search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 13:56
MENU CLOSE

Πανδημία: Ελεγχόμενο ρίσκο αλλά ως πότε;

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2212
13/01/2022
13.01.2022 07:00
maximou

Την ώρα που οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου Υγείας συνεδριάζουν προκειμένου να επανεκτιμήσουν την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και να προτείνουν αν πρέπει να παραταθούν ή όχι τα περιοριστικά μέτρα, η κυβέρνηση μοιάζει ακλόνητη στις αποφάσεις της.

Παρά το γεγονός ότι τα σχολεία άνοιξαν με πολλές χιλιάδες μαθητών να εντοπίζονται ως κρούσματα του κορωνοϊού SARS-CoV-2 (όπως και πολλοί εκπαιδευτικοί), φαίνεται ότι η κυβέρνηση και το Μαξίμου δεν προτίθενται, τουλάχιστον προς το παρόν, να αλλάξουν στρατηγική. Αντιθέτως, η Επιτροπή εισηγήθηκε και το υπουργείο Υγείας αποδέχτηκε τα μέτρα που ελήφθησαν πριν από τις γιορτές να παραταθούν για μια εβδομάδα. Να σημειωθεί εδώ ότι η κυβέρνηση φέρεται να ήθελε να υπάρξει σχετική χαλάρωση (π.χ. να επιτραπεί ξανά η μουσική στην εστίαση και τη διασκέδαση), ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή δεν φαίνεται πρόθυμη να ανοίξει τέτοιο ζήτημα.

Και Όμικρον και Δέλτα

Αυτή η στάση των εμπειρογνωμόνων αποδίδεται στα χαρακτηριστικά που έχει πάρει το πανδημικό κύμα, λόγω της παραλλαγής Όμικρον, και της επίδρασης που έχουν στο ΕΣΥ, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν ώς τώρα:

● όσον αφορά στα κρούσματα, η Όμικρον έχει κυριαρχήσει της Δέλτα σε ποσοστό περίπου 80% έναντι 20%, όμως,

● οι νοσηλείες είναι σχεδόν μοιρασμένες, δηλαδή 50% Όμικρον και 50% Δέλτα και

● οι διασωληνώσεις είναι σχεδόν 100% σε άτομα που έχουν προσβληθεί από τη Δέλτα.

Αν στα παραπάνω προστεθεί και η διαρκής αύξηση των κρουσμάτων που χρειάζονται νοσηλεία, «πνίγοντας» τα νοσοκομεία, γίνεται κατανοητή η διστακτικότητα των λοιμωξιολόγων να δώσουν το «πράσινο φως» για χαλάρωση των μέτρων.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ένα από τα πλέον ανησυχητικά σενάρια που εξετάζουν οι επιστήμονες είναι το κύμα της Όμικρον να είναι μεν ισχυρό ως προς την έντασή του, αλλά σύντομο ως προς τη διάρκεια και μέσα σε κάποιο χρονικό διάστημα εβδομάδων η Όμικρον να υποχωρήσει, αφήνοντας πίσω τη Δέλτα, η οποία δίνει βαριές νοσήσεις και, μέχρι την εμφάνιση της Όμικρον, έδινε και περίπου 2.000 με 3.000 κρούσματα ημερησίως.

Βέβαια, το θετικό είναι ότι τα εμβόλια «πιάνουν» με ισχυρό τρόπο τη Δέλτα, καθώς και τα μονοκλωνικά αντισώματα. Το αρνητικό, πάλι, είναι ότι ο αριθμός των ανεμβολίαστων παραμένει υψηλός, κάτι που… εγγυάται ότι ο ιός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί στην κοινότητα.

Έρχονται πρόστιμα σε ανεμβολίαστους

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση μοιάζει αποφασισμένη από την ερχόμενη εβδομάδα να προχωρήσει στην επιβολή του προστίμου των 100 ευρώ σε όσους πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν τουλάχιστον κλείσει ραντεβού για να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2.

«Από Δευτέρα πρόστιμο», ξεκαθάρισε από τον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, σημειώνοντας ότι «δεν έχει νόημα να πούμε σε όσους συμμορφώθηκαν ότι καλά κάνατε εσείς που συμμορφωθήκατε, αλλά οι άλλοι που δεν συμμορφώθηκαν δεν θα έχουν καμία κύρωση. Τότε ακυρώνεται οποιαδήποτε προσπάθεια κάνουμε για να ενισχύσουμε τον εμβολιασμό».

Η κατηγορηματική παρέμβαση Βορίδη έρχεται ύστερα από σχόλιο του αναπληρωτή του, Στέλιου Πέτσα, ο οποίος είχε δηλώσει νωρίτερα ότι «αν δούμε ότι σπεύδουν οι πολίτες αυτής της ηλικιακής κατηγορίας να εμβολιαστούν ίσως δώσουμε περισσότερο χρόνο».

