search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 20:23
MENU CLOSE

Λιούμποφ Τσερνούκιν : Η «βιτρίνα» του Πούτιν που έπαιζε τένις κι έπινε τσάι με τρεις Βρετανούς πρωθυπουργούς (video)

21.04.2022 14:49
chernukhin_new
credit: Guilhem Baker/LNP

Έχει κάνει δωρεά 2,1 εκατομμυρίων λιρών στους συντηρητικούς Τόριδες, έπαιζε τένις με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον και τον πρώην πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, έπινε τσάι στη Ντάουνινγκ Στριτ με την Τερέζα Μέι, είναι από τις πιο γνωστές φιγούρες της βρετανικής υψηλής κοινωνίας, αλλά αποδεικνύεται πως είναι η «βιτρίνα» ενός από τους πιο στενούς συνεργάτες του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, του ολιγάρχη Σουλεϊμάν Κερίμοφ. Ο λόγος για την αξιότιμη κυρία Λιούμποφ Τσερνούκιν, ή Λιούμποφ Γκολούμπεβα, όπως είναι το πατρικό της όνομα.

Κοινωνικές συναναστροφές με το αζημίωτο

Η συναναστροφή με τους τελευταίους τρεις πρωθυπουργούς της Βρετανίας εξασφαλιζόταν με το αζημίωτο. Γι αυτό και ο Τζόνσον, ο Κάμερον και η Τερέζα Μέι εκτιμούσαν πολύ την παρέα της, αφού γέμιζαν τα ταμεία των Τόριδων.

Η Λιούμποφ Τσερνούκιν έναντι του ευτελούς ποσού των 135.000 λιρών εξασφάλισε πρόσκληση για δείπνο κυριών, σε πολυτελές ξενοδοχείο του Λονδίνου, μαζί με μέλη της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι, τον Απρίλιο του 2019. Φυσικά ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε αυτή την κοινωνική εκδήλωση.

Η 47χρονη, η οποία εμφανίζεται ως επιχειρηματίας, στοιχημάτισε δύο φορές υπέρ του Μπόρις Τζόνσον, σε αγώνες τένις. Η τελευταία φορά ήταν αυτόν τον Φεβρουάριο, όταν έδωσε 45.000 λίρες.

Το 2014 είχε πληρώσει 160.000 λίρες για να παίξει τένις με τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και τον τότε δήμαρχο του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον.

Σύμφωνα με στοιχεία της Εκλογικής Επιτροπής της Βρετανίας η κυρία Λιούμποφ Τσερνούκιν έχει κάνει δωρεές στους Τόριδες συνολικού ύψους 1,7 εκατομμυρίων λιρών τα τελευταία οκτώ χρόνια, εκ των οποίων οι 335.000 δόθηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2021.

Όταν το 2018 ο Μπόρις Τζόνσον – τότε υπουργός Εξωτερικών – ρωτήθηκε για τις σχέσεις με το ζεύγος Τσερνούκιν και την δωρεά ύψους 160.000 που έγινε σε αγώνα τένις, είπε στο BBC: «Αν υπάρχουν στοιχεία για διαφθορά αναφορικώς με τον τρόπο που αυτός ο κύριος απέκτησε τον πλούτο του, τότε δίνεται η δυνατότητα στις αρμόδιες υπηρεσίες να του αφαιρέσου την περιουσία».

Τα έγγραφα «FinCEN Files»

Από διαρροή εγγράφων για ύποπτες τραπεζικές συναλλαγές, που είναι γνωστή με τον κωδικό «FinCEN Files», την οποία έχει υπόψη του το BBC, μαθαίνουμε ότι ο σύζυγος της κυρίας Τσερνούκιν (ή Γκολούμπεβα), ο κύριος Βλαντίμιρ Τσερνούκιν, έλαβε το 2016 ένα σημαντικό ποσό που προερχόταν από εταιρία με έδρα τις Παρθένες Νήσους, η οποία έχει διασυνδέσεις με τον Σουλεϊμάν Κερίμοφ.

