search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 02:05
MENU CLOSE

Αδιέξοδο λόγω ακρίβειας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2213
20/01/2022
22.01.2022 07:00
super-market-new

Παρά τις προσδοκίες που φέρνει η σταδιακή αποκλιμάκωση της πανδημίας, στο Μέγαρο Μαξίμου το κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζεται προβληματισμένο δεδομένου ότι το θέμα της ακρίβειας και των αυξήσεων αναμένεται να σαρώσει ό,τι έμεινε όρθιο από τα δύο χρόνια της πανδημίας.

Οι πληροφορίες λένε ότι, όσο και να ψάχνουν, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου δεν βρίσκουν λύσεις για το πρόβλημα της οικονομίας, το οποίο ημέρα με την ημέρα παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Το μέτρο της αύξησης του κατώτατου μισθού, το οποίο πήρε η κυβέρνηση ως αντιστάθμισμα των αυξήσεων, προφανώς δεν επαρκεί.

Ο πρωθυπουργός άλλωστε, στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου για τον ΑΝΤ1, παραδέχθηκε ότι η αύξηση 2% στον κατώτατο μισθό δεν είναι αρκετή και ανήγγειλε νέα αύξηση την 1 Μαΐου χωρίς να προσδιορίσει το ύψος της. Οι πληροφορίες ωστόσο λένε ότι θα είναι γύρω στο 6%, δηλαδή ο κατώτατος θα φτάσει γύρω στα 703 ευρώ.

Φυσικά ούτε η αύξηση αυτή, η οποία θα δοθεί μάλιστα στις αρχές της άνοιξης, λύνει το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει κυρίως εξαιτίας της ακρίβειας στην ενέργεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Στρασβούργο, όπου βρέθηκε στις αρχές της εβδομάδας, αναφερόμενος στην αύξηση του πληθωρισμού και στην άνοδο των τιμών της ενέργειας, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ενθαρρύνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει την εργαλειοθήκη για την υποστήριξη των κρατών – μελών της.

Τα δυο σενάρια

Οι πληροφορίες λένε ότι στο Μέγαρο Μαξίμου συζητούν δύο σενάρια.

1. Το πρώτο σενάριο μιλά για την αποκλιμάκωση του κόστους της ενέργειας στα τέλη του πρώτου τριμήνου του νέου έτους, δηλαδή από τις αρχές Απριλίου. Προφανώς μιλάμε για το αισιόδοξο σενάριο αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κάποιων κυβερνητικών στελεχών όλα θα έχουν κυλήσει κατ’ ευχήν μέχρι τις αρχές Ιουνίου, οπότε θα αρχίσουν να ισχύουν οι νέες αυξήσεις που ανακοινώθηκαν πρόσφατα στον κατώτατο μισθό. Τότε, λένε όσοι το υποστηρίζουν, θα έχει αρχίσει και η σταδιακή μείωση του πληθωρισμού, αλλά και των τιμών υπηρεσιών και καταναλωτικών αγαθών που έχουν πάρει «φωτιά».

2. Το δεύτερο σενάριο – που για κάποιους είναι και το πιο ρεαλιστικό – προβλέπει διατήρηση της ενεργειακής κρίσης και μετά τα τέλη Μαρτίου, όπως άλλωστε επιμένουν και γνωστοί οικονομολόγοι από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Σε αυτή την περίπτωση κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια ότι τα πράγματα θα καλυτερεύσουν μετά τα τέλη Μαρτίου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ξορκίζουν το σενάριο αυτό καθώς, όπως λένε, εάν η ακρίβεια διαρκέσει για πολύ, τότε η διαχείριση των πολυεπίπεδων προβλημάτων που θα αναδειχθούν θα είναι δύσκολη, ιδιαίτερα σε μία χρονιά που η χώρα θα πρέπει να μειώσει τα ελλείμματα, προκειμένου το 2023 να εμφανίσει πλεονασματική εικόνα.

Χαμός στη σύσκεψη

Πριν από μερικές μέρες, σε σύσκεψη που έγινε παρουσία του πρωθυπουργού, τα δύο αυτά σενάρια διατυπώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος, προκειμένου να δημιουργήσει προσδοκίες στην αγορά, έκανε λόγο για μείωση του ΦΠΑ.

Στην τηλεδιάσκεψη, που έγινε με τη συμμετοχή και των υπουργών Θεόδωρου Σκυλακάκη, Σπήλιου Λιβανού, Γιώργου Γεραπετρίτη, Άκη Σκέρτσου και του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε ιδιαίτερα εκνευρισμένος με τον υπουργό Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το γεγονός ότι, χωρίς να έχει υπάρξει καμία συνεννόηση, ο Γεωργιάδης άφησε να εννοηθεί πως θα υπάρξει μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα πρώτης ανάγκης – δημιουργώντας προσδοκίες στο καταναλωτικό κοινό – εξόργισε τον Σταϊκούρα και τον ανάγκασε να κάνει μια λεπτομερή ενημέρωση για το τι θα σήμαινε η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου για την οικονομία.

Οι ίδιες πηγές λένε ότι ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης – ψωμί, γαλακτοκομικά, ελαιόλαδο κ.ά. – λέγοντας ότι το δημοσιονομικό κόστος που θα προκύψει από ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ θα είναι περίπου 1,5 δισ. ευρώ! Μάλιστα ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να περιμένει να δει πώς θα εξελιχθούν η πανδημία και οι αυξήσεις στην ενέργεια για να αποφασίσει τα μέτρα που θα πάρει. Σε διαφορετική περίπτωση ο προϋπολογισμός θα εκτροχιαστεί από τον πρώτο μήνα του 2022.

Εκεί αποφασίστηκε κι η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Κρατάει καβάτζα

Οι ίδιες πηγές λένε ότι ο πρωθυπουργός συμφώνησε απολύτως με το σκεπτικό του υπουργού Οικονομικών προσθέτοντας ότι, αν η κυβέρνηση προχωρήσει τώρα σε μείωση του ΦΠΑ, αναγκαστικά σε λίγο διάστημα θα πρέπει να τον επαναφέρει στα σημερινά επίπεδα.

Το εντυπωσιακό είναι πάντως – και αυτό έχει να κάνει προφανώς με την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος – ότι ο Σταϊκούρας, παρότι διαφώνησε με την πρόταση του υπουργού Ανάπτυξης για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, μερικά εικοσιτετράωρα μετά εμφανίστηκε να μην την αποκλείει εντελώς.

Όπως ισχυρίζονται κυβερνητικοί παράγοντες η κυβέρνηση κρατάει στο συρτάρι την εν λόγω παρέμβαση και θα την ανασύρει αν απαιτηθεί από τις εξελίξεις. Όχι, πάντως, στο πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς, καθώς το δημοσιονομικό κόστος θα ήταν μεγάλο, ενώ θα αποτελούσε «ρίσκο» για την εικόνα της χώρας στις αγορές, και μάλιστα σε μία στιγμή που ακόμα και μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες δεν το επιλέγουν.

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα» Τσίπρα: Εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση

Δίδυμη πανδημία κορωνοϊού – ακρίβειας

Αναβολή εκλογών και εξωτερικοί δρώντες στη Λιβύη – Επιδείνωση της περιφερειακής ασφαλείας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 01:44