search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 00:37
MENU CLOSE

ΗΠΑ: Νομοσχέδιο θα υποχρεώνει το Facebook να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας στη ροή ειδήσεων

14.02.2022 13:03
facebook-new

Ως μία κίνηση σημασίας ερμηνεύεται από εξειδικευμένους παρατηρητές στις ΗΠΑ η υποβολή νομοσχεδίου, εκ μέρους και των δύο κομμάτων, για συζήτηση στο Κογκρέσο με άξονα την ενίσχυση του αλγόριθμου στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για την προστασία των χρηστών από την έκθεση τους σε επιβλαβές περιεχόμενο.

Το νομοσχέδιο κατέθεσαν η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Έιμι Κλόμπουσαρ και η γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Σίνθια Λάμις, θα αποτελεί μπούσουλα για το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών και την Ακαδημία Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής να αναπτύξουν τρόπους για «ουδέτερο περιεχόμενο» και να προσθέσει αντιστάσεις στις κοινοποιήσεις περιεχομένου μέσω του διαδικτύου.

Το νομοσχέδιο κατευθύνει τους ερευνητές να προσδιορίσουν μια σειρά από τρόπους  η οποία θα επιβραδύνει τη διασπορά επιβλαβούς περιεχομένου και κακοπληροφόρησης, είτε ζητώντας από τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να διαβάσουν το άρθρο πριν το κοινοποιήσουν (όπως συμβαίνει με το Twitter) είτε με άλλα μέτρα.

Όταν η ερευνητική ομάδα ολοκληρώσει το έργο της η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (Federal trade Commission) θα μπορεί να κωδικοποιήσει τις συστάσεις-διατάξεις και θα διατάξει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter, να τις κάνουν πράξη.

«Για μεγάλο χρονικό διάστημα οι «γίγαντες» της τεχνολογίας μάς καθησύχαζαν λέγοντας μας «Εμπιστευτείτε μας, το’ χουμε αυτό», είπε η γερουσιαστής Κλόμπουσαρ. «Όλοι όμως γνωρίζουμε ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης κατ’ επανάληψη κερδοσκοπούν σε βάρος των πολιτών, με τους αλγόριθμους να προωθούν επικίνδυνο περιεχόμενο εμπλέκοντας τους χρήστες στην εξάπλωση της κακοπληροφόρησης».

Επι σειρά ετών οι Δημοκρατικοί προσπαθούσαν να βρουν τρόπους ώστε να αντιμετωπίσουν τη μάστιγα των fake news και της κακοπληροφόρησης και ταυτόχρονα οι Ρεπουμπλικάνοι τους κατηγορούσαν ότι με τις ενέργειες τους απειλείται η ελευθερία του λόγου.

Όταν όμως ήρθαν στο φως της δημοσιότητας οι αποκαλυπτικές καταθέσεις της μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος Φράνσις Χάουγκεν, μέλη και από τα δύο κόμματα άρχισαν να συνεργάζονται ώστε να βρεθούν τρόποι  για να διαμορφωθεί ρυθμιστικό πλαίσιο για τους αλγόριθμους και για να αντιμετωπιστούν θέματα που αφορούν στα παιδιά και στην κακοπληροφόρηση.

Η Λούμις υποστοστηρίζοντας το  νομοσχέδιο νοηματοδοτεί την πρόοδο που γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Στις αρχές του Οκτωβρίου 2021 η πρώην product manager της ομάδας αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης στο Facebook– νυν Meta- Φράνσις Χάουγκεν είχε καταθέσει σε επιτροπή του Κονγκρέσου (έπειτα από αποκαλύψεις στην εκπομπή «60 minutes») ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και ειδικά το Facebook «κερδοσκοπούν με κόστος την ασφάλειά μας».

Οι αποκαλύψεις που συγκλόνισαν

Μεταξύ άλλων η Χάουγκεν αποκάλυψε τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η εταιρεία για να ωθεί τους εφήβους να χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο το Instagram, σε σημείο πολλές φορές εθιστικό.

«Μπορούμε να έχουμε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που μας προσφέρουν απόλαυση, μας συνδέουν, χωρίς να διαλύουμε τη δημοκρατία μας, να θέτουμε τα παιδιά μας σε κίνδυνο και να σπέρνουμε εθνοτική βία. Μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα.

Είμαι εδώ σήμερα γιατί πιστεύω ότι τα προϊόντα του Facebook βλάπτουν τα παιδιά, πυροδοτούν τον διχασμό και αποδυναμώνουν τη δημοκρατία μας», είχε πεί η Χάουγκεν τότε, τονίζοντας ότι «σχεδόν κανείς εκτός του Facebook δεν γνωρίζει τι συμβαίνει μέσα στο Facebook. Η εταιρεία κρύβει σκόπιμα σημαντικές πληροφορίες από το κοινό, από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

Μια εταιρεία με τόσο τρομακτική επιρροή σε τόσους πολλούς ανθρώπους – στις βαθύτερες σκέψεις, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά τους – χρειάζεται πραγματική εποπτεία. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε τίποτα λιγότερο από την πλήρη διαφάνεια.

Όσο το Facebook λειτουργεί υπό σκιές και κρύβει τις έρευνές του από τον δημόσιο έλεγχο, τότε η διαφάνεια είναι ακατόρθωτη» συμπλήρωσε.

Ο νόμος, φρένο στην υπέρβαση ορίων των τεχνολογικών «γιγάντων»

«Ο νόμος είναι ένα καλό βήμα για να αντιμετωπίσουμε την υπέρβαση των ορίων που έχουν κάνει οι τεχνολογικοί γίγαντες», δήλωσε η γερουσιαστής Λάμις. «Ενισχύοντας το έργο των ερευνητών για μελετήσουν τον εθισμό στα σόσιαλ μίντια θα αρχίσουμε να κατανοούμε πλήρως τον αντίκτυπο που έχουν οι πλατφόρμες και οι αλγόριθμοί τους στην κοινωνία μας. Και κατόπιν μπορούμε να διαμορφώσουμε πλέγμα προστασίας για τα παιδιά από τις αρνητικές επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης».

Τον περασμένο Μάρτιο οι εκπρόσωποι των Δημοκρατικών Άννα Έσου και Τομ Μαλινάουσκι, είχαν παρουσιάσει το νόμο για την προστασία των Αμερικανών από επικίνδυνους αλγόριθμους.

Διαβάστε επίσης:

ΑΝΤ1: Σκεπτικισμός για τα ριάλιτι – Τα σχέδια για το «I’m Celebrity Get me Out of Here»

Συνεχίζουν με δεύτερο κύκλο «Γη της Ελιάς» και «Σασμός»

Το Google Doodle παιχνίδι για την ημέρα των ερωτευμένων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 00:05