search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 13:56
MENU CLOSE

Ρωσία: Η Δούμα ζητά από τον Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αποσχιθεισών περιφερειών της Ουκρανίας

15.02.2022 17:40
russiandoyma87-new

Σχέδιο ψηφίσματος ενέκρινε η Ρωσική Δούμα με το οποίο ζητά από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να προχωρήσει στην αναγνώριση των αποσχιθεισών περιοχών της Ανατολικής Ουκρανίας, Ντονένσκ και Λουχανσκ ως ανεξάρτητες.

Αυτή η κίνηση της ρωσικής βουλής, αν εγκριθεί, θα προκαλέσει ευρύτερη αντιπαράθεση για την στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία που έχει πυροδοτήσει φόβους ότι η Μόσχα θα εισβάλλει στην Ουκρανία, την ώρα που η Ρωσία κατηγορεί τους Δυτικούς για υστερία.

Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας της περιφέρειας του Ντονένσκ και του Λουχάνσκ θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της ειρηνευτικής διαδικασίας του Μινσκ, όπου συγκρούσεις ανάμεσα σε κυβερνητικές δυνάμεις και  Ρώσους αυτονομιστές έχει προκαλέσει τον θάνατο 15.000 ανθρώπων.

«Το Κίεβο δεν τηρεί τη συμφωνία του Μινσκ. Οι συμπολίτες μας που ζουν στο Ντονμπάς χρειάζονται την υποστήριξή μας» έγραψε στα social media ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου Βλάτσεσλαβ Βολόντιν.

Ο Βολόντιν, μέλος του κόμματος της Ενωμένης Ρωσίας, που κυβερνούσε στην προ Πούτιν εποχή δήλωσε ότι το ψήφισμα θα σταλεί άμεσα στο Κρεμλίνο, αν και δεν είναι σαφές πότε θα απαντήσει το Κρεμλίνο.

Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αν αποφασιστεί η αναγνώριση τότε η Ρωσία θα έχει αποσυρθεί από τη συμφωνία του Μινσκ με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει το ψήφισμα λέγοντας ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση επ’ αυτού, πρόσθεσε ωστόσο ότι η πρώην ρωσική αυτόνομη περιφέρεια του Ντονμπάς αποτελεί ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας για τη Ρωσία.

Επισήμανε ότι η Ρωσία είχε επανειλημμένα διακηρύξει την δέσμευσή της στην ειρηνευτική διαδικασία του Μινσκ και ήθελε την εφαρμογή της.

Η αντίδραση της ΕΕ

Tην απόφαση της Ρωσικής Δούμας να εγκρίνει σχέδιο ψηφίσματος για την αναγνώριση των αποσχισθείσων περιοχών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ καταδικάζει η ΕΕ, όπως αναφέρει σε τουίτ του, ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Ειδικότερα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ αναφέρει ότι «η ΕΕ καταδικάζει σθεναρά την απόφαση της Ρωσικής Δούμας να απευθύνει έκκληση στον Πρόεδρο Πούτιν να αναγνωρίσει τις μη ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιφέρειες του Ντόνετσκ και Λουχάνσκ της Ουκρανίας ως ανεξάρτητες οντότητες. Αυτή η αναγνώριση θα αποτελούσε σαφή παραβίαση των συμφωνιών του Μινσκ».

Προσθέτει ότι «η υποστήριξη και η δέσμευση της ΕΕ για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της παραμένει ακλόνητη».

«Προτρέπουμε τη Ρωσία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να δεσμευτεί με καλή πίστη στο πλαίσιο του φορμάτ της Νορμανδίας και της Τριμερούς Ομάδας Επαφής».

Διαβάστε επίσης:

Επικό τρολάρισμα στον Τζόκοβιτς από την Ryanair

Με το βλέμμα στην Ουκρανία η συνάντηση Πούτιν – Σολτς: Τι σημαίνει η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα

Ουκρανία: Ο Πούτιν ειρωνεύεται τη Δύση – «Είπαν τι ώρα θα ξεκινήσει ο πόλεμος;»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 13:50