search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 10:22
MENU CLOSE

Απεργία: Μαζικές συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις (Photos)

06.04.2022 16:56
apergia-new

Συγκέντρωση και στη συνέχεια πορεία πραγματοποίησαν στο κέντρο της Αθήνας, συνδικαλιστικοί φορείς, εργατικά σωματεία, ενώσεις κόμματα της αριστεράς, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που είχε κηρυχθεί σήμερα από την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. 

Με κεντρικό σύνθημα «η ακρίβεια τσακίζει, αυξήστε τους μισθούς» οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 11 στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν με πορεία στη Βουλή.

 «Ο κόσμος της εργασίας, οι υπάλληλοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, για 12 χρόνια τώρα στενάζουν. Μετά τη μεγάλη κρίση χρέους και των δίδυμων ελλειμμάτων ήρθε η πανδημία κι αυτά κάποιοι μπορεί να νομίζουν ότι είναι παρελθόν αλλά άφησαν μεγάλα τραύματα και τώρα έχουμε ένα τεράστιο κύμα ακρίβειας που κάποιοι κερδοσκοπούν ασύστολα. Πίνουν στην υγειά των κορόιδων και η κυβέρνηση κάνει ελάχιστα απ’ αυτά που θα έπρεπε να κάνει», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, ενώ τόνισε ότι το πρώτο που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση «είναι να αυξήσει τον κατώτερο μισθό, να αυξηθούν όλοι οι μισθοί».

«Καλώ τον πρωθυπουργό να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να υλοποιήσει την προεκλογική του δέσμευση, να είναι σε ποσοστό διπλάσιο της ανάπτυξης η αύξηση του κατώτερου μισθού, να φτάσει στα 751 ευρώ. Καλώ όλο το πολιτικό σύστημα να σπεύσει να βοηθήσει στην προσπάθεια να επανέλθει ο κατώτερος μισθός στην διαπραγμάτευση εργοδοτών- εργαζομένων με εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας και βεβαίως να μην ισχυρίζεται κανένας ότι αυτά τα πράγματα δεν γίνονται», κατέληξε ο κ. Παναγόπουλος.

Από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της, ζητά μεταξύ άλλων: «Αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ξεπάγωμα της διετίας 2016-17, αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, επαναφορά 13ου-14ου μισθού, αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του. Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση.  Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21), προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών και φορέων».

Παράλληλα, συγκέντρωση στα Προπύλαια και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησαν εργατικά σωματεία, κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου.

«Η σημερινή απεργία είναι έμπρακτη απάντηση στην κυβέρνηση της ΝΔ, στα άλλα αστικά κόμματα, στο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, είναι απάντηση στην μεγαλοεργοδία που όλοι μαζί τρομοκρατούν και εκβιάζουν τους εργαζόμενους: Ότι τώρα δεν είναι ώρα για διεκδικήσεις και αγώνες για να ανακουφιστούν τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά από το κύμα ακρίβειας που εξανεμίζει το εισόδημα τους. Δεν είναι δυνατόν την ίδια στιγμή που οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι πρώτες στις ΝΑΤΟϊκές δαπάνες, πληρώνοντας πάνω από 4 δισ. ευρώ το χρόνο σε εξοπλισμούς που δεν έχουν καμία σχέση με την άμυνα της χώρας, να κουνάνε το δάχτυλο στους εργαζόμενους, να επικαλούνται τις «αντοχές» τις οικονομίας και να μας λένε ότι πρέπει να ζούμε με ψίχουλα» τόνισε στην ομιλία του στην απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα συνδικάτων και μαζικών φορέων ενάντια στην ακρίβεια και την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο, ο Βάλσαμος Συρίγος, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Πρόσθεσε ότι η απεργία «είναι απάντηση στην κυβέρνηση και στους επιχειρηματικούς ομίλους που σχεδιάζουν να επιβάλουν με βάση το νόμο έκτρωμα Βρούτση – Αχτσιόγλου, νέες αυξήσεις ψίχουλα στον κατώτατο μισθό».

«Οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα, δεν συμβιβάζονται αλλά απαιτούν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, στους κλάδους και στις επιχειρήσεις» είπε σημειώνοντας «καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που για άλλη μια φορά προσπάθησε να ποινικοποίησει την απεργία στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και στα τρόλεϊ, χρησιμοποιώντας το αντιδραστικό οπλοστάσιο που η ίδια έφτιαξε με τον νόμο Χατζηδάκη. Όμως οι εργαζόμενοι της χώρας έδωσαν απάντηση. Ο νόμος Χατζηδάκη κατέληξε σήμερα εκεί που του αξίζει, στα σκουπίδια».

Είπε ότι «σήμερα, ημέρα απεργίας, η κυβέρνηση προχώρησε σε μια ακόμη πρόκληση. Έφερε στην Βουλή για ψήφιση την μετατροπή του ΟΑΕΔ σε ΑΕ. Να δοθούν τα χρήματα των ασφαλισμένων πεσκέσι στους ομίλους. Το μίσος απέναντι στον λαό δεν κρύβεται».

