557 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 635 (60.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 έτη. To 79.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 540 (85.04%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 95 (14.96%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.734 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 340 (ημερήσια μεταβολή +17.65%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 324 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Τι δείχνουν τα λύματα

Την εβδομάδα 20 έως 26 Δεκεμβρίου 2021, παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 13 έως 19 Δεκεμβρίου, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των έξι από τις δώδεκα (6/12) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, πτωτικές τάσεις σε πέντε από τις δώδεκα (5/12) περιοχές του ΕΔΕΛ και σταθεροποιητικές τάσεις σε μία από τις δώδεκα (1/12) περιοχές του ΕΔΕΛ.

Καθαρή αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα παρατηρήθηκε στο Ηράκλειο (+35%), στην Περιφέρεια Αττικής (+100%), στην Κέρκυρα (+191%) και στα Ιωάννινα (+233%), ενώ οριακή αύξηση παρατηρήθηκε στη Θεσσαλονίκη (+14%) και στα Χανιά (+26%).

Καθαρή μείωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα παρατηρήθηκε στην Αλεξανδρούπολη (-34%), ενώ οριακές ήταν οι μειώσεις στο Βόλο (-14%), στην Ξάνθη (-18%), στη Λάρισα (-21%) και και στο Ρέθυμνο (-26%). Σταθερό έμεινε το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Πάτρα (+1%).

Έφτασε το 66% η Όμικρον στην Αττική

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του γονιδιωματικής επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 έως και τις 27 Δεκεμβρίου 2021 έχουν διαγνωσθεί 87 συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης με τον ιό SARS-CoV-2 που φέρουν το στέλεχος Omicron (B.1.1.529). Τα κρούσματα αυτά δεν αντανακλούν τον πραγματικό αριθμό κρουσμάτων Όμικρον στην κοινότητα, αλλά μόλις έναν αριθμό ύποπτων κρουσμάτων προς επιβεβαίωση, μαζί με έναν αριθμό περιστατικών που διερευνήθηκαν κατόπιν τυχαίας δειγματοληψίας από τα κρούσματα που έχουν διαγνωσθεί στις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ), αναφέρει ο ΕΟΔΥ. Σημειώνεται ότι το ποσοστό του στελέχους Όμικρον παρουσιάζει έντονα αυξητική τάση στην επικράτεια.

Παράλληλα, στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) καθώς και σε άλλα περιφερειακά εργαστήρια διενεργείται έλεγχος για πιθανά δείγματα Όμικρον με τη μέθοδο real-time PCR που μπορεί να διαχωρίζει με μεγάλη αξιοπιστία τα δείγματα Όμικρον από τα υπόλοιπα στελέχη. Στο πλαίσιο αυτό διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 728 θετικά δείγματα για SARS-CoV-2 την εβδομάδα από τις 20/12/2021 έως και τις 27/12/2021. Από τα 728 θετικά δείγματα τα 198 βρέθηκαν θετικά σε Όμικρον (27,2%) με τα ποσοστά ανά ημέρα να κυμαίνονται μεταξύ 19% και 39%. 

Από τα 728 δείγματα, 181 και 197 δείγματα αφορούσαν κρούσματα από τις μαζικές ανώνυμες δειγματοληψίες εκτός Αττικής και στην Αττική, αντίστοιχα, που πραγματοποιήθηκαν από τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ την εβδομάδα από τις 20/12/2021 έως και τις 27/12/2021.

Συγκεκριμένα, στις μαζικές ανώνυμες δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν την εβδομάδα αυτή, στην περιοχή της Αττικής το 42,1% (83/197) των θετικών PCR αφορούσαν κρούσματα Όμικρον, με τα ποσοστά ανά ημέρα να κυμαίνονται μεταξύ 28% και 66%, ενώ στην περιφέρεια μόλις το 7,7% (14/181) των θετικών PCR αφορούσαν κρούσματα Όμικρον, με τα ποσοστά ανά ημέρα να κυμαίνονται μεταξύ 3% και 13%. Τέλος, ως προς τις στοχευμένες δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν σε άτομα που είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα μετάλλαξης Omicron, μόλις το 7,6% (89/1178) των θετικών PCR αφορούσαν κρούσματα Omicron, με τα ποσοστά ανά ημέρα να κυμαίνονται μεταξύ 2,7% και 12,5%.

