search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 03:50
MENU CLOSE

Πέφτουν στην ανάγκη του Μαδούρο οι ΗΠΑ…

09.03.2022 17:34
Ο Μαδούρο απέλασε την πρέσβειρα της ΕΕ στη Βενεζουέλα - Media

Στην ανάγκη πείθονται και οι θεοί. Κι αφού οι ΗΠΑ χρειάζονται πετρέλαιο, αλλά αποφάσισαν να σταματήσουν τις εισαγωγές από την Ρωσία, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, πρέπει να κοιτάξουν αλλού. Γιατί όχι κι εκεί όπου κυβερνούν οι κακοί κομμουνιστές…  Μια τέτοια περίπτωση είναι η Βενεζουέλα, ο στενότερος σύμμαχος του Πούτιν στη Λατινική Αμερική.

Η Βενεζουέλα δεν λέει όχι. Και οι Αμερικανοί έκαναν ήδη το πρώτο βήμα. Το περασμένο Σαββατοκύριακο αμερικανική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Καράκας . Επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας ήταν ο Χουάν Γκονσάλες, ο υπ΄ αριθμόν 1 σύμβουλος του προέδρου Μπάιντεν για θέματα Λατινικής Αμερικής. Η συνάντηση έγινε στο προεδρικό μέγαρο και απέναντί του είχε τον πρόεδρο Νικόλας Μαδούρο, έναν άνθρωποι που οι Αμερικανοί δεν μπορούσαν να ακούσουν ούτε το όνομά του μέχρι πριν από λίγο καιρό.

Βασικό θέμα συζήτησης ήταν η χαλάρωση των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας, ώστε με την εισαγωγή πετρελαίου από τη Βενεζουέλα να καλύψουν οι Αμερικανοί  το κενό που δημιουργείται από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.  Δύο μέρες μετά ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ κόβουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. Προφανώς είχε έτοιμη την εναλλακτική λύση.

Η Βενεζουέλα  από την πλευρά της, σε μία κίνηση καλής θέλησης άφησε ελεύθερους δύο Αμερικανούς πολίτες που είχαν φυλακιστεί με κατηγορίες τις οποίες οι ΗΠΑ χαρακτήριζαν «κατασκευασμένες».

«Απόψε δύο Αμερικανοί που εσφαλμένα είχαν φυλακιστεί στη Βενεζουέλα θα μπορέσουν να αγκαλιάσουν τις οικογένειές τους και πάλι. Φέρνουμε στην πατρίδα τον Γκουστάβο Καρδένας και τον Χόρχε Φερνάντες», ανακοίνωσε περιχαρής ο Αμερικανός πρόεδρος

Στα αμερικανικά Μέσα η ξαφνική προσέγγιση με την Βενεζουέλα παρουσιάζεται ως προσπάθεια του Τζο Μπάιντεν να προκαλέσει ρήγμα στις σχέσεις της Ρωσίας με έναν από τους στρατηγικούς συμμάχους της στην Λατινική Αμερική.

Η Βενεζουέλα παραμένει ο πιο σοβαρός ιδεολογικός αντίπαλος των ΗΠΑ, αλλά η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να αγοράσει πετρέλαιο και να επιτρέψει την επανένταξη του Καράκας στο διατραπεζικό σύστημα SWIFT για να διευκολυνθούν οι συναλλαγές. Οι ΗΠΑ ζήτησαν επίσης διαβεβαιώσεις ότι θα διεξαχθούν ελεύθερες προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα, ενώ ο πρόεδρος Μαδούρο από την πλευρά του απαίτησε την άρση όλων των αμερικανικών κυρώσεων για να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις. Μέχρι τότε, θα έχει αρχίσει να ρέει και πάλι το βενεζουελάνικο πετρέλαιο στην αμερικανική αγορά.

Διαβάστε επίσης:

Νέες κυρώσεις σε ολιγάρχες Ρωσίας και Λευκορωσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση

IAEA: Η διακοπή της ηλεκτροδότησης στο Τσερνόμπιλ «δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ασφάλεια»

Η Amazon… πήγε πόλεμο και βρήκε τον μπελά της

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09