search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:17
MENU CLOSE

Ποιος διαμορφώνει την ειδησεογραφία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2217
17/2/2022
17.02.2022 07:00
mme_new
Πηγή: Pixabay

Δεν είναι μυστικό ότι για τα «μεγάλα» Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αυτά δηλαδή που έχουν αναπτύξει μια «οργανική σχέση» με τα συστήματα οικονομικής/πολιτικής εξουσίας, το «αστυνομικό ρεπορτάζ» αποτελεί ασφαλή διέξοδο διαφυγής από «καυτά θέματα» τα οποία εκθέτουν κυβερνητικές ανεπάρκειες ή αντιλαϊκές πολιτικές επιλογές.

Το κόστος που συνεπάγεται για τα ΜΜΕ – και τους εργαζόμενους δημοσιογράφους σ’ αυτά – μια ευνοϊκή για την κυβέρνηση διαχείριση της επικαιρότητας καταβάλλεται καθημερινά με την πτώση του δείκτη αξιοπιστίας τους.

Στην τρέχουσα περίοδο οι μεγάλοι διαχειριστές της επικαιρότητας προβάλλουν π.χ. τις δημοσκοπήσεις (σταθερό προβάδισμα της Ν.Δ., ο Μητσοτάκης καταλληλότερος κ.λπ.), κρύβουν ότι η κυβέρνηση έχει πετύχει πανευρωπαϊκό ρεκόρ στον αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων από τον κορωνοϊό, εξαφανίζουν το θέμα του ξεπουλήματος της ΛΑΡΚΟ, προβάλλουν τα στοχευμένα μέτρα της κυβέρνησης υπέρ των αδυνάτων και όχι την ακρίβεια και τις αιτίες που τη δημιουργούν, κρύβουν την εκτίναξη του δημόσιου χρέους και ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εγγύς μέλλον κ.λπ., κ.λπ.

Την ίδια στιγμή που τα ΜΜΕ αναζητούν καθημερινά έξυπνους τρόπους διευκόλυνσης της εξουσίας, η επικαιρότητα – αυτή καθεαυτή – έρχεται ως απερίγραπτα θεαματικό επιφαινόμενο να σκεπάσει την ουσία των πραγμάτων και να βρεθεί στην κορυφή της σκαλέτας σε κάθε δελτίο ειδήσεων, στην πρώτη σελίδα των εφημερίδων ή στην κορυφή των ιστοσελίδων:

Γυναικοκτονίες (17 μέσα στο 2021).

● Βιασμοί από «πρώτες μούρες» της ελληνικής καλλιτεχνικής ζωής.

Εκδικητική πορνογραφία.

● Καταγγελίες βιασμού από νεαρούς μπίλιονερ.

● Υποψίες για τις «συμπτώσεις» με τον θάνατο τριών κοριτσιών της ίδιας οικογένειας μέσα σε μόλις τρία χρόνια.

● Βιτριόλι.

Γηροκομείο – κολαστήριο στα Χανιά με τους θανάτους 30 τουλάχιστον ηλικιωμένων, παρατημένων όσο ζούσαν σε άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες.

Δολοφονία 7χρονου παιδιού με τα οστά του τοποθετημένα σε εργαλειοθήκη να μεταφέρονται μέσα στην Αθήνα επί πέντε χρόνια από τον δολοφόνο του.

● Δολοφονία ενός 19χρονου από μια αγέλη ανεγκέφαλων νεαρών χούλιγκαν.

Η συχνότητα με την οποία εμφανίζεται και αποκαλύπτεται η αγριότητα που διατρέχει ολόκληρη την κοινωνία έρχεται να εξαφανίσει από την επικαιρότητα τις γενεσιουργές της αιτίες: τη φτώχεια, την περιθωριοποίηση, τους αποκλεισμούς, την αμορφωσιά, τον ατομισμό, τη διάρρηξη των ιστών κοινωνικής συνοχής.

Έρχεται, με άλλα λόγια, αυτή η αγριότητα να κρύψει τις (πολιτικές) επιλογές που έχουν μετατρέψει μια ολόκληρη κοινωνία σε καταναλωτή της ειδησεογραφίας τής σαπίλας της…

Διαβάστε επίσης

Ποιος είναι ο εθνικός αυτοσκοπός; Ιδού η απορία!

Έλληνας πολίτης, ο μονίμως διαμαρτυρόμενος…

Σάκη κρείττον του λαλείν το… «τραγουδάν»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:16