«Γι’ αυτό η σημερινή απεργία είναι και συνέχεια και κλιμάκωση μιας σειράς αγώνων που αναπτύχθηκαν από Ομοσπονδίες και συνδικάτα που είχαν ως προμετωπίδα την κλαδική σύμβαση, την υπεράσπιση δικαιωμάτων και θέσεων εργασίας, που έδωσαν βαθιές ανάσες στο κίνημα, που το ώθησαν να κάνει κάποια βήματα μπροστά» όπως οι αγώνες των εργατών της ΛΑΡΚΟ, των Πετρελαίων Καβάλας, της Cosco, της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

Μιλώντας για τον πόλεμο στην Ουκρανία είπε ότι «το σύνολο των αστικών κομμάτων σαν έτοιμα από καιρό στρατεύτηκαν με το ένα από τα δύο ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα και στηρίζουν ενεργά τους νατοϊκούς συμμάχους».

«Σκοπός τους είναι να εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αστική τάξη της χώρας, στο να πάρει μέρος από την λεία του πολέμου. Τα κέρδη από αυτό το μακέλεμα του Ουκρανικού λαού είναι ήδη πολλά, το εφοπλιστικό κεφάλαιο με την μεταφορά LNG από την Αμερική θα του επιφέρει τεράστια κέρδη. Όλος ο προπαγανδιστικός μηχανισμός λοιδόρησε, χλεύασε και επιτέθηκε σε όποιον δεν στρατεύθηκε με κανένα ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο, σε όποιον μίλησε για ιμπεριαλιστικό πόλεμο και διατράνωσε την αλληλεγγύη του στον Ουκρανικό λαό» τόνισε.

Εξέφρασε την αλληλεγγύη της εργατικής τάξης «στους εργαζόμενους που αρνούνται να υπηρετήσουν τους σκοπούς των ΝΑΤΟϊκών μακελάρηδων μεταφέροντας πολεμικό υλικό έξω από τα σύνορα της χώρας όπως έγινε από εργαζόμενους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στους φαντάρους που αρνούνται να υπηρετούν τα ίδια βάρβαρα ΑμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια και καταγγέλλουν δημόσια με επιστολές στις μονάδες τους τη νέα ανθρωποσφαγή» τονίζοντας «τα Εργατικά Κέντρα σε κάθε πόλη και όλα τα συνδικάτα θα είναι η ασπίδα τους, το στήριγμα τους σε αυτή τη μάχη».

Μεγάλη πορεία στη Θεσσαλονίκη

Πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Στις πορείες συμμετέχουν μέλη της ΟΚΔΕ, διανομείς, μέλη του ΕΚΘ, της ΕΔΟΘ και του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, μέλη του ΠΑΜΕ όπως και άλλα σωματεία ή ενώσεις.

Τα μέλη της πορείας φώναξαν συνθήματα όπως «Κάτω η πολιτική της φτώχειας – ακρίβειας», «διεκδικούμε μισθό ασφάλιση ωράριο», «Αυξήστε τους μισθούς».

Ένα τμήμα της πορείας, κυρίως φοιτητές του ΔΙΠΑΕ, συνέχισαν και έφτασαν έξω από το ΥΜΑΘ, για να διαμαρτυρηθούν στη μεταφορά και συγχώνευση τριών τμημάτων του ιδρύματος, με αντίστοιχα τμήματα σχολών στις Σέρρες.

Τέλος, πρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, εκπαιδευτικοί, συλλογικότητες και κινήσεις, συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα κι έκαναν πορεία ως το ΥΜΑΘ, ενώ ένα τμήμα της πορείας συνέχισε μέχρι το πρώην νοσοκομείο “Λοιμωδών”, με αίτημα την επαναλειτουργία του.

Νωρίτερα, σημειώθηκε ένταση στη Θεσσαλονίκη στην κινητοποίηση μελών του ΠΑΜΕ ενάντια στην παρουσία του ΝΑΤΟ στην πόλη. Δυνάμεις της αστυνομίας έκαναν χρήση χημικών κατά διαδηλωτών στην Πύλη 14 του λιμανιού.

Όλα ξεκίνησαν όταν ομάδα διαδηλωτών, κυρίως του ΠΑΜΕ, επιχείρησε να εισβάλει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ωστόσο βρήκε μπροστά της δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Ηράκλειο

Με τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες και το ΠΑΜΕ, πραγματοποιήθηκαν σήμερα συγκεντρώσεις και πορείες, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και στη συνέχεια πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Διαβάστε επίσης:

Πάσχα στα νησιά: Κέρκυρα και Τήνος στους τοπ προορισμούς – Οι προκρατήσεις και το κόστος

Μάνος Δασκαλάκης: Δεν μπορώ να το πιστέψω, όμως τα στοιχεία είναι αδιάσειστα – Τι απαντά η Πισπιρίγκου (Videos)

Προσοχή ! Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί ενεργειακό ποτό (Photo)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 10:21