ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 23:26
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Η κυβέρνηση ανοίγει μέτωπο με τους ιδιωτικούς υπαλλήλους - Μείωση 50% στο μισθό εάν πάρουν ειδική άδεια επειδή νοσεί το παιδί τους

20.01.2022 07:49

Σοβαρές αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει σε μια μεγάλη μερίδα πολιτών που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα η απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει κατά 50% τις αποδοχές των γονέων εάν λείπουν από την εργασία τους όταν  νοσούν τα παιδιά τους από κορωνοϊό.

Η πρόταση του υπουργού Εργασίας που κατατέθηκε ξημερώματα στην Βουλή αναφέρει ότι εφόσον η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας δεν είναι εφικτή, ένας εκ των δύο γονέων δικαιούται για τις τέσσερις πρώτες ημέρες νόσησης του παιδιού του να κάνει χρήση της ειδικής άδειας, με μείωση των αποδοχών του για το παραπάνω διάστημα, κατά 50%, ενώ για την πέμπτη ημέρα απουσίας, θα πρέπει να κάνουν χρήση οποιασδήποτε άλλης άδειας.

Τις τρεις πρώτες μέρες τον εργαζόμενο να πληρώνει ο εργοδότης ενώ την τέταρτη ο ΕΦΚΑ.

Κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι αυτή η ιστορία μπορεί να φέρει ακόμα περισσότερα προβλήματα στην κυβέρνηση δεδομένου ότι ήδη οι ελληνικές οικογένειες αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα εξ αιτίας της ακρίβειας στην ενέργεια και τα είδη πρώτης ανάγκης.

Κάποιοι μάλιστα επιμένουν ότι με βάση τις διαφαινόμενες συνέπειες η κυβέρνηση ίσως θα έπρεπε να έχει επαναφέρει το άρθρο 16 του νόμου 4722 που είχε ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο του 2020, τουλάχιστον κατά το σκέλος που αφορούσε την  πλήρη καταβολή των αποδοχών των γονέων ( κατά τα 2/3 από τον εργοδότη και κατά το 1/3 από το κράτος).

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος σχολιάζοντας μάλιστα την τροπολογία Χατζηδάκη ανέφερε ότι «πιστή στο αντεργατικό της μένος και εν μέσω έκρηξης ακρίβειας, με διάταξη του κ. Χατζηδάκη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη τιμωρεί με μείωση μισθού 50% όσους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα πάρουν άδεια γιατί νοσεί το παιδί τους». 

«Τους τιμωρεί δηλαδή γιατί το παιδί τους κόλλησε επειδή ο κ. Μητσοτάκης άνοιξε τα σχολεία όπως τα έκλεισε», υπογράμμισε.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να υιοθετήσει την εισήγηση των ειδικών για παράταση κατά μία εβδομάδα των περιοριστικών μέτρων, για δύο λόγους:
•       Γιατί  οι λεγόμενοι σκληροί δείκτες της πανδημίας δεν αφήνουν περιθώρια χαλάρωσης, και
•       Γιατί αν προχωρούσε στη μερική χαλάρωσή των μέτρων, σε περίπτωση νέας έξαρσης  το πολιτικό κόστος  θα ήταν πολύ μεγάλο.

Διαβάστε επίσης:

Ναύπλιο: Αντιεμβολιαστής χτύπησε τον διοικητή του νοσοκομείου

Η ΕΥΔΑΠ «έπιασε» Αίγινα

Καιρός: Στην «κατάψυξη» από την Παρασκευή η χώρα – Χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια στην Αττική (Videos)

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 23:25
Exit mobile version