search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:55
MENU CLOSE

Δίδυμη πανδημία κορωνοϊού – ακρίβειας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2213
20/01/2022
20.01.2022 07:00
ermou_new

Στη «μέγκενη» δίδυμης πανδημίας – ακρίβειας και κορωνοϊού – βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία το τελευταίο διάστημα μοιάζει να έχει πέσει έξω σε όλες τις εκτιμήσεις της.

Όσον αφορά στο ζήτημα του πληθωρισμού και της ακρίβειας, μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά στο «Π» σε άλλες σελίδες, αν και τα νέα από την Κομισιόν μάλλον άσχημα είναι σχετικά με την εξέλιξη του φαινομένου.

Ωστόσο, όσον αφορά στο νέο πανδημικό κύμα, οι εξελίξεις μάλλον προκαλούν… μαρασμό σε κάποιες αρχικές εκτιμήσεις, ότι η μετάλλαξη Όμικρον – με τη μεγάλη μεταδοτικότητα αλλά την πιο ήπια νοσηρότητα – θα υπερκαλύψει και εν τέλει θα «καταπιεί» την πιο επικίνδυνη για τους νοσούντες Δέλτα.

Πολλοί θάνατοι και διασωληνώσεις

Αντιθέτως, παρότι τα νέα κρούσματα Covid-19 – αν και παραμένουν σε υψηλά απόλυτα νούμερα – δείχνουν σταδιακά να μειώνονται, τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά όσον αφορά στους διασωληνωμένους συμπολίτες μας αλλά και αυτούς που καθημερινά χάνουν τη ζωή τους από την πανδημία.

Αντιθέτως, εδώ και κάμποσες ημέρες οι διασωληνωμένοι παραμένουν επικίνδυνα κοντά στους 700, ενώ ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων επιστρέφει στο άκρως τρομακτικό «100», το οποίο τρομάζει κοινωνία και κυβέρνηση.

Κατά τα φαινόμενα, η εικόνα που το «Π» περιέγραφε την περασμένη εβδομάδα – για 50% νοσηλείες από Όμικρον και 50% από Δέλτα, και για σχεδόν 100% διασωληνώσεις ασθενών με Δέλτα – δεν έχει αλλάξει στο παραμικρό.

Η εικόνα αυτή, με όλες τις αρνητικές προεκτάσεις που έχει, υποχρεώνει την κυβέρνηση και την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας να παρατείνουν για ακόμα μία εβδομάδα τα μέτρα που ελήφθησαν πριν από τις γιορτές, στη λογική περισσότερο του «βλέποντας και κάνοντας» και λιγότερο της αποτροπής διασποράς του ιού στην κοινότητα.

«Υπάρχει έντονος προβληματισμός»

Ενδεικτικές της ανησυχίας που επικρατεί στην κυβέρνηση ήταν οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, ο οποίος σημείωσε ότι «υπάρχει έντονος προβληματισμός. Φαίνεται ότι η κορύφωση της Όμικρον έγινε πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο, όμως υπάρχει φοβερή πίεση στο ΕΣΥ με τη Δέλτα.

Δηλαδή, ενώ στην κοινότητα η Όμικρον είναι στο 90%, στις νοσηλείες το ποσοστό είναι μοιρασμένο, καθώς υπάρχουν νοσήσεις από Δέλτα που αρρώστησαν στις γιορτές», προαναγγέλοντας ουσιαστικά την παράταση των μέτρων για τουλάχιστον μια εβδομάδα.

Εμμέσως πλην σαφώς, ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε πως οι εκτιμήσεις ότι η πιο ήπια Όμικρον θα εκτοπίσει τη Δέλτα και εν τέλει η πανδημία θα περάσει σε πιο, ας πούμε, ελεγχόμενη «μορφή» έπεσαν έξω και πλέον η κυβέρνηση καλείται για κάποιο διάστημα ακόμα να χειριστεί διπλή απειλή από τον κορωνοϊό: από τη μία τη γνωστή και επικίνδυνη Δέλτα και από την άλλη την Όμικρον, για την οποία ο Νίκος Καπραβέλος είχε σημειώσει χαρακτηριστικά πριν από μερικές ημέρες ότι «δεν γνωρίζουμε ακόμα το αποτύπωμά της στους ανεμβολίαστους», χτυπώντας άλλο ένα καμπανάκι για ένα ζήτημα στο οποίο η Ελλάδα συνεχίζει να υστερεί.