Πάντως, από τα επίσημα στοιχεία φαίνεται ότι οι ανεμβολίαστοι παραμένουν πεισματικά… ανεμβολίαστοι, καθώς σε καθημερινή βάση λιγότεροι από 30.000 πολίτες κάνουν την πρώτη ή τη δεύτερη δόση, σε αντίθεση με την ενισχυτική δόση η οποία «τρέχει» με εντυπωσιακούς ρυθμούς (άνω των 60.000 δόσεων την περασμένη Τρίτη). Η κυβέρνηση εκτιμά ότι από τους περίπου 500.000 ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, σχεδόν 200.000 έχουν τουλάχιστον κλείσει ραντεβού ή και έχουν κάνει τη μία δόση του εμβολίου, ωστόσο οι υπόλοιποι 300.000 παραμένουν… άκαμπτοι και μένει να φανεί αν τα πρόστιμα θα σπρώξουν κάποιους να εμβολιαστούν.

Τι γίνεται με τα σχολεία

Όσον αφορά στο έτερο «στοίχημα» της κυβέρνησης, αυτό του ανοίγματος των σχολείων εν μέσω του κύματος της Όμικρον, φαίνεται ότι τα περίπου 25.000 κρούσματα μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών που καταγράφηκαν τις δύο πρώτες ημέρες υποχρεώνουν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέες παρεμβάσεις.

Έτσι, φαίνεται ότι ο Μ. Βορίδης θα φέρει άμεσα ρύθμιση που θα επαναφέρει τις άδειες ειδικού σκοπού για τους γονείς μαθητών που είναι θετικοί, κατ’ αρχάς για το Δημόσιο, και με άλλη ρύθμιση και για τον ιδιωτικό τομέα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αλλάξει η διάρκειά της, που ήταν 14 ημέρες, καθώς έχουν αλλάξει και τα πρωτόκολλα σχετικά με την καραντίνα, περιορίζοντάς την στις 5 ημέρες.

Πάντως, οι ειδικοί μοιάζουν να μη συμμερίζονται την προσπάθεια της κυβέρνησης να «χρυσώσει το χάπι», λέγοντας ότι τα κρούσματα στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς εντοπίστηκαν ακριβώς επειδή άνοιξαν τα σχολεία και έγιναν τα σχετικά self test.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζανάκης εκτίμησε ότι «έχουμε 50.000 ενεργά κρούσματα σε παιδιά και πάμε να ανοίξουμε τα σχολεία. Κάποια, τα περισσότερα, δεν μεταδίδουν. Μόνο αυτά που νόσησαν το τελευταίο 7ήμερο», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «είναι πολύ καθοριστική αυτή η εβδομάδα.

Θα δούμε αν θα έχουμε πρόωρη εκτόνωση του πανδημικού κύματος. Κάτι που θεωρώ δύσκολο. Πιστεύω 23 Ιανουαρίου θα φτάσουμε πάνω από 50.000 κρούσματα και μετά έρχεται εκτόνωση. Αν και ακόμα δεν ξέρουμε την επίδραση των εορτών και του ανοίγματος των σχολείων».

«Πονοκέφαλοι» και δυσλειτουργίες

Την ίδια στιγμή, πάντως, η κυβέρνηση και η Ν.Δ. καλούνται να αντιμετωπίσουν διάφορους πονοκεφάλους που προκύπτουν από κομμάτια της πολιτικής της για την πανδημία και προκαλούν αντιδράσεις. Για παράδειγμα, ο βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Καιρίδης δεν δίστασε να «πυροβολήσει» τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, τα οποία φέρονται να κάνουν επιλογή ασθενών με Covid-19 και να απορρίπτουν τις πιο βαριές περιπτώσεις, λέγοντας ότι «δεν νοείται επιλογή ασθενών από τις ιδιωτικές κλινικές. Αν γίνεται, είναι απολύτως λάθος και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με το υπουργείο Υγείας».

Από την πλευρά του, ο έτερος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Ανδρέας Κουτσούμπας τάχθηκε υπέρ της συνταγογράφησης των τεστ PCR, λέγοντας ότι η κυβέρνηση «πρέπει να επανεξετάσει το ζήτημα και πρέπει τα τεστ (σ.σ.: να συνταγογραφηθούν), ήταν μία πρόταση που ακούστηκε από την αντιπολίτευση, που μπορεί να την είχαν σκεφτεί και οι δικοί μας αλλά δεν ξέρω γιατί δεν την έχουν υλοποιήσει».

