search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:01
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι βομβάρδισαν νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη, λένε οι Ουκρανοί (Video)

09.03.2022 17:53
marioypoli- nosokomeio-new

17 άτομα τραυματίστηκαν στη Μαριούπολη όταν νοσοκομείο παίδων καταστράφηκε από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, σύμφωνα με περιφερειακό αξιωματούχο.

Υπάρχουν 17 επιβεβαιωμένοι τραυματίες μεταξύ του προσωπικού του νοσοκομείου», δήλωσε ο Πάβλο Κιριλένκο στην ουκρανική τηλεόραση, προσθέτοντας ότι «δεν υπήρχαν παιδιά» μεταξύ των τραυματιών και «κανένας θάνατος», σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό.

Νωρίτερα το δημοτικό συμβούλιο της πόλης σε ανάρτησή του στο Διαδίκτυο ανέφερε ότι «Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής έριξαν πολλές βόμβες στο νοσοκομείο παίδων. Η καταστροφή είναι κολοσσιαία».

Σχετική ανάρτηση στο Twitter και από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις που δημοσίευσαν και βίντεο.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο Twitter στο οποίο διακρίνεται ένα κτίριο που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. «Σήμερα, η Ρωσία βομβάρδισε ένα νοσοκομείο Παίδων και ένα Μαιευτήριο στη Μαριούπολη», ήταν το κείμενο που συνόδευσε την ανάρτηση.

Το βίντεο έδειχνε τρύπες σε παράθυρα σε ένα τριώροφο κτίριο του νοσοκομείου, που φαινόταν ότι έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και τεράστιους σωρούς ερειπίων.

Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, γράφοντας στο Twitter:

«Μαριούπολη. Άμεσο χτύπημα των ρωσικών στρατευμάτων στο μαιευτήριο. Άνθρωποι, παιδιά είναι κάτω από τα συντρίμμια. Θηριωδία! Για πόσο ακόμη ο κόσμος θα είναι συνένοχος αγνοώντας τον τρόμο; Κλείστε τον εναέριο χώρο τώρα! Σταματήστε τις δολοφονίες! Έχετε τη δύναμη αλλά φαίνεται να χάνετε την ανθρωπιά».

Μεταξύ άλλων, παιδιά βρίσκονται «κάτω από τα συντρίμμια», είπε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τα θύματα.

«Η Μαριούπολη σβήνεται από τους Ρωσικούς βομβαρδισμούς. Σημειώθηκε απευθείας πλήγμα σε μαιευτήριο. Γυναίκες και παιδιά βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια. Αντί για νέες ζωές – θάνατοι. Δεν θα είναι αρκετό να κλείσουμε τον ουρανό της Ουκρανίας από πυραύλους; Δεν είναι επιχείρημα για να σταματήσει ο φόνος;» έγραψε στο Twitter ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντολιάκ.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης της Μαριούπολης ανέφερε ότι μεταξύ των τραυματιών από την καταστροφική αεροπορική επιδρομή βρίσκονται έγκυες.

Ο Παύλο Κιριλένκο σημείωσε ότι το χτύπημα έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια μιας συμφωνημένης κατάπαυσης του πυρός με τη Ρωσία, η οποία επρόκειτο να διαρκέσει μέχρι τις 21:00 τοπική ώρα (7 μ.μ. GMT).

Η Ρωσία αρνείται ότι θέτει στο στόχαστρο αμάχους στην εισβολή που έχει εξαπολύσει στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι η ρωσική πλευρά έχει κατηγορήσει το ναζιστικό τάγμα Αζόφ ότι χρησιμοποιεί ως ασπίδα αμάχους στη Μαριούπολη και πως οχυρώνεται σε νοσοκομεία, σπίτια και σχολεία.

Η Ουκρανία κατήγγειλε νωρίτερα τη Ρωσία ότι παραβίασε την εκεχειρία για να αποτρέψει την απομάκρυνση εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων που έχουν παγιδευτεί στη Μαριούπολη, όπου ο Ερυθρός Σταυρός έχει κάνει λόγο για «σκηνές Αποκάλυψης».

