search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 13:18
MENU CLOSE

Σχέδιο… πινγκ – πονγκ από το ΚΙΝΑΛ – Πώς έχουν αποφασίσει να χτυπούν Μητσοτάκη και Τσίπρα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2226
20/4/2022
21.04.2022 06:00
androulakis

Τη λογική του πινγκ – πονγκ απέναντι σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσουν στο Κίνημα Αλλαγής, καθώς εκτιμούν πως αποδίδει η στρατηγική που έχουν επιλέξει. Το γεγονός ότι τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν να ακούνε «ούτε λίγο» – όπως σημειώνουν – για άλλο πρόσωπο κοινής αποδοχής σε κυβέρνηση συνεργασίας δείχνει την ανησυχία που έχουν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα για τα πολιτικά διλήμματα που θέτει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Συνεργασίες

Στο ΚΙΝΑΛΛ ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους ότι ο Ανδρουλάκης, όταν μιλάει για συνεργασία πάνω σε ένα σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα, εννοεί την πρώτη Κυριακή και όχι «όποτε θέλει ο Μητσοτάκης». Βλέπουν το άνοιγμα του αρχηγού της Ν.Δ. για συνεργασία στις δεύτερες κάλπες, αλλά την έχουν αποκλείσει από τώρα. «Κυβερνητικός σχηματισμός με το ΚΙΝΑΛ μέσα, αν υπάρξει, θα υπάρξει μόνο την πρώτη Κυριακή» λένε.

«Αν βλέπετε τη ζημιά που κάνει ο κ. Μητσοτάκης και θυμάστε τη ζημιά που έκαναν Τσίπρας και Καμμένος, εμείς δίνουμε την ευκαιρία διά της ψήφου στην παράταξή μας να μην έχετε πρωθυπουργό ούτε τον έναν ούτε τον άλλο και μέσα από ένα σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα να γυρίσει σελίδα ο ελληνικός λαός», αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα του Ανδρουλάκη.

Βλέπουν μέτωπο Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ

Οι δηλώσεις του Ανδρουλάκη για τα πρόσωπα και το πρόγραμμα έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό τουλάχιστον λένε στη Χαριλάου Τρικούπη. «Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για θεσμικό ατόπημα και “μεγαλομανία Ανδρουλάκη”, φαίνεται ότι έχουν ενοχληθεί από τις θέσεις μας, γι’ αυτό και έχουν κοινό μέτωπο» λένε άνθρωποι του περιβάλλοντός του.

Από την άλλη πλευρά στο ΚΙΝΑΛ υποστηρίζουν πως θέλουν να πετύχουν ένα εκλογικό ποσοστό το οποίο θα επιτρέπει στο κόμμα να ζητάει πρόσωπα και πολιτικές ανάλογες με το… μπόι του.

Όσον αφορά την κριτική που δέχονται, απαντούν πως «απέναντι στην κουλτούρα του ελιτισμού και του λαϊκισμού βάζουμε την κουλτούρα του διαλόγου και της συνεννόησης. Δεν μπαίνουμε στα παιχνίδια διανομής της εξουσίας. Ένα είναι το θέμα: ποιος έχει καθαρές λύσεις στα μεγάλα ζητήματα της χώρας».

Επιθετική στρατηγική

Ο Ανδρουλάκης και οι συνεργάτες του έχουν χαράξει πάντως τη στρατηγική τους απέναντι σε Μητσοτάκη και Τσίπρα. Για τον πρόεδρο της Ν.Δ. θα λένε σε κάθε ευκαιρία ότι «κλείνει το μάτι στην κερδοσκοπία των εταιρειών ενέργειας» και πως «οι πολιτικές της κυβέρνησης αφορούν τους λίγους και όχι τους πολλούς».

Παράλληλα θα έρχεται στο τραπέζι των συζητήσεων και η περίοδος Καραμανλή, για την οποία, όπως θεωρούν και οι ίδιοι, ο Μητσοτάκης «δεν είναι και τόσο περήφανος». Την ίδια ώρα θα αναφέρουν πως η Νέα Δημοκρατία είναι δεξιά παράταξη και πως καμία σχέση δεν έχει με τον προοδευτικό χώρο.