Σύγκρουση για τις άδειες ειδικού σκοπού

Την ίδια στιγμή, θυελλώδεις αντιδράσεις από την αντιπολίτευση προκάλεσε ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας για τις άδειες ειδικού σκοπού γονέων που τα παιδιά τους έχουν προσβληθεί από Covid-19, καθώς προβλέπει μείωση της ημερήσιας αποζημίωσης στο 50%. Συγκεκριμένα, η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που ισχύει έως τις 15 Απριλίου 2022 προβλέπει ότι:

● Οι εργαζόμενοι γονείς στον ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση νόσησης από Covid-19 των παιδιών τους, βρεφών, προνηπίων και νηπίων, μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έως τη Γ’ Γυμνασίου καθώς και παιδιών που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας αυτών, καθώς και ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία, δικαιούνται να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, για χρονικό διάστημα έως πέντε εργάσιμων ημερών.

● Εφόσον η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας δεν είναι εφικτή, δικαιούνται, για το ίδιο χρονικό διάστημα, να κάνουν χρήση ειδικής άδειας λόγω νόσησης των τέκνων τους από κορωνοϊό SARS-CoV-2 που χορηγείται, για τις τέσσερις πρώτες ημέρες απουσίας. Για την πέμπτη ημέρα απουσίας μπορούν να κάνουν χρήση οποιασδήποτε άλλης άδειας.

● Οι γονείς εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της άδειας λαμβάνουν το 50% των αποδοχών τους, το οποίο κατά τις τρεις πρώτες ημέρες καταβάλλεται από τον εργοδότη και την τέταρτη ημέρα από τον ΕΦΚΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία σύμφωνα με την οποία η άδεια ειδικού σκοπού θα χορηγείται «χωρίς καμία μείωση αποδοχών και ημερών τακτικής άδειας, και με την αυτονόητη δυνατότητα επέκτασής της για όσες ημέρες τα παιδιά παραμένουν θετικά και χρειάζεται να παραμείνουν σπίτι».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας υποστήριξε ότι για την άδεια ειδικού σκοπού και «για την αποζημίωσή τους ισχύουν οι πάγιες διατάξεις της νομοθεσίας, που έχει εφαρμοστεί από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες», ωστόσο, οι αντιδράσεις είναι έντονες και προκαλούν φθορά στην κυβέρνηση, η οποία το τελευταίο διάστημα βλέπει τις «μετοχές» της στον τομέα της διαχείρισης της πανδημίας να «πέφτουν».

Αρνητική αξιολόγηση

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι σε δημοσκόπηση της εταιρείας Prorata για την ιστοσελίδα iEidiseis, το 61% των ερωτηθέντων αξιολογεί αρνητικά / μάλλον αρνητικά τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, ενώ το 40% αξιολογεί την πανδημία ως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, πίσω μόνο από την ακρίβεια (42%).

Επίσης, ένας στους έξι πολίτες θεωρεί ότι η συνταγογράφηση των μοριακών τεστ είναι επιβεβλημένη και δημοσιονομικά εφικτή, θέμα για το οποίο η κυβέρνηση συνεχίζει να δέχεται «πυρά», ιδίως από τη στιγμή που οι ισχυρισμοί ότι τα PCR δεν συνταγογραφούνται στην Ευρώπη έχουν καταπέσει με πάταγο και παρά την επιμονή κυβερνητικών στελεχών να υποστηρίζουν ότι η τιμή των μοριακών τεστ είναι χαμηλή.

Όλα αυτά δημιουργούν ένα «δύσκολο» μείγμα για την κυβέρνηση, η οποία στην παρούσα φάση είναι «στριμωγμένη» όσον αφορά στα ζητήματα της πανδημίας και μοιάζει απλώς να παρακολουθεί τις εξελίξεις. Το μόνο θετικό στοιχείο είναι ότι ο εμβολιασμός με την τρίτη ενισχυτική δόση πηγαίνει πολύ καλά και πλέον οι πολίτες που την έχουν κάνει αγγίζουν τα 4,5 εκατομμύρια.

Όσον αφορά στους ανεμβολίαστους, πάντως, το ενδιαφέρον παραμένει χαμηλό, με αυτούς που κάνουν πρώτη δόση να κυμαίνονται γύρω από τις 10.000 ημερησίως, παρότι από τη Δευτέρα άρχισαν να «πέφτουν» τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους από 60 ετών και άνω.

