search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 05:36
MENU CLOSE

Κακοκαιρία Ελπίδα: Άλλη μια τεχνοκρατική αποτυχία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2214
27/01/2022
28.01.2022 07:00
mesogeiwn271

Αμέσως μετά την τραγική αποτυχία στη διαχείριση των πυρκαγιών του περασμένου καλοκαιριού ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να αναβαθμίσει τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, και επέλεξε για τη θέση του υπουργού έναν ακόμη «άριστο», κατά τη συνήθη τακτική επιλογής υπευθύνων σε κρίσιμους τομείς του κράτους.

Ο Κύπριος πολιτικός Χρήστος Στυλιανίδης, πρώην επίτροπος της Ε.Ε. για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων (2014-2019), εμφανίστηκε ως ο άνθρωπος που θα μεταλαμπάδευε την (ποια ακριβώς;) πείρα του στη φρικτά ταλαιπωρημένη από φυσικές καταστροφές Ελλάδα και θα προσάρμοζε το αμαρτωλό και πολύπαθο ελληνικό κράτος στις ανάγκες που δημιουργεί η κλιματική κρίση.

Δίπλα στον Στυλιανίδη τοποθετήθηκε – ως επιχειρησιακός νους, προφανώς – ο πτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς, ο οποίος είχε διατελέσει αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (2013-2015), σε ρόλο υφυπουργού.

Το νέο υπουργείο έχει επί της ουσίας όλες τις αρμοδιότητες της παλαιάς Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας:

Τη μελέτη, τον σχεδιασμό, την οργάνωση και τον συντονισμό της δράσης για την πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών, τεχνολογικών και λοιπών καταστροφών ή καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, καθώς και την ενημέρωση του κοινού για τα ζητήματα αυτά.

Την προετοιμασία, κινητοποίηση και συντονισμό δράσης του δυναμικού και των μέσων πολιτικής προστασίας της χώρας για την αντιμετώπιση πιθανών κάθε μορφής καταστροφών στο πλαίσιο του υφιστάμενου σχετικού σχεδιασμού ανά κατηγορία κινδύνου.

Την αξιοποίηση των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων και πληροφοριών για την κινητοποίηση του δυναμικού και των μέσων πολιτικής προστασίας της χώρας, εν όψει απειλούμενου κινδύνου καταστροφών.

Τον συντονισμό του έργου και των δράσεων αντιμετώπισης των καταστροφών κατά την εκδήλωση των φαινομένων, καθώς και το έργο αποκατάστασης των προκαλούμενων ζημιών.

Ωστόσο στη χιονοκαταιγίδα των προηγούμενων ημερών το εν λόγω υπουργείο ήταν άφαντο. Ο υπουργός απέτυχε παταγωδώς και τον υφυπουργό κανένα ρεπορτάζ δεν τον περιλάμβανε ως δρώντα ή συντονιστή…

Θλιβερή ανικανότητα

Με απλά λόγια ο επιχειρησιακός ρόλος του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι να συντονίσει και να καθοδηγήσει όλους τους εμπλεκόμενους με την αντιμετώπιση κάθε είδους κρίσης επί του πεδίου, ώστε να μην εμφανίζονται φαινόμενα αλληλεπικάλυψης αρμοδιοτήτων και οι εμπλεκόμενοι φορείς να λειτουργούν ως ένας αποτελεσματικός οργανισμός.

Η μέχρι τώρα συμπεριφορά του υπουργείου σε καμία περίπτωση δεν παραπέμπει σε επιχειρησιακό οργανισμό, αλλά σε υπουργείο διαχείρισης κονδυλίων, αφού δεν καλύφθηκε ποτέ επαρκώς το κενό του Νίκου Χαρδαλιά στον τελευταίο ανασχηματισμό. Η μετάθεσή του στο υπουργείο Άμυνας ως υφυπουργού άφησε γυμνή την Πολιτική Προστασία.

Η γνωστή πλέον σε όλους εμμονή του Μητσοτάκη σε αρίστους, μεταπτυχιακά και τεχνοκράτες τον οδήγησε ακόμη μια φορά να ζητήσει «μία προσωπική και ειλικρινή συγγνώμη από τους συμπολίτες μας οι οποίοι ταλαιπωρήθηκαν επί πολλές ώρες, μένοντας εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό» και για το ότι «ο κρατικός μηχανισμός δεν είναι ακόμα στο σημείο ετοιμότητας που απαιτούν φαινόμενα τόσο μεγάλης έντασης. Και αυτό αφορά πρωτίστως τον συντονισμό μεταξύ των εμπλεκομένων: κράτος, Αυτοδιοίκησης, Περιφέρειας, δήμων και ιδιωτών».

