search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 02:38
MENU CLOSE

ΗΠΑ – ΕΕ: Δεν θα κλείσουμε τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας – Δεν είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία

03.03.2022 21:31
aeroskafi-34-new

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε την Πέμπτη ότι η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία είναι απόφαση του ΝΑΤΟ, αλλά ότι θα ήταν «ένα βήμα πολύ μακριά» με «πραγματικό κίνδυνο κλιμάκωσης και πραγματικό κίνδυνο ενός πιθανού τρίτου παγκόσμιου πολέμου».

«Η ΕΕ δεν βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία. Η πραγματικότητα είναι ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει έναν άγριο πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, αλλά λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ρωσία έχει πυρηνικά όπλα και είναι πολύ σημαντικό να αποφευχθεί ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος», είπε σε συνέντευξή του στην Μπέκι Άντερσον του CNN.

Ο Μισέλ είπε ότι ενώ αυτή ήταν μια απόφαση που έπρεπε να λάβει το ΝΑΤΟ και όχι η ΕΕ, είναι σημαντικό για τα μέλη του ΝΑΤΟ να καταλάβουν ότι θα ήταν «ένα βήμα πολύ μακριά».

«Γι’ αυτό προσπαθούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία σε διαφορετικούς τομείς σε διπλωματικό επίπεδο. Προσπαθούμε να παράσχουμε περισσότερη υποστήριξη στην Ουκρανία προκειμένου να υπάρξει κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό και προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα είμαστε σε θέση να διαπραγματευτούμε το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελέσνκι κάλεσε το ΝΑΤΟ και τους δυτικούς συμμάχους να επιβάλουν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία εν μέσω της συνεχιζόμενης εισβολής της Ρωσίας και των αεροπορικών βομβαρδισμών στις πόλεις της. Μέχρι στιγμής, το αίτημα αυτό δεν έχει ικανοποιηθεί.

Ο Μισέλ είπε ότι αν και το ΝΑΤΟ αποτελεί τη «ραχοκοκαλιά για την κοινή ασφάλεια στην Ευρώπη», οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες για να μπορέσουν να παρέχουν μόνες τους περισσότερες δυνατότητες στον στρατιωτικό τομέα.

Ο Ζελένσκι υπέβαλε επίσης επίσημο αίτημα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το κοινοβούλιο της ΕΕ ενέκρινε έκτοτε ένα ψήφισμα την Τρίτη με το οποίο καλεί τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «να εργαστούν για να παραχωρήσουν» στην Ουκρανία το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε ότι το αίτημα του Ζελένσκι ήταν «πολύ νόμιμο» και ότι η ΕΕ θα εργαστεί για να αξιολογήσει το αίτημα όσο το δυνατόν γρηγορότερα, «προκειμένου να παραμείνει ενωμένη σε αυτόν τον τομέα», αναφέροντας κάποιες διαφορετικές απόψεις μεταξύ των κρατών μελών.

Όπως είπε, αποφάσισε να καλεί τον Ζελένσκι στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε «τακτική βάση» ώστε να «συνεργαστεί και να συντονιστεί πολιτικά με την Ουκρανία».

Ο Μισέλ τόνισε επίσης ότι η δύναμη της Δύσης βρίσκεται στην ενότητά της.

«Ο Πούτιν προσπάθησε να διχάσει την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Απέτυχε. Ο κ. Πούτιν προσπάθησε επίσης να αποδείξει ότι δεν είμαστε σε θέση να δράσουμε. Απέτυχε. Μπορέσαμε να λάβουμε εξαιρετικά σημαντικές αποφάσεις που στοχεύουν άμεσα τους οικονομικούς τομείς στη Ρωσία. Αυτό είναι εξαιρετικά οδυνηρό και αισθάνομαι ότι ο κ. Πούτιν είναι πραγματικά έκπληκτος από την ικανότητά μας να ενεργούμε και να είμαστε εξαιρετικά ενωμένοι και σταθεροί», είπε.

Λευκός Οίκος: Στήριξη στην Ουκρανία αλλά…

Οι ΗΠΑ δεν θα ήθελαν κάποια σύγκρουση με τη Ρωσία, την οποία ίσως έφερνε ο αποκλεισμός του εναέριου χώρου της Ουκρανίας, σύμφωνα με την Τζεν Ψάκι.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι οι ΗΠΑ είναι πάντα ανοικτές σε μια συνομιλία με τη Ρωσία, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνει τώρα, εν μέσω της εισβολής στην Ουκρανία.

Παράλληλα, επισήμανε πως «κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε για να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς», αλλά στο σημείο που δεν θα προκληθεί σύρραξη με τη Ρωσία.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Τρέμουν» οι Ρώσοι ολιγάρχες – Βάζουν έξτρα προσωπικό φύλαξης στα γιοτ και τις βίλες τους

Ουκρανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν για fake news σε κυβερνητικούς ιστότοπους από χάκερ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ρωσικός στρατός έχει φέρει μαζί του κινητά κρεματόρια, λέει ο Ζελένσκι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09