5ήμερη η καραντίνα

Νωρίτερα, η Επιτροπή αποφάσισε στη σημερινή της συνεδρίαση τη μείωση του διαστήματος της καραντίνας στις 5 από τις 10 ήμερες για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Οι ειδικοί συζήτησαν τις νέες οδηγίες του CDC, που συστήνει να μειωθεί το χρονικό διάστημα καραντίνας των Αμερικανών που έχουν προσβληθεί από την Covid-19 σε πέντε ημέρες, αντί για 10 που ήταν μέχρι σήμερα, εφόσον όμως είναι ασυμπτωματικοί.

Μετά το πέρας των 5 ημερών σε απομόνωση, θα πρέπει να φορούν μάσκα για άλλες πέντε ημέρες, εφόσον βρίσκονται κοντά σε άλλους ανθρώπους. Σύμφωνα με το CDC, όσοι έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση του εμβολίου δεν χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα αν εκτεθούν στον νέο κορωνοϊό, αλλά πρέπει να φορούν μάσκα για 10 ημέρες μετά την έκθεσή τους.

Επίσπευση των μέτρων

Στο φόντο της εκτίναξης των κρουσμάτων, την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων και στην συνέχεια ο τελικός λόγος για τις οριστικές αποφάσεις για τα νέα μέτρα θα περάσει στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα βρίσκεται την Τετάρτη στην Αθήνα όπου θα προεδρεύσει σε έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Όπως όλα δείχνουν, η ραγδαία επικράτηση της μετάλλαξη «Όμικρον» και η επιβεβαίωση των ειδικών για τεράστια εκτόξευση των κρουσμάτων αναμένεται να υποχρεώσουν την κυβέρνηση να ανακοινώσει την εφαρμογή των νέων μέτρων πριν την Πρωτοχρονιά.

«Πάει δύο χρόνια αυτή η ιστορία. Δεν υπάρχει απόφαση που να είναι ευχάριστη, όλες δημιουργούν προβλήματα και πλήττουν άλλους λίγο και άλλους πολύ. Η 3η δόση πάει καλά. Έχουμε το 88% του ενήλικου πληθυσμού εμβολιασμένο. Είμαστε σε περίεργη στροφή της πανδημίας. Αυτό το στέλεχος μεταδίδεται πιο γρήγορα και οφείλουμε να κάνουμε παρεμβάσεις. Έχουμε ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών. Ο κίνδυνος να πάει ο ιός σε αυτές τις ηλικίες και να επιβαρύνουμε περισσότερο το σύστημα υγείας είναι κάτι που δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως έχουμε αυξημένα κρούσματα και η αύξηση της διασποράς της ”Όμικρον” είναι φυσιολογικό να σοκάρει. Προσέθεσε ότι παρατηρώντας το ρυθμό μετάδοσης στο εξωτερικό, είναι κάτι που το περιμέναμε και πως πρόκειται για μία μετάλλαξη που μεταδίδεται γρηγορότερα και κυρίως στους νέους ενώ δεν φαίνεται να σημαίνει και έκρηξη νοσηλειών, περαιτέρω επιβάρυνση του συστήματος υγείας και έκρηξη των θανάτων.

«Το θέμα είναι να δούμε πως θα πετύχουμε το μείζον. Πώς δεν θα επιτρέψουμε στην ”Όμικρον” να μεταφερθεί από τις νέες γενιές που το περνάνε χαλαρά, στις μεγαλύτερες ηλικίες και κυρίως σε εκείνους που είναι ανεμβολίαστοι», επισήμανε ενώ δήλωσε πως ενδεχομένως τα μέτρα να εφαρμοστούν νωρίτερα «διότι πάντα χρειάζεται να προσαρμόζει κανείς την τακτική του στα μεγέθη της πανδημίας έτσι όπως εξελίσσεται». Ενδεχομένως η επιτροπή να εισηγηθεί να έρθουν τα μέτρα λίγο νωρίτερα, ανέφερε, τονίζοντας πως πρόκειται για αναγκαία παρέμβαση.

Διαβάστε επίσης:

Βατόπουλος για παράταση σχολικών διακοπών: Το θέμα θα επανεξεταστεί το επόμενο δεκαήμερο

Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: Με αυτές τις τροχαίες παραβάσεις χάνεις για πάντα το δίπλωμά σου

Στάθης Παναγιωτόπουλος: Ελεύθερος με όρους μετά τη νέα απολογία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:29