search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 04:37
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γονατίζει η τουριστική βιομηχανία στη βόρεια Ελλάδα, εξαιτίας των πολεμικών ιαχών

04.03.2022 15:38
tourismos_new

Όσο κι αν προσπαθεί ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα, Αντρέι Μασλόφ, να πείσει ότι μετά την εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία, οι ελληνορωσικές σχέσεις θα αποκατασταθούν γρήγορα, δεν θα καταφέρει να ρεφάρει τη ζημιά που έχει γίνει.

Η ρωσική πρεσβεία εξέδωσε επείγουσα ταξιδιωτική οδηγία, προειδοποιώντας τους Ρώσους που έρχονται στην Ελλάδα ότι … κινδυνεύουν και έβαλε έτσι ταφόπλακα στην τουριστική βιομηχανία, που περίμενε πολλά από τους Ρώσους τουρίστες.

«Στο πλαίσιο της πρωτοφανούς αντιρωσικής ρητορικής από Έλληνες αξιωματούχους και της προπαγανδιστικής  εκστρατείας που εξαπολύεται στα τοπικά ΜΜΕ κατά της χώρας μας, ελλοχεύουν κίνδυνοι για την ασφάλεια των Ρώσων πολιτών στην Ελλάδα, κυρίως των τουριστών», αναφέρει η οδηγία της ρωσικής πρεσβείας.

Κανένας από τους παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας, με τους οποίους επικοινωνήσαμε, δεν είχε την παραμικρή αμφιβολία ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία συγκεντρώνει μαύρα σύννεφα. Κάποιοι προβλέπουν και καταιγίδα… Η αντιρωσική υστερία από τη μία πλευρά και η ρωσική ταξιδιωτική οδηγία, από την άλλη, είναι το τελειωτικό χτύπημα. Ιδιαίτερα για τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταστήματα στη  βόρεια Ελλάδα, αφού εκεί κατευθύνονται τουρίστες που έρχονται από την Ρωσία, την Βουλγαρία, την Ρουμανία και την Σερβία.

Ελπίδες για ανάκαμψη που … έσβησαν στα πεδία των μαχών

Το υπουργείο Τουρισμού εκτιμούσε ότι φέτος θα υποδεχόμαστε τουλάχιστον 250.000 Ρώσους, αριθμός που θα μπορούσε να φτάσει και στους 350.000 αν αντιμετωπίζονταν κάποια θέματα με τις πτήσεις τσάρτερ κι άλλους 100.000 Ουκρανούς τουρίστες.

Ο πόλεμος και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία έχουν ανατρέψει όλες αυτές τις εκτιμήσεις. Δεν χάνουμε μόνο την ρωσική και την ουκρανική αγορά, αλλά εκφράζονται φόβοι ότι χάνεται συνολικά η βαλκανική αγορά. Κι αυτό διότι – όπως λένε παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας στη βόρεια Ελλάδα – κανένας δεν σηκώνεται από το σπίτι του για να πάει διακοπές, όταν στη γειτονιά του γίνεται πόλεμος. Ακόμα κι αν οι πολεμικές επιχειρήσεις σταματήσουν σήμερα, οι συνέπειες των κυρώσεων στην οικονομία της χώρας μας θα είναι σοβαρότατες και θα φανούν μεσο-μακροπρόθεσμα και όχι μόνο στη διάρκεια αυτής της τουριστικής περιόδου.

Οι περισσότερες κρατήσεις αναμενόταν να γίνουν ακριβώς αυτές τις μέρες, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο-δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Αναμενόταν. Γιατί η πραγματικότητα είναι ζοφερή.

Και δεν αφορά μόνο τους Ρώσους τουρίστες, που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες επειδή δαπανούν μεγαλύτερα ποσά στις διακοπές τους σε σύγκριση με τους επισκέπτες από τα Βαλκάνια. Ακόμα κι αυτοί που θα αποφασίσουν να επισκεφτούν τη βόρεια Ελλάδα, από τις γειτονικές χώρες, θα είναι πιο «κουμπωμένοι», καθώς θα έχουν υποστεί και οι δικές τους οικονομίες τις συνέπειες του πολέμου και των κυρώσεων.

Εάν μάλιστα παραταθούν οι πολεμικές συγκρούσεις και κλιμακωθεί η ένταση ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ/Ευρώπη, τότε θα επηρεαστούν αρνητικά και οι αναμενόμενες κρατήσεις από ευρωπαϊκές χώρες.

Για να έχουμε μία εικόνα για τις αφίξεις Ρώσων τουριστών:

  • Το 2013 ήταν το έτος ρεκόρ, με 1,3 εκατομμύρια Ρώσους τουρίστες
  • Το 2018 υποδεχτήκαμε 782.000 Ρώσους τουρίστες
  • Το 2019, επισκέφθηκαν την Ελλάδα 583.000 Ρώσοι (στοιχεία Τράπεζας της Ελλάδος). Δαπάνησαν 433 εκατομμύρια Ευρώ.
  • Το 2020, εν μέσω πανδημίας, ήρθαν στην Ελλάδα 26.000 τουρίστες (στοιχεία Τράπεζας της Ελλάδος), οι οποίοι άφησαν 14 εκατομμύρια Ευρώ στην αγορά.
  • Το 2021 υποδεχτήκαμε 120.000 Ρώσους τουρίστες (αύξηση 365%). Οι δαπάνες των τουριστών στην χώρα μας ανήλθαν στα 115 εκατομμύρια Ευρώ.

Προφανώς όλα αυτά τα χρήματα χάνονται για την τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας. Χαλκιδική, Πιερία, Καβάλα, Σέρρες, Θάσος και οι άλλοι προορισμοί στη βόρεια Ελλάδα θα υποστούν το ισχυρότερο πλήγμα. Προβλήματα όμως προκαλούνται και για τους επιχειρηματίες στην Κρήτη και τη Ρόδο, αφού φέτος προγραμματιζόταν 31 πτήσεις την εβδομάδα από την Μόσχα προς το Ηράκλειο και άλλες 28 πτήσεις απευθείας προς τη Ρόδο.

Ποιος θα κερδίσει από τους Ρώσους που διώχνουμε

Ποιος θα βγει κερδισμένος; Προφανώς  οι χώρες που φρόντισαν να κρατήσουν ισορροπίες. Ήδη οι ρωσικές αρχές παροτρύνουν τους πολίτες και τα ταξιδιωτικά γραφεία να στραφούν προς την κινεζική αγορά, την Ινδία και το Βιετνάμ. Στους κερδισμένους θα είναι οπωσδήποτε η Τουρκία, η Αίγυπτος και τα Εμιράτα, που ήταν από τους αγαπημένους προορισμούς των Ρώσων και οι κυβερνήσεις τους φρόντισαν να κρατήσουν αποστάσεις από τις πολεμικές ιαχές και να φροντίσουν και τη δική τους οικονομία.

Διαβάστε επίσης:

Ακρίβεια: Στη Βουλή η τροπολογία για το πλαφόν στο κέρδος για καύσιμα και άλλα προϊόντα

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Παράπλευρη απώλεια» οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις

Στο ποσό «μαμούθ» των 5,5 δισ. υπολογίζεται για την Ελλάδα το κόστος της Ουκρανικής-ενεργειακής κρίσης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 02:07