Τον Τσίπρα θα τον χτυπούν μέσω του Παύλου Πολάκη. Θα τον παρουσιάζουν ως «αντι-Τσίπρα» και συνεχιστή του Καμμένου εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ΚΙΝΑΛ γνωρίζουν ότι στο αφήγημα που θέλει να χτίσει ο Τσίπρας για μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα πιο ανοιχτό και ανανεωτικό ο Πολάκης είναι αγκάθι, αλλά ταυτοχρόνως και δύναμη. Δηλαδή, ξέρουν ότι ανήκει στις «προεδρικές φωνές» και ενοχλεί την εσωκομματική αντιπολίτευση, αλλά θεωρούν ότι δεν έχει τίποτα να δώσει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο άνοιγμά του προς τον κεντρώο χώρο.

Καθόλου τυχαία δεν θα πρέπει να θεωρείται και η εξής δήλωση του Ανδρουλάκη: «Είδα ένα συνέδριο όπου αποθεώθηκε ο κ. Πολάκης. Είναι προοδευτικό ένα κόμμα που αποθεώνει έναν πολιτικό, του οποίου η συμπεριφορά στο ελληνικό κοινοβούλιο είναι συμπεριφορά κοινοβουλευτικής παρακμής;». Για τις επιθέσεις που κάνει ανά καιρούς στον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ εκτιμούν ότι αυτές γίνονται με την εντολή ή την υποστήριξη Τσίπρα.

Το όνομα του Καμμένου, κυβερνητικού εταίρου στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ, θα επαναλαμβάνεται συνεχώς, καθώς πιστεύουν ότι κάνει ζημιά προσωπικά στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ παρακολούθησαν το συνέδριο και δεν ήταν λίγοι αυτοί που βρήκαν και «σημαντικές – ουσιαστικές παρεμβάσεις συνέδρων». Αντιλαμβάνονται ότι ο Τσίπρας βγήκε πιο ισχυρός από τη διαδικασία, ωστόσο εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να του στοιχίσει σε μία μελλοντική εκλογική ήττα, καθώς τότε οι αντιδράσεις αλλά και η αμφισβήτηση από την εσωκομματική αντιπολίτευση θα είναι έντονες.

Ξανά ΠΑΣΟΚ

Στις 8 Μαΐου, ημέρα που θα εκλεγούν δημοτικές, νομαρχιακές οργανώσεις και σύνεδροι, επιστρέφει και το ΠΑΣΟΚ στη… μαρκίζα. Τα μέλη του κόμματος θα αποφασίσουν το πλήρες όνομα και μαζί με τις εκλογές των οργάνων θα ψηφίσουν – σύμφωνα με πληροφορίες – ανάμεσα στο «ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη» ή το «ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής». Το συνέδριο θα γίνει 20-22 Μαΐου με την εκλογή του γραμματέα και της Κεντρικής Επιτροπής.

Ο επόμενος γραμματέας θα είναι ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, στενός συνεργάτης του Ανδρουλάκη, ενώ – σύμφωνα με πληροφορίες – ο αρχηγός του ΚΙΝΑΛ θέλει μία Κεντρική Επιτροπή που να έχει την ταυτότητά του, το στίγμα του, να συμβολίζει τη «νέα εποχή του ΠΑΣΟΚ» και την ηλικιακή ανανέωση.

Στα αρνητικά δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως το ΠΑΣΟΚ πάσχει από στελέχη. Η «αυτοοργάνωση» πάει καλά, αλλά φαίνεται η αδυναμία της Χαριλάου Τρικούπη να συγκεντρώσει ικανά στελέχη σε όλα τα μέτωπα. Συνεργάτες του Ανδρουλάκη είναι σε αναζήτηση νέων προσώπων που να έχουν ιδέες, θέσεις και βιογραφικό. Η χρονιά που διανύουμε είναι εκλογική και πρέπει να βρεθούν πρόσωπα που μπορούν να είναι σε εγρήγορση και να έχουν δυναμική παρουσία σε όλους τους τομείς.

Διαβάστε επίσης:

Η Ελλάδα «πρωταθλήτρια» Ευρώπης στο ακριβό ρεύμα

Εισηγήσεις για ανασχηματισμό δέχεται ο πρωθυπουργός – Τι τον προβληματίζει

«Πυρά» Φίλη για την απομάκρυνση Ξυδάκη από τον Κόκκινο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 13:15