search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 08:08
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στα χέρια των Ρώσων η Μαριούπολη – Στην πόλη ο Καντίροφ

28.03.2022 17:33
mariupol-russia-3453new

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης δήλωσε ότι η πόλη του βρίσκεται «στα χέρια των κατακτητών» μετά από εβδομάδες πολιορκίας από τις ρωσικές δυνάμεις που ισοπέδωσαν την πόλη, άφησαν άγνωστο αριθμό αμάχων νεκρών και ανάγκασαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

«Δεν είναι όλα στη δύναμή μας», είπε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, δήμαρχος της Μαριούπολης, σε τηλεοπτική συνέντευξη. «Δυστυχώς σήμερα βρισκόμαστε στα χέρια των κατακτητών».

Σχεδόν 5.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη αφότου ξεκίνησε η πολιορκία της πόλης από τους Ρώσους, ανέφερε εκπρόσωπος του δημάρχου.

Οι νεκροί στη Μαριούπολη μπορεί να φτάνουν ακόμη και τις 10.000, σύμφωνα με μια σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας, αρμόδια για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

«Περίπου 5.000 άνθρωποι έχουν ενταφιαστεί, όμως εδώ και δέκα ημέρες δεν γίνονται πλέον ταφές, λόγω των συνεχών βομβαρδισμών», ανέφερε η Τετιάνα Λομάκινα, εκτιμώντας ότι «δεδομένου του αριθμού των ανθρώπων που βρίσκονται ακόμη κάτω από τα χαλάσματα (…) μπορεί να υπάρχουν 10.000 νεκροί».

Επίσης, ο εκπρόσωπος του δημάρχου παρέθεσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία περίπου το 90% των κτιρίων της Μαριούπολης έχει υποστεί ζημιές και το 40% από αυτά έχει καταστραφεί.

Συγκεκριμένα, μέχρι τις 27 Μαρτίου είχαν απομείνει στην πόλη 170.000 κάτοικοι. Πριν να ξεκινήσει ο αποκλεισμός της Μαριούπολης, περίπου 140.000 άνθρωποι πρόλαβαν να φύγουν. Αφού ξεκίνησε η πολιορκία, έφυγαν άλλες 150.000, εκ των οποίων οι 71.235 έφτασαν στη Ζαπορίζια και οι υπόλοιποι στα γύρω χωριά. Περίπου 30.000 κάτοικοι εκτοπίστηκαν στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Μποϊτσένκο, το 90% των πολυώροφων κτιρίων (συνολικά 2.340) έχουν υποστεί ζημιές. Το 60% από αυτά (1.560 δέχτηκαν άμεσο πλήγμα) και πάνω από το 40% (1.040) καταστράφηκαν πλήρως. Ζημιές έχει υποστεί και το 90% (61.200) των ιδιωτικών κατοικιών, από τα οποία το 40% καταστράφηκε πλήρως.

Χτυπήθηκαν επίσης επτά νοσοκομεία, από τα οποία τα τρία καταστράφηκαν, τέσσερις πολυκλινικές (μία καταστράφηκε), τα τρία μαιευτήρια της πόλης, από τα οποία το ένα καταστράφηκε ολοσχερώς.

Από τα Πανεπιστήμια, 7 υπέστησαν ζημιές, με τα τρία από αυτά να έχουν καταστραφεί πλήρως. Ολοσχερώς καταστράφηκαν 23 σχολεία (το 40%) και 28 παιδικοί σταθμοί (40% του συνόλου).

Έχουν επίσης υποστεί ζημιές δύο εργοστάσια, ένα λιμάνι και η στρατιωτική εγκατάσταση αρ. 3057.

Ο Μποϊτσένκο ζήτησε την πλήρη εκκένωση του εναπομείναντος πληθυσμού της Μαριούπολης, η οποία είχε πληθυσμό πάνω από 400.000 προτού η Ρωσία ξεκινήσει την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, περίπου 160.000 άνθρωποι βρίσκονται σήμερα στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, όπου είναι αδύνατο να ζήσουν επειδή δεν υπάρχει νερό, ηλεκτρισμός, θερμότητα, σύνδεση», είπε και πρόσθεσε: «Και είναι πραγματικά τρομακτικό».

