search
ΤΡΙΤΗ 28.05.2024 18:02
MENU CLOSE

Συμφωνία για συνέχιση της πίεσης στη Ρωσία μετά την επικοινωνία Μπάιντεν με ευρωπαίους ηγέτες

29.03.2022 21:18
white_house_new

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι τέσσερις Ευρωπαίοι ηγέτες με τους οποίους συνομίλησε σήμερα τηλεφωνικά, συμφώνησαν να συνεχίσουν με την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι δεν θα υπάρξει καμία χαλάρωση στην «αποφασιστικότητα της Δύσης».

«Οι ηγέτες (των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας), δήλωσαν αποφασισμένοι να αυξήσουν το τίμημα που πληρώνει η Ρωσία για τη βάναυση επίθεσή της στην Ουκρανία καθώς και να συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια στην Ουκρανία για την άμυνά της» σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο Μπόρις Τζόνσον, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Όλαφ Σολτς και ο Μάριο Ντράγκι συμφώνησαν επίσης ότι «δεν θα μπορούσε να υπάρξει καμία χαλάρωση της δυτικής αποφασιστικότητας όσο δεν τερματίζεται η φρίκη που επιβλήθηκε στην Ουκρανία», υπογραμμίζεται εξάλλου στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης Λι Σιεν Λουνγκ, ο Μπάιντεν είπε ότι αναμένει να δει αν η Ρωσία «θα κρατήσει τον λόγο της» σε ό,τι αφορά την αποκλιμάκωση των συγκρούσεων στο Κίεβο και τη βόρεια Ουκρανία. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά όσα συμβαίνουν», πρόσθεσε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σχολίασε από την πλευρά του ότι το καθεστώς του Πούτιν «θα κριθεί από τις πράξεις και όχι από τα λόγια».

Οι ΗΠΑ εκτιμούν, πάντως, ότι η Ρωσία θα καλύψει την υποχώρησή της με βομβαρδισμό του Κιέβου από αέρα και έδαφος, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η Ρωσία θα μπορούσε πάντα να αντιστρέψει τη στρατηγική της ξανά εάν οι συνθήκες μάχης το επιτρέψουν.

Η κίνηση ακολουθεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη, τις οποίες ο αντιπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, χαρακτήρισε «ουσιαστικές».

Η Ρωσία υποσχέθηκε κυρίως να περιορίσει «δραστικά» τη στρατιωτική δραστηριότητά της στο Κίεβο και τη βορειοανατολική Ουκρανία. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Ουκρανών διαπραγματευτών είπε ότι η χώρα του θα δεχόταν να ενστερνιστεί την ουδετερότητα εφόσον δίνονταν διεθνείς εγγυήσεις για την ασφάλειά της. Υποστήριξε επίσης ότι επαρκούν πλέον οι προϋποθέσεις για μια συνάντηση κορυφής, μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών, του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Κατά την άποψη των ΗΠΑ, η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων δεν αποτελεί μια βραχυπρόθεσμη προσαρμογή για ανασυγκρότηση, αλλά για μια πιο μακροπρόθεσμη κίνηση καθώς η Ρωσία αντιμετωπίζει δυσκολία να προχωρήσει στο βορρά.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, μια εξέλιξη για την οποία ανησυχούν οι ΗΠΑ είναι η διατήρηση της ενιαίας στρατηγικής των ευρωπαίων συμμάχων όσον αφορά την οικονομική πίεση και τη στρατιωτική υποστήριξη, καθώς η Ουάσιγκτον αναμένει ότι ορισμένοι από αυτούς ενδεχομένως να πιέσουν την Ουκρανία να αποδεχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό των μαχών.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Προσχώρηση της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» στη Ρωσία εξετάζει ο ηγέτης της

Ταμπλέτες ιωδίου θα διανείμει η Ρουμανία για τον πυρηνικό κίνδυνο

ΗΠΑ: Πράσινο φως για 4η δόση εμβολίου στους άνω των 50 ετών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 28.05.2024 18:01