search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 20:29
MENU CLOSE

Ρεκόρ στις τιμές του πετρελαίου και πληθωριστικό σοκ μετά το εμπάργκο των ΗΠΑ – Οι παγκόσμιες συνέπειες

08.03.2022 18:44
oil

Τεκτονικές αλλαγές στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη προκαλεί η δίχως προηγούμενο απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλουν εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Η Ρωσία είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας αργού και προϊόντων πετρελαίου στον κόσμο, με περίπου 7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) ή το 7% της παγκόσμιας προσφοράς. Μια τέτοια άνευ προηγουμένου απαγόρευση , δημιουργεί ήδη υψηλά επίπεδα τιμών και χτυπά το καμπανάκι για πληθωριστικό σοκ.

Ακολουθούν μερικές από τις πιθανές συνέπειες της απαγόρευσης, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.

Τιμές ρεκόρ

Οι περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις δεν έχουν επιβάλει άμεσα κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, αλλά ορισμένες από αυτές ήδη αποφεύγουν το πετρέλαιο της για να μην εμπλακούν αργότερα σε νομικά προβλήματα.

Η JP Morgan προβλέπει ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε να φτάσει τα 185 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του 2022, εάν η διακοπή των ρωσικών εξαγωγών διαρκέσει τόσο πολύ, αν και μαζί με τους περισσότερους αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, η τράπεζα αναμένει μέση ετήσια τιμή κάτω από τα 100 δολάρια. Σύμφωνα με την Barclays η τιμή του θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 200 δολάρια το βαρέλι.

Η τελευταία φορά που οι τιμές του πετρελαίου ξεπέρασαν τα 100 δολάρια ήταν το 2014 και τα επίπεδα που άγγιξαν τη Δευτέρα δεν ήταν πολύ μακριά από το ανώτατο όριο.

«Ένας παρατεταμένος πόλεμος που προκαλεί εκτεταμένες διαταραχές στις προμήθειες εμπορευμάτων θα μπορούσε να οδηγήσει το Brent να κινείται πάνω από τα 150 δολάρια το βαρέλι», δήλωσε ο Giovanni Staunovo, αναλυτής εμπορευμάτων της UBS.

Πληθωριστικό σοκ

Με τις τιμές του φυσικού αερίου να φτάνουν σε υψηλά όλων των εποχών, το αυξανόμενο κόστος ενέργειας αναμένεται να ωθήσει τον πληθωρισμό πάνω από το 7% και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού τους επόμενους μήνες και να καταπνίξει βαθιά την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Κατά κανόνα, κάθε αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 10% σε ευρώ αυξάνει τον πληθωρισμό της ευρωζώνης κατά 0,1 έως 0,2 ποσοστιαίες μονάδες. Από την 1η Ιανουαρίου, το αργό πετρέλαιο Brent αυξήθηκε περίπου 80% σε ευρώ. Στις ΗΠΑ, κάθε 10$ ανά βαρέλι αύξηση των τιμών του πετρελαίου αυξάνει τον πληθωρισμό κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Εκτός από τον σημαντικότερο προμηθευτή πετρελαίου και φυσικού αερίου, η Ρωσία είναι επίσης ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών και λιπασμάτων στον κόσμο και κορυφαίος παραγωγός παλλαδίου, νικελίου, άνθρακα και χάλυβα. Η προσπάθεια αποκλεισμού της οικονομίας της από το εμπορικό σύστημα θα πλήξει ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών και θα αυξήσει τους παγκόσμιους φόβους για την επισιτιστική ασφάλεια.

Χτύπημα στην ανάπτυξη

Η απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου θα επιβραδύνει περαιτέρω την εκκολαπτόμενη παγκόσμια ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού.

Οι προκαταρκτικοί υπολογισμοί της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δείχνουν ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να μειώσει την ανάπτυξη της ευρωζώνης κατά 0,3 έως 0,4 ποσοστιαίες μονάδες φέτος σε ένα βασικό σενάριο και 1 ποσοστιαία μονάδα σε περίπτωση σοβαρού σοκ.

Τους επόμενους μήνες, υπάρχει υψηλός κίνδυνος στασιμότητας ή μικρής έως ελάχιστης ανάπτυξης σε συνδυασμό με υψηλό πληθωρισμό. Ωστόσο, περαιτέρω, η ανάπτυξη της ευρωζώνης είναι πιθανό να παραμείνει ισχυρή.