Να σημειωθεί εδώ ότι επιτέλους ολοκληρώθηκε και το… γιοφύρι της Άρτας, που άκουγε στο όνομα «πιστοποιητικό νόσησης με rapid test και όχι μόνο με PCR», το οποίο ανακοινώθηκε εδώ και σχεδόν δέκα ημέρες χωρίς να έχει, όμως, υλοποιηθεί. Υπενθυμίζεται ότι λόγω των πολλών κρουσμάτων που δίνει η Όμικρον, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα είχε αναφέρει ότι πλέον – για λόγους ταχύτητας – η νόσηση κάποιου θα πιστοποιείται με απλό rapid test, ωστόσο, η σχετική δυνατότητα καθυστέρησε να υλοποιηθεί στη σχετική πλατφόρμα.

Τελικά, πλέον οι εργαζόμενοι μπορούν να εκδίδουν την απαραίτητη για την εργασία τους βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου κορωνοϊού SARS-CoV-2 μέσω του gov.gr. Σημειώνεται ότι η

βεβαίωση χορηγείται αποκλειστικά για απουσία από την εργασία και δεν επιβεβαιώνεται από την εφαρμογή Covid Free GR.

Ο γρίφος της ακρίβειας

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση επιχειρεί να διαπιστώσει «πού θα κάτσει η μπίλια» όσον αφορά στο ζήτημα της ακρίβειας, το οποίο επιδρά συνολικά στους σχεδιασμούς της και ταυτόχρονα της προκαλεί φθορά, ιδίως δε στα στρώματα εκείνα του πληθυσμού με τα οποία θεωρεί ότι έχει το καλύτερο πολιτικό «rapport».

Για την ώρα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλά προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ – ιδιώς δε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως ζυμαρικά, ροφήματα, λάδι, κατεψυγμένα, κ.λπ. – έχουν πάρει τον ανήφορο, καθώς στα νέα τιμολόγια οι προμηθευτές έχουν αρχίσει να ενσωματώνουν και το αυξημένο κόστος της ενέργειας το οποίο τελικά θα… πληρώσει ο καταναλωτής.

Βάρη στη «μεσαία τάξη»

Όπως είχε γράψει το «Π» την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε τον νέο μηχανισμό εκπτώσεων στα τιμολόγια του ρεύματος και του φυσικού αερίου και, λίγο-πολύ τα πράγματα ήταν αναμενόμενα, καθώς το όριο των 300 kWh τον μήνα που επιδοτείται αφήνει εκτός πραγματικής ελάφρυνσης σχεδόν τους πάντες εκτός από πολύ μικρά νοικοκυριά. Στην ουσία, εκτός από τους πολύ ευάλωτους πολίτες, η κυβέρνηση αφήνει εκτός ουσιαστικών μέτρων τη «μεσαία τάξη», η οποία καλείται να πληρώσει συνολικά το «μάρμαρο» του ράλι των τιμών ενεργείας.

Σε τι ελπίζει η κυβέρνηση

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση στηρίζει τις ελπίδες της σε αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας που θα αρχίσει προς το τέλος του α’ τριμήνου του 2022, οπότε σταδιακά θα υπάρξει εξομάλυνση της αγοράς μέσα στον χρόνο.

Βέβαια, όλοι γνωρίζουν ότι κάποιες από τις αυξήσεις δεν πρόκειται να… φύγουν, ωστόσο, αν συμβεί αυτό, τότε η δυσαρέσκεια των πολιτών αναμένεται σταδιακά να καμφθεί, ιδίως αν το τουριστικό καλοκαίρι πάει καλά και τα έσοδα αυξηθούν σημαντικά. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες παρουσίασε στον ΣΕΤΕ το εθνικό σχέδιο δράσης για τον τουρισμό, στον οποίο η κυβέρνηση εναποθέτει πολλά για να «γυρίσει» το κλίμα.

Το βλέμμα στον πληθωρισμό

Ούτως ή άλλως, η κυβέρνηση έχει στραμμένο το βλέμμα στην ΕΛΣΤΑΤ, που σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει τον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου, ο οποίος αναμένεται να είναι γύρω στο 5%. Μάλιστα, εκτιμήσεις από την αγορά αναφέρουν ότι ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο θα φθάσει το 6%, αυξάνοντας τις πιέσεις στα εισοδήματα. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης επιχείρησε να «ανοίξει παράθυρο» για πιθανή μείωση του ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα, «παράθυρο» το οποίο επιχείρησε να αφήσει… ανοιχτό και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ωστόσο, ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έβαλε «μπλόκο» σε κάθε τέτοια συζήτηση, λέγοντας στον Παραπολιτικά FM ότι «δεν υφίσταται αυτήν τη στιγμή οποιοδήποτε ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ» και προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να εκτροχιάσουμε τον προϋπολογισμό τον Ιανουάριο».

Διαβάστε επίσης:

Ο Ψυχρός Πόλεμος θα αναβιώσει στο Διάστημα

Η ισλαμιστική τρομοκρατία στις Φιλιππίνες – Το πολιτικό τοπίο και οι υπάρχουσες προκλήσεις

Είκοσι χρόνια ευρω-φαγούρα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 13:50