Οι κομισάριοι προβλέπουν τριετία ακριβής ενέργειας

Την ίδια στιγμή, στο μέτωπο της ακρίβειας και του πληθωρισμού, τα μαντάτα από τις Βρυξέλλες μόνο καλά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν για την κυβέρνηση. Η Κομισιόν μοιάζει να υιοθετεί το αρνητικό σενάριο σχετικά με την αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας, προβλέποντας ότι η επιστροφή σε τιμολόγια που… δεν προκαλούν εγκεφαλικά δεν πρόκειται καν να αρχίσει εντός του 2022.

Μαύρες προβλέψεις Κομισιόν

Αντιθέτως, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αγορά φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού εκτιμά ότι «οι τυπικές τιμές δεκαετίας (στην περιοχή των 15-25 ευρώ / MWh) δεν είναι πιθανό να επιστρέψουν στα επόμενα δύο-τρία χρόνια».

Πιο αναλυτικά, για τις τιμές λιανικής φυσικού αερίου, εκτιμά ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται περαιτέρω αύξηση, καθώς δεν έχουν μετακυλιστεί στην κατανάλωση οι υψηλές τιμές του τέταρτου τριμήνου 2021, ενώ αντίστοιχα είναι τα «μαντάτα» και για τις τιμές του ρεύματος, που επηρεάζονται, εκτός από το κόστος του φυσικού αερίου και από τις τιμές του CO2.

Να σημειωθεί εδώ ότι η έκθεση της Κομισιόν μοιάζει να… ψέγει την κυβέρνηση για το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης, καθώς σημειώνει χαρακτηριστικά ότι η αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα το γ΄ τρίμηνο κατά 13,4% (δεύτερη μεγαλύτερη πανευρωπαϊκά) «απαιτούσε πρακτικά όλες τις πηγές παραγωγής να συμβάλλουν στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας», επισημαίνοντας ότι η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου αντέστρεψε τη μετάβαση από άνθρακα σε φυσικό αέριο, καθώς πολλές χώρες αντιστάθμισαν εν μέρει την παραγωγή φυσικού αερίου με άνθρακα και λιγνίτη, η συνολική παραγωγή των οποίων αυξήθηκε κατά 15%.

Πιέσεις στα εισοδήματα

Αν οι προβλέψεις της Κομισιόν επαληθευτούν, και μοιάζουν να συνάδουν με τις εκτιμήσεις πολλών οικονομολόγων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, τότε οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης για πληθωριστική αποκλιμάκωση έστω από το β’ εξάμηνο του 2022… πάνε περίπατο και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει και νέα μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων των πολιτών, αν δεν θέλει να πάει σε προεκλογική περίοδο με τις τιμές στα ύψη και τη «μεσαία τάξη» στα… κάγκελα.

Άλλωστε η ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για αύξηση του κατώτατου μισθού τον Μάιο αντί τον Ιούλιο και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 2% λίγο – πολύ αυτή την αναγκαιότητα αντικατοπτρίζει.

Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ «κρούει τον κώδωνα» του κινδύνου, καθώς στο τελευταίο του Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων με τίτλο «Ακρίβεια, αγοραστική δύναμη και αγορά εργασίας» σημειώνει ότι τον Δεκέμβριο του 2021 η απώλεια αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού έφτασε το 10,4%, ενώ του μέσου μισθού των εργαζομένων μερικής απασχόλησης άγγιξε το 13,7%. Τον ίδιο μήνα το μέσο μηνιαίο ατομικό διαθέσιμο εισόδημα απώλεσε περίπου το 7% της αγοραστικής του δύναμης σε ετήσια βάση.

Σημειώνεται ότι ακόμα τον Δεκέμβριο οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα δεν είχαν περάσει στον καταναλωτή, αφού οι τιμές ήταν με παλαιότερη τιμολόγηση. Το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ σημειώνει, παράλληλα, ότι το 2020 οι ετήσιες καθαρές αποδοχές ενός νοικοκυριού με δύο ενήλικες και δύο παιδιά μειώθηκαν σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (PPS) έναντι του 2019. Επίσης, στην Ελλάδα οι αποδοχές αυτές αντιστοιχούσαν το 2020 στο 74,3% του μέσου όρου της Ευρωζώνης.

Διαβάστε επίσης:

Αναβολή εκλογών και εξωτερικοί δρώντες στη Λιβύη – Επιδείνωση της περιφερειακής ασφαλείας

Ασανσέρ η αγορά ακινήτων

Aττική: Οι τέσσερις παρεμβάσεις που έμειναν στα χαρτιά (Photos/Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:55