Στελέχη της Deutsche Bank στη Νέα Υόρκη αναφέρουν ότι αυτή η ύποπτη συναλλαγή που εντοπίστηκε μεταξύ Παρθένων Νήσων και των Τσερνούκιν αφορά στην μεταφορά 278,5 εκατομμυρίων δολαρίων από εξωχώρια εταιρία.

Φυσικά οι δικηγόροι της Λιούμποφ Τσερνούκιν έσπευσαν να διαβεβαιώσουν ότι δεν υπάρχει καμία ύποπτη συναλλαγή, ούτε (βεβαίως- κατ΄ αυτούς) τίθεται θέμα προσπάθειας του Κρεμλίνου για «εισπήδηση» δικών του ανθρώπων στο πολιτικό σύστημα της Βρετανίας. Αν και ο 52χρονος κύριος Τσερνούκιν είχε μέχρι πριν από λίγα χρόνια αγαστή συνεργασία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο κύριος Τσερνούκιν είναι πρώην αναπληρωτής υπουργός  Οικονομικών του Βλαντίμιρ Πούτιν, και έφυγε από την Ρωσία για να εγκατασταθεί στο Λονδίνο το 2004, όταν αποπέμφθηκε από το υπουργικό συμβούλιο.

Το ζεύγος Τσερνούνικ, από τα πλέον προβεβλημένα μέλη της κοινότητας των Ρώσων στη Βρετανία, ταξιδεύει πλέον με βρετανικό διαβατήριο και έχει μόνιμη κατοικία σε μία πολυτελή συνοικία του Λονδίνου.

Για την ιστορία, τα έγγραφα «FinCEN Files» αποκαλύπτουν πως μεγάλες τράπεζες στη Δύση επιτρέπουν τη διακίνηση «βρώμικου χρήματος», χωρίς κανέναν έλεγχο για την πηγή. Τα έγγραφα αυτά ήρθαν αρχικώς στην κατοχή του BuzzFeed News, το οποίο τα εμπιστεύτηκε στο δημοσιογραφικό κονσόρτιουμ the International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).

Ο ρόλος του ολιγάρχη Κερίμοφ

Το γαϊτανάκι με τα εκατομμύρια και τις εξωχώριες που έχουν άρωμα Κρεμλίνου γυρίζει γύρω από τον ολιγάρχη Σουλεϊμάν Κερίμοφ. Δική του φέρεται να είναι η εξωχώρια εταιρία στις Παρθένες Νήσους που έστελνε χρήματα στον λογαριασμό των Τσερνούκιν.

Ο δισεκατομμυριούχος Σουλεϊμάν Κερίμοφ είναι μέλος της Άνω Βουλής στην Ρωσία και οι γαλλικές αρχές διερευνούν κατηγορίες σε βάρος του για φοροδιαφυγή, από το 2016.

Συγκεκριμένα έχει διαπιστωθεί ότι τουλάχιστον μία πληρωμή ύψους 8 εκατομμυρίων δολαρίων στον κύριο Τσερνούκιν έγινε από μία εξωχώρια εταιρία υπό τον τίτλο Definition Services, που ελέγχεται από τα παιδιά του κυρίου Κερίμοφ, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από τον πατέρα τους, ο οποίος έχει προσωπική σχέση φιλίας με τον κύριο Τσερνούκιν. Τα 8 εκατομμύρια δολάρια δόθηκαν ως δάνειο για να χρηματοδοτηθούν συναλλαγές με αντικείμενο την εκμετάλλευση ακινήτων, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή.