Είναι εύκολο να θυμηθούμε ότι η Ν.Δ. την περίοδο διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ (2016-19) επένδυσε τρομακτικά στην κρατική ανεπάρκεια και τις φυσικές καταστροφές, ασκώντας ακραία και ανθρωποφαγική αντιπολίτευση.

Ακόμη πιο εύκολο είναι να θυμηθούμε ότι και επί διακυβέρνησης Ν.Δ. κάθε ακραίο φυσικό φαινόμενο επέφερε μια μεγάλη καταστροφή. Και ότι ακόμη και μη ακραία φαινόμενα μετατράπηκαν σε ακραία λόγω κακής διαχείρισης.

Τα παθήματα δεν έγιναν ποτέ μαθήματα. Το κράτος παραμένει ακραία προβληματικό, τραγικά ανεύθυνο και θλιβερά ανίκανο να αντιμετωπίζει κρίσεις.

Στις πυρκαγιές του τελευταίου καλοκαιριού κάηκαν η μισή Πελοπόννησος, μεγάλο κομμάτι της Αττικής και ολοσχερώς η μισή Εύβοια με κύρια αιτία τις αναζωπυρώσεις σβησμένων ή ελεγχθεισών πυρκαγιών. Κάθε αποτυχία επιτήρησης μιας ήδη κατεσταλμένης φωτιάς απέβαινε μοιραία είτε για την ίδια περιοχή είτε για μια άλλη πολλές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά.

Η πολύπαθη Αττική

Η Περιφέρεια Αττικής παράγει τον μισό πλούτο (ΑΕΠ) της χώρας. Ο περιφερειάρχης της παρομοιάζεται συχνά με «μικρό πρωθυπουργό», καθώς ασκεί πολιτική για λογαριασμό σχεδόν 4 εκατομμυρίων ανθρώπων και διαχειρίζεται προϋπολογισμούς αρκετών δισεκατομμυρίων.

Ωστόσο η Αττική βρίσκεται μονίμως σε κρίση: πλημμύρες, πυρκαγιές, χιονοπτώσεις και κάθε είδους συμφορά σπανίως αντιμετωπίζεται με επάρκεια. Τα δύο τελευταία χρόνια, επί ηγεσίας Πατούλη, δεν αποτελούν εξαίρεση. Μεγάλα λόγια, ελάχιστα έργα, παταγώδεις αποτυχίες.

Τώρα ο Μητσοτάκης εξαγγέλλει ότι «θα ακολουθήσουν άμεσα αλλαγές (…) ώστε να έχουμε επιτροπές διαχείρισης κρίσεων που θα φέρουν όλους τους εμπλεκόμενους με πολύ σαφή και ξεκάθαρα πρωτόκολλα στον ίδιο χώρο, ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα ασυνεννοησίας, καθυστέρησης στη λήψη αποφάσεων, αλλά και ενίοτε αποποίησης ευθυνών».

Ό,τι ακριβώς έπρεπε να έχει συμβεί και δεν συνέβη ούτε πέρυσι στη «Μήδεια» ούτε το καλοκαίρι στις πυρκαγιές ούτε τώρα στην (τι αποτυχημένο όνομα κι αυτό!) «Ελπίδα». Κατ’ επανάληψη αποδείχτηκε ότι το «λούστρο» των αρίστων, της επιτελικότητας, των δήθεν ειδικών και ακόμη πιο δήθεν τεχνοκρατών εξαφανίζεται στην πρώτη πυρκαγιά, στην πρώτη πλημμύρα, στην πρώτη χιονόπτωση.

Ακόμη και αν δικαίως χαρακτηρίσουμε ακραία κάποια από τα φαινόμενα, όπως η πάρα πολύ έντονη χιονόπτωση αυτών των ημερών, η πλήρης απουσία συντονισμού και συνεργασίας και η ανικανότητα διαχείρισης επί του πεδίου κάνουν «μπαμ».

Οι αποκλεισμένοι της Αττικής Οδού, οι κατεστραμμένοι της Εύβοιας και όλα τα νυν και επόμενα θύματα φυσικών καταστροφών δεν μετρούν μεταπτυχιακούς τίτλους, αλλά ώρες και ημέρες αγωνίας και τρόμου, κατεστραμμένες ζωές και περιουσίες. Και αποδίδουν τα του καίσαρος τω καίσαρι και τα του θεού τω θεώ – στην πραγματική τους αναλογία. Όσο για τις δικαιολογίες, ποτέ δεν έσωσαν κανέναν…

Διαβάστε επίσης:

Η «Ελπίδα» σκέπασε την κυβέρνηση

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Στον Μητσοτάκη ρίχνει τις ευθύνες ο ΣΥΡΙΖΑ και ζητά προσφυγή στις κάλπες

ΚΚΕ: Κυβερνητική ολιγωρία και εγκληματική πολιτική ο «φταίχτης» για το χάος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58