search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 18:17
MENU CLOSE

Ουκρανία: «Καταλάβαμε τη Μαριούπολη», λένε οι Ρώσοι – Η αντίδραση του Πούτιν και η εντολή για το Azovstal

21.04.2022 10:48
PutinShoigu

Τον πλήρη έλεγχο της Μαριούπολης ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, σύμφωνα με δηλώσεις του στο πρακτορείο Interfax.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας ισχυρίζεται ότι κατέλαβε την πόλη-λιμάνι και ότι το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal, όπου αμύνονταν οι τελευταίο Ουκρανοί μαχητές «είναι ασφαλώς αποκλεισμένο».

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε μεταξύ άλλων:

  • Η Ρωσία κατέλαβε τη Μαριούπολη. Η κατάσταση είναι ήρεμη, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστροφή στην πόλη των αμάχων.
  • Η Ρωσία έχει απομακρύνει περισσότερους από 142.000 αμάχους από τη Μαριούπολη.
  • 1.478 Ουκρανοί μαχητές έχουν ήδη παραδοθεί, αλλά περισσότεροι από 2.000 Ουκρανοί μαχητές εξακολουθούν να υπερασπίζονται το μεταλλουργικό εργοστάσιο Azovstal.
  • Το εργοστάσιο Azovstal είναι ασφαλώς αποκλεισμένο.

«Δεν επείγει η εισβολή στο Azovstal»

Την ίδια ώρα, την ακύρωση της επίθεσης των ρωσικών δυνάμεων στο εργοστάσιο Azovstal διέταξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού καθώς -όπως μεταδίδουν τα ρωσικά Μέσα- κρίθηκε ασύμφορη.

«Σκεφτόμαστε τη ζωή και την υγεία των στρατιωτών και των αξιωματικών μας. Δεν υπάρχει λόγος να μπούμε στις κατακόμβες και στα υπόγεια κατά μήκος αυτών των βιομηχανικών εγκαταστάσεων» ανέφερε ο Πούτιν, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αφού συνεχάρη τον Σεργκέι Σοϊγκού είπε ότι δεν επείγει η εισβολή στο εργοστάσιο του Azovstal, αλλά ότι «θα πρέπει να αποκλειστεί» ώστε να μην μπορεί να περάσει «ούτε μύγα».

Ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να επανέλαβε ότι η Ρωσία εγγυάται την ασφάλεια όσων βρίσκονται στο εργοστάσιο, υπό τον όρο ότι θα παραδοθούν. Ωστόσο οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν επανειλημμένα αρνηθεί να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους.

«Να απομακρυνθούν άμαχοι και τραυματίες»

Από τη μεριά της η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ αξίωσε από τη Ρωσία να επιτρέψει επειγόντως την απομάκρυνση μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου των αμάχων και των τραυματισμένων στρατιωτών από την χαλυβουργία Azovstal.

“Υπάρχουν περίπου 1.000 άμαχοι και 500 τραυματισμένοι στρατιώτες εκεί. Αυτοί όλοι πρέπει να απομακρυνθούν από την Azovstal σήμερα”, σημείωσε η Βερεστσούκ σε ανάρτησή της στο διαδίκτυο.

Διαβάστε επίσης:

Ντόναλντ Τραμπ: Αποχώρησε έξαλλος από συνέντευξη – «Κλείστε την κάμερα τώρα!» (video)

Debate Μακρόν – Λε Πεν: Ποιος κέρδισε τις εντυπώσεις

Μαριούπολη: «Το Azovstal θα πέσει πριν από το μεσημέρι», λέει ο Καντίροφ – Το 80% του Λουγκάνσκ υπό ρωσικό έλεγχο (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 18:17