Στις ΗΠΑ, η Fed εκτιμά ότι κάθε άνοδος των τιμών του πετρελαίου κατά 10 δολάρια ανά βαρέλι μειώνει την ανάπτυξη κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα.

Στη Ρωσία, οι ζημιές είναι πιθανό να είναι μεγάλες και άμεσες. Η JPMorgan εκτιμά ότι η οικονομία της θα συρρικνωθεί κατά 12,5% από την κορυφή έως το κατώτατο σημείο.

Επιπτώσεις στην Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ

Για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ο πληθωριστικός αντίκτυπος έχει ήδη αποδειχθεί πολύ μεγάλος και ο πρόεδρος της Τζερόμ Πάουελ είπε ότι τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν αυτόν τον μήνα, συσσωρεύοντας πιέσεις στους δανειολήπτες.

Για την ΕΚΤ, ο επείγων χαρακτήρας της πολιτικής δράσης είναι λιγότερο οξύς, καθώς η αγορά εργασίας εξακολουθεί να απολαμβάνει πλεονάζουσας ικανότητας και υπάρχει μικρός εγχώριος πληθωρισμός.

«Κανείς δεν μπορεί να περιμένει σοβαρά από την ΕΚΤ να αρχίσει να ομαλοποιεί τη νομισματική πολιτική σε μια τέτοια στιγμή υψηλής αβεβαιότητας», δήλωσε ο οικονομολόγος της ING Carsten Brzeski.

Εναλλακτικές;

Καθώς η ζήτηση ορυκτών καυσίμων ανακάμπτει από την πανδημία, αλλά η προσφορά σε όλο τον κόσμο εξακολουθεί να είναι περιορισμένη, οι πολιτικοί θα βρίσκονται υπό πίεση να αυξήσουν την προσφορά παρά τις δεσμεύσεις για υποστήριξη της πράσινης ενέργειας.

«Θα υπάρξει μια απάντηση στις πράσινες πρωτοβουλίες βραχυπρόθεσμα σε μια προσπάθεια να αντιστραφεί η συρρίκνωση που έχουμε δει στις προμήθειες ορυκτών καυσίμων», δήλωσε η Susannah Streeter, ανώτερη αναλύτρια επενδύσεων και αγορών στο Hargreaves Lansdown.

Οι συνομιλίες για την απελευθέρωση του Ιράν από τις διεθνείς κυρώσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και οι υψηλές τιμές του πετρελαίου πρόκειται να κινητοποιήσουν τις επενδύσεις στον αμερικανικό σχιστόλιθο, αλλά η προσφορά μπορεί να μην είναι συνδεδεμένη αρκετά σύντομα για να αντικαταστήσει τη ρωσική παραγωγή.

Το μέλλον

Το ρωσο-δυτικό αδιέξοδο θα μπορούσε να τονώσει τη σχέση της Μόσχας με το Πεκίνο, αλλά η ενεργειακή υποδομή μεταξύ των δύο χωρών είναι ελάχιστη.

«Παρόλο που η στροφή της Ρωσίας προς Ανατολάς έχει επιταχύνει τη συνεργασία με την Κίνα μέσω υποδομής φυσικού αερίου… όλες αυτές οι εξελίξεις είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο σε σύγκριση με τις ώριμες αγορές στην Ευρώπη», δήλωσε ο Kaho Yu, κύριος αναλυτής της Ασίας στην εταιρεία συμβούλων κινδύνου Verisk Maplecroft.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσαν να λάβουν ώθηση μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, καθώς οι χώρες προσπαθούν να απογαλακτιστούν από τη ρωσική ενέργεια.

«Θα πρέπει να λάβουμε τις επιδοτήσεις που αφιερώνουμε τώρα στο φυσικό αέριο, τον άνθρακα και το πετρέλαιο και να τις βάλουμε σε παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ηλεκτρική κινητικότητα και υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, αντλίες θερμότητας, αναβαθμίσεις απόδοσης κτιρίων», δήλωσε ο Wolfgang Ketter, καθηγητής στο Rotterdam School of Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Erasmus στην Ολλανδία.

Διαβάστε επίσης:

Η ιστορία της Τατζίκ (…σαν υπόκλιση με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας)

Ενέργεια: Τι προβλέπει το σχέδιο της ΕΕ για την απεξάρτηση από ρωσικό φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αμερικανικό think tank λέει πως πλησιάζει η ώρα της ρωσικής επίθεσης στο Κίεβο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 20:27