search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 17:57
MENU CLOSE

ΕΕ: Πουλούσε όπλα στην Ρωσία παρά το εμπάργκο που είχε επιβάλει η ίδια (Photos/Video)

18.03.2022 17:33
russia-23-new

«Ντροπή» για τους Ευρωπαίους χαρακτηρίζει η βρετανική ταμπλόιντ Sun, την αποκάλυψη ότι πολλές χώρες-μέλη της ΕΕ έκαναν χρυσές δουλειές με την Ρωσία πουλώντας όπλα, παρότι είχαν επιβάλει οι ίδιες εμπάργκο εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Κριμαία.

Από το 2015 ως το 2020 δέκα ευρωπαϊκά κράτη πούλησαν στην Ρωσία στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, παρακάμπτοντας το εμπάργκο, που είχαν αποφασίσει οι ίδιες, γράφει η Sun, επικαλούμενη στοιχεία που έφερε στην δημοσιότητα ο ερευνητικός ιστότοπος Disclose.

Το καλάθι του Ευρωπαίου εμπόρου όπλων

  • Το Παρίσι πούλησε βόμβες, ρουκέτες και εκρηκτικά, θερμικές κάμερες για 1000 άρματα μάχης και ανιχνευτές υπέρυθρων για αεροσκάφη.
  • Το Βερολίνο πούλησε αυτόματα όπλα, οχήματα «ειδικής προστασίας» και παγοθραυστικά πλοία.
  • Η Ρώμη έδωσε στην Ρωσία τεθωρακισμένα οχήματα.

Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν επιβάλει εμπάργκο πωλήσεων όπλων στην Ρωσία με αφορμή την προσάρτηση της Κριμαίας, αλλά οι ενδιαφερόμενες εταιρίες εκμεταλλεύτηκαν ένα κενό στο εμπάργκο και εκπλήρωσαν τα συμβόλαια που είχαν κλείσει με την Μόσχα πριν επιβληθεί το εμπάργκο.

Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα του Investigate Europe, ακόμα και μετά το εμπάργκο οι έμποροι όπλων εξασφάλισαν πάνω από 1000 άδειες για πωλήσεις στην Ρωσία.

Η Γαλλία συνέχισε τις εξαγωγές πουλώντας στην Ρωσία στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 130 εκατομμυρίων λιρών, η Γερμανία εξασφάλισε συμβόλαια 100 εκατομμυρίων και η Ιταλία 19 εκατομμυρίων.

Το 2015 η Ρώμη έδωσε άδεια για την πώληση των ειδικών στρατιωτικών οχημάτων παντός εδάφους Lynce, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί στην εισβολή στην Ουκρανία και στο διάστημα 2015-2020 η Γαλλία έδωσε άδειες για 76 εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού. Η Βρετανία πούλησε επίσης όπλα στη Ρωσία αξίας1,7 εκατομμυρίων λιρών. Η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Κροατία, η Φινλανδία, η Σλοβακία και η Ισπανία, συμπληρώνουν τον κατάλογο των ευρωπαϊκών κρατών που έκαναν εξαγωγές εξοπλισμού στην Ρωσία παρά το εμπάργκο.

Τα στοιχεία του Συμβουλίου Εργασίας για τις Εξαγωγές Συμβατικών Όπλων της ΕΕ δείχνουν ότι δέκα κράτη-μέλη εξήγαγαν στην Ρωσία στρατιωτικό εξοπλισμό συνολικής αξίας 291 εκατομμυρίων λιρών στο διάστημα 2015-2020. Το μερίδιο του λέοντος και συγκεκριμένα ποσοστό 44% των εξαγωγών αυτών το εξασφάλισε η Γαλλία.

Και η Γερμανία, η οποία παρέκαμψε το εμπάργκο, όταν έγινε η ρωσική εισβολή, προθυμοποιήθηκε να στείλει ως βοήθεια στους Ουκρανούς 5.000 κράνη. Για να εισπράξει την χλευαστική απάντηση του Βιτάλι Κλίτσκο –του δημάρχου του Κιέβου- ότι η Γερμανία θα έπρεπε να προσφέρει στους Ουκρανούς… μαξιλάρια.

Διαβάστε επίσης:

Σι Τζινπίνγκ σε Μπάιντεν: Η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν είναι προς το συμφέρον κανενός

Πόλεμος στην Ουκρανία: Απώλεια για τη Ρωσία – Σκοτώθηκε ο διοικητής της επίλεκτης ομάδας αλεξιπτωτιστών

Μπορίσοφ: Εξακολουθεί να κρατείται ο πρώην πρωθυπουργός – Έρευνα στο σπίτι του

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 17:55