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, δεν είναι σαφές εάν υπάρχουν ενεργές μάχες εντός της πόλης.

Ο ηγέτης των Τσετσένων Ραχμάν Καντίροφ ανάρτησε στο Twitter βίντεο που απεικονίζει Τσετσένους μαχητές να υψώνουν τη σημαία της χώρας του, όπως λέει, στη Μαριούπολη.

Το σχόλιο της ανάρτησης Καντίροφ σημειώνει: «Η στιγμή της έπαρσης της σημαίας της Τσετσενίας στο κέντρο της Μαριούπολης μετά τον καθαρισμό των γειτονιών από τους ναζί εξτρεμιστές».

Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε, επικαλούμενο ρωσικά ΜΜΕ, ότι ο Τσετσένος ηγέτης, στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, μετέβη στη Μαριούπολη, προκειμένου να κινητοποιήσει τα στρατεύματά του, που συμμετέχουν στην επίθεση εναντίον της πόλης.

«Ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ βρίσκεται στη Μαριούπολη για να ενισχύσει το ηθικό των μαχητών μας», δήλωσε ο Ακμέντ Ντουντάγιεφ, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Καντίροφ, μεταδίδει το AFP, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Το RIA Novosti δημοσίευσε μια φωτογραφία στην οποία διακρίνεται ο Καντίροφ να ποζάρει εν μέσω τριάντα ένοπλων ανδρών, μέσα σε έναν κλειστό χώρο, δηλώνοντας πως το στιγμιότυπο τραβήχτηκε στη Μαριούπολη.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, η ρωσική τηλεόραση πρόβαλε, από την άλλη, εικόνες που δείχνουν μια συνάντηση μεταξύ του Καντίροφ και ενός άνδρα που παρουσιάστηκε ως ένας Ρώσος στρατηγός, ο Αντρέι Μορντβίτσεφ, ο οποίος σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό έχει σκοτωθεί.

Το AFP δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει αυτούς τους ισχυρισμούς με ανεξάρτητο τρόπο.

Την ίδια ώρα, Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις εμπόδισαν ανθρωπιστικές αυτοκινητοπομπές να πλησιάσουν ή να εξέλθουν με ασφάλεια από την πόλη.

Ένας φιλορώσος ηγέτης των αυτονομιστών, δήλωσε την Κυριακή είπε ότι περίπου 1.700 κάτοικοι της Μαριούπολης «εκκενώνονται» καθημερινά από την πόλη και τα περίχωρά της, αλλά Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι Ρώσοι στην πραγματικότητα πραγματοποιούν αυτό που περιγράφουν ως βίαιη απέλαση χιλιάδων στη Ρωσία. 

Ωστόσο, το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RΙΑ Novosti εμφάνισε την μαρτυρία μιας γυναίκας, κατοίκου Μαριούπολης, ότι όσοι απέμειναν στην πόλη αφέθηκαν στην τύχη τους από τον δήμαρχο.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Ζελένσκι, σε χθεσινή του συνέντευξη σε Ρώσους δημοσιογράφους, είχε δηλώσει ότι η Ουκρανία διατηρούσε υπό τον έλεγχο της ένα μέρος της πόλης.

Ανέκτησαν τον έλεγχο του Ιρπίν οι Ουκρανοί

Ο δήμαρχος του Ιρπίν, κοντά στο Κίεβο, δήλωσε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της πόλης, που αποτέλεσε ένα από τα κύρια σημεία των μαχών με τα ρωσικά στρατεύματα κοντά στην πρωτεύουσα.

«Έχουμε καλά νέα σήμερα, το Ιρπίν απελευθερώθηκε», ανέφερε ο δήμαρχος Ολεξάντρ Μαρκούσιν σε ένα βίντεο που ανήρτησε στο Telegram.

«Κατανοούμε ότι θα υπάρξουν περισσότερες επιθέσεις εναντίον της πόλης μας και θα την υπερασπιστούμε με θάρρος».

Η πληροφορία δεν έχει προς το παρόν επαληθευτεί από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Την ίδια ώρα, οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο ενός μικρού χωριού στα ανατολικά περίχωρα του Χαρκόβου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, διαπίστωσε σήμερα ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι ουκρανικές δυνάμεις διεξάγουν επιχειρήσεις εκκαθάρισης στα σπίτια που καταστράφηκαν στο Μάλα Ρόγκαν, ένα μικρό χωριό σε απόσταση περίπου 4 χιλιομέτρων ανατολικά του Χαρκόβου, απ’ όπου εκδίωξαν τα ρωσικά στρατεύματα.