Ο δημοσιογράφος Έντουαρντ Λούκας, δήλωσε στην εκπομπή «Panorama» του BBC ότι «οι Τσερνούκιν, όσο ευχάριστοι άνθρωποι κι αν είναι… δεν είναι οι πλέον κατάλληλοι για να κάνουν δωρεές σε ένα βρετανικό πολιτικό κόμμα». Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι «ανήσυχος από την πρόσβαση που έχουν, όχι μόνο η Λιούμποφ Τσερνούκιν, αλλά και άλλοι πλούσιοι Ρώσοι στα υψηλότερα κλιμάκια του Συντηρητικού Κόμματος και στην κυβέρνηση».

Η πολυπράγμων κυρία Τσερνούκιν

Η κυρία Τσερνούκιν δηλώνει πρώην τραπεζίτης και επιχειρηματίας, εμφανίζεται ως διευθύντρια τεσσάρων βρετανικών εταιριών και μία από αυτές εμφανίζει ως έδρα  μία διεύθυνση του Λονδίνου που αναγράφεται και στα τραπεζικά έγγραφα για την πληρωμή των 8 εκατομμυρίων δολαρίων στον σύζυγό της από την Definition Services.

Πάντως οι δικηγόροι του Σουλεϊμάν Κερίμοφ δήλωσαν ότι διαψεύδονται όλες οι κατηγορίες που ακούστηκαν στην εκπομπή «Panorama» και διαβεβαίωσαν ότι «δεν υπάρχουν συνδιαλλαγές με την κυρία Τσερνούκιν».

Εντούτοις η έρευνα του BBC αποκάλυψε ότι η κυρία Τσερνούκιν είχε διοριστεί διευθύντρια της εξωχώριας εταιρίας Radlett Estates Limited, το 2005. Ως μοναδικός μέτοχος σε αυτή την εταιρία εμφανίζεται μία άλλη εταιρία, η Swiru Holding AG, την οποία διευθύνουν ο Ελβετός επιχειρηματίας Αλεξάντερ Στουντάλτερ και ο ανιψιός του κυρίου Κερίμοφ, Ναριμάν Γκαντζίεφ. Ο κύριος Στουντάλτερ έχει κατηγορηθεί από την γαλλική δικαιοσύνη ότι ήταν άνθρωπος-βιτρίνα του κυρίου Κερίμοφ.

Γεννημένη το 1972 η κυρία Τσερνούκιν πέρασε κάποια χρόνια της παιδικής της ηλικίας στο Καζακστάν. Ο πατέρας της ήταν μηχανικός και κατάφερε να εξασφαλίσει καλές σπουδές για την κόρη του, στις ΗΠΑ, όπου πήρε πτυχίο από το Stern School της Νέας Υόρκης.

Εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο το 2003 με τον πρώτο σύζυγό της, έναν Σουηδό επιχειρηματία, αλλά το 2007 παντρεύτηκε με τον Ρώσο ολιγάρχη Βλαντίμιρ Τσερνούκιν ο οποίος μόλις είχε εγκαταλείψει την Μόσχα. Πολύ γρήγορα μπήκε στην υψηλή κοινωνία του Λονδίνου και έγινε ομοτράπεζος πρωθυπουργών και άλλων επιφανών της πολιτικής και του επιχειρηματικού κόσμου.

Το ζεύγος Τσερνούκιν έχει (μεταξύ άλλων) ένα ακίνητο αξίας 18 εκατομμυρίων λιρών κοντά στο Ρίτζεντς Παρκ, ένα διαμέρισμα στο Κένσινγκτον, αξίας 10 εκατομμυρίων λιρών και μία βίλα στο Σεν Τροπέ στη νότια Γαλλία.

Διαβάστε επίσης:

Σαγκάη: Χαμός στο λιμάνι της πόλης – Σοκάρει ο χάρτης με την κίνηση των πλοίων (photos)

Moskva: Το πολύτιμο «μυστικό» του ρωσικού πλοίου, που χάθηκε στη Μαύρη Θάλασσα

Πώς είδαν οι Γάλλοι το debate Μακρόν – Λε Πεν: Ο… «αλαζόνας» και η «τρομακτική»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 20:22