Η Μόσχα είχε ανακοινώσει κατάπαυση του πυρός για να επιτρέψει στους αμάχους να φύγουν από τις πολιορκημένες πόλεις, αλλά οι προσπάθειες εκκένωσης στη Μαριούπολη φάνηκε να απέτυχαν ξανά, όπως και πολλές προηγούμενες προσπάθειες από το Σάββατο.

Μαριούπολη: Τουλάχιστον 1.200 νεκροί στην πόλη

Την ίδια ώρα ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης υποστήριξε ότι τουλάχιστον 1.200 Ουκρανοί έχουν σκοτωθεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς από τότε που ξεκίνησε η εισβολή πριν από 14 ημέρες.

Μιλώντας στο CNN, είπε ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να είναι «τρεις ή τέσσερις φορές μεγαλύτερος».

«Οι αριθμοί είναι πραγματικά απαίσιοι. Χθες, είχαμε επιβεβαιώσει 1.207 θύματα… σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς», είπε και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε πραγματικά να υπολογίσουμε πόσους θανάτους έχουμε. Θέλω να πω, είναι τρεις έως τέσσερις φορές περισσότεροι. Δεν είμαστε σε θέση ούτε να μετρήσουμε πόσοι άνθρωποι στους δρόμους σκοτώνονται από βομβαρδισμούς».

Σημείωσε ότι η Μαριούπολη σχεδιάζει να σκάψει ομαδικούς τάφους για να καθαρίσει τα πτώματα από τους δρόμους.

Δορυφορικές εικόνες που τραβήχτηκαν το πρωί της Τετάρτης  κατέγραψαν εκτεταμένες ζημιές σε μη στρατιωτικές υποδομές μέσα και γύρω από την πολιορκημένη Μαριούπολη της νότιας Ουκρανίας, σύμφωνα με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies.

Η εταιρεία ανέφερε ότι κατέγραψε εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια, πολυκατοικίες, παντοπωλεία και εμπορικά κέντρα.

Οι εικόνες συλλέχθηκαν πριν από τον αναφερόμενο βομβαρδισμό του νοσοκομείου παίδων στην πόλη, τόνισε η Maxar.

Το Reuters δεν μπόρεσε ανεξάρτητα να επαληθεύσει τι φαίνεται στις εικόνες.

ΟΗΕ: Να τερματιστούν οι επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγείας

Καμία υγειονομική μονάδα στην Ουκρανία «δεν πρέπει να αποτελεί ποτέ στόχο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουρατζίς, αντιδρώντας στις αναφορές για την καταστροφή νοσοκομείου παίδων από τον ρωσικό στρατό στη Μαριούπολη που προκάλεσε τον τραυματισμό τουλάχιστον 17 ενηλίκων, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.

Ο ΟΗΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησαν και συνεχίζουν να ζητούν «να τερματιστούν άμεσα οι επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγείας, νοσοκομεία, εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, ασθενοφόρα».

Απομακρύνθηκαν 40.000 άμαχοι

Η Ουκρανία απομάκρυνε την Τετάρτη περισσότερους από 40.000 ανθρώπους σε μια μέρα, αλλά πασχίζει να απομακρύνει αμάχους από εμπόλεμες ζώνες γύρω από τις πόλεις Κίεβο, Χάρκοβο και Μαριούπολη, δήλωσε ένας από τους διαπραγματευτές στις συνομιλίες για τη Ρωσία, ο Ντέιβιντ Αραχαμία.

Πάνω από 40.000 γυναίκες και παιδιά απομακρύνθηκαν από όλη την Ουκρανία σε μια μέρα. Προσπαθήσαμε να απομακρύνουμε 100.000, αλλά δεν τα καταφέραμε», ανέφερε σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Διαβάστε επίσης:

Πέφτουν στην ανάγκη του Μαδούρο οι ΗΠΑ…

Η ΕΕ καλεί τους πολίτες να μειώσουν την θέρμανση στα σπίτια τους

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σώθηκαν από τις βόμβες, έμπλεξαν με τη γραφειοκρατία…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:57