Οι σοροί δύο Ρώσων στρατιωτών κείτονταν σε ένα σοκάκι του χωριού, μεγάλο τμήμα του οποίου έχει καταστραφεί από τις μάχες. Τουλάχιστον άλλες δύο σοροί ρίχτηκαν σε πηγάδια.

«Υπάρχουν πτώματα Ρώσων λίγο πολύ παντού», περιέγραψε στο AFP ένας Ουκρανός στρατιωτικός, που υπολογίζει τις ρωσικές απώλειες σε τουλάχιστον 25 στρατιώτες.

Ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα, που είχαν σταθμεύσει στις αυλές των σπιτιών, καταστράφηκαν επίσης από τις μάχες.

Η επίθεση από τις δυνάμεις του Κιέβου διεξήχθη στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, όμως οι επιχειρήσεις για την προστασία και ασφάλεια του χωριού διαρκούν κάποιες ημέρες, με τους Ρώσους στρατιώτες να κρύβονται σε κελάρια ή στα γύρω δάση, σύμφωνα με τους Ουκρανούς στρατιωτικούς.

«Τα στρατεύματά της απελευθερώνουν το Μάλα Ρόγκαν και αυτό είναι σημαντικό, διότι από εκεί βομβαρδίζουν συνεχώς κατοικημένες περιοχές της πόλης», δήλωσε σε τοπικό μέσο ο δήμαρχος του Χαρκόβου Ιγκόρ Τερέκοφ.

Στα πρόθυρα της ανθρωπιστικής καταστροφής η Μαριούπολη

Η Μαριούπολη βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ανθρωπιστικής καταστροφής και πρέπει να εκκενωθεί πλήρως, δήλωσε νωρίτερα ο δήμαρχος της πόλης, ενώ η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ υπογράμμισε πως το Κίεβο δεν σχεδιάζει να ανοίξει την Δευτέρα ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση αμάχων από πολιορκημένες πόλεις επειδή οι υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποιούν για πιθανή ρωσική «προβοκάτσια» στους διαδρόμους αυτούς.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο δήλωσε ότι περίπου 160.000 άμαχοι παραμένουν παγιδευμένοι στην πόλη χωρίς ηλεκτροδότηση. Είκοσι έξι λεωφορεία περιμένουν για να απομακρύνουν αμάχους, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις δεν συμφώνησαν να τους επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση, πρόσθεσε.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία παίζει μαζί μας», δήλωσε ο δήμαρχος. Η Ρωσία αρνείται πως στοχοθετεί αμάχους και κατηγορεί την Ουκρανία για την αποτυχία να συμφωνηθούν ασφαλείς διάδρομοι για τους παγιδευμένους αμάχους.

Στο μεταξύ η ουκρανή υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ δήλωσε σήμερα πως οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται, αλλά δεν μπορούν να προχωρήσουν πουθενά στην Ουκρανία.

Η ίδια πρόσθεσε πως οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να ενισχύσουν θέσεις που κρατούν ήδη και να διασπάσουν τις άμυνες του Κιέβου, αλλά δεν έχουν ελπίδα να καταλάβουν την πρωτεύουσα.

«Από σήμερα, ο εχθρός ανασυντάσσει τις δυνάμεις του, αλλά δεν μπορεί να προχωρήσει πουθενά στην Ουκρανία», δήλωσε η Μαλιάρ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, χωρίς να παράσχει στοιχεία για τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων.

Διαβάστε επίσης:

Μέρκελ: Έχει ευθύνη για το ενεργειακό, λένε επικριτές της – Αφέλεια ή έλλειψη διορατικότητας;

Κίνδυνος διακοπής προμήθειας φυσικού αερίου από την άρνηση της G7 να πληρώνουν τη Ρωσία σε ρούβλια

Κρεμλίνο: Δεν ασχολούμαστε με την φιλανθρωπία – Η Ρωσία δεν θα προμηθεύει αέριο στην Ευρώπη δωρεάν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 08:06