search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 03:13
MENU CLOSE

Νέα Δημοκρατία: Σαν ηφαίστειο που ξυπνά

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2228
05/05/22
06.05.2022 06:00
kyriakos-mitsotakis-new

Με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί μοιάζει η Ν.Δ. καθώς υπουργοί, βουλευτές και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος βρίσκονται πλέον καθημερινά αντιμέτωποι με την οργή του κόσμου.

Η ακρίβεια και οι υψηλές τιμές στην ενέργεια πνίγουν τα ελληνικά νοικοκυριά και ανεβάζουν στα ύψη τη δυσαρέσκεια των πολιτών. Όλες οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν πλέον την κυβέρνηση να βρίσκεται σε καθοδική πορεία, ενώ η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ μικραίνει όλο και περισσότερο.

Στο πλαίσιο αυτό, προκειμένου να κατευνάσει το άγχος και την απογοήτευση που υπάρχει στο κόμμα του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται στο συνέδριο της Ν.Δ. να αξιοποιήσει στο έπακρο τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ενέργεια, που δεν είναι άλλα από την επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος με ταυτόχρονη κρατική επιδότηση των παραγωγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επιθυμεί μέσα από αυτή τη διαδικασία να εμψυχώσει τα μέλη και τα στελέχη του κόμματός του δίνοντάς τους αφήγημα και προοπτική για την επόμενη μέρα του συνεδρίου, αλλά και για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Άργησε πολύ…

Η κριτική που γίνεται ωστόσο προς το Μέγαρο Μαξίμου από τα μέλη της Ν.Δ. είναι ότι καθυστέρησε η κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες για τις αυξήσεις στην ενέργεια από τη στιγμή που, εδώ και έξι μήνες, όλα έδειχναν ότι τα πράγματα θα πήγαιναν μόνο χειρότερα. Μέσα σε αυτό το τοπίο το γεγονός ότι το golden boy της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης δίνει μπόνους στον εαυτό του έχει εξοργίσει πολλά μέλη και στελέχη της Ν.Δ., τα οποία δεν μπορούν να αντιληφθούν γιατί η κυβέρνηση τον καλύπτει επιδεικτικά.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι ο βουλευτής της Ν.Δ. και ιστορικό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος Νικήτας Κακλαμάνης σχολίασε σκωπτικά πως είναι υπερβολικό το ποσό των 1.000 ευρώ την ημέρα με το οποίο αμείβεται ο μεγαλομάνατζερ. Αρκετά στελέχη της Ν.Δ. υποστηρίζουν μάλιστα ότι είναι τουλάχιστον προκλητικό να μιλάει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την τεράστια πρόσφορα του Στάσση στη ΔΕΗ ενώ φτάνουν στον πολίτη δυσθεώρητου ύψους λογαριασμοί.

Την ίδια στιγμή μια σειρά από ατυχείς δηλώσεις βουλευτών της Ν.Δ. για το θέμα των λογαριασμών της ΔΕΗ και για τη… στάση του Στάσση – την αρχή έκανε η Άννα Καραμανλή και ακολούθησε ο Βασίλης Οικονόμου με το «ο τζάμπας πέθανε» – επιβάρυνε το ήδη κακό κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία για τα θέματα αυτά.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η κυβέρνηση εμφανίζεται να μην ξέρει πώς να διαχειριστεί την τροπολογία που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνεννόηση με το προεδρείο όλων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, για τη μη πληρωμή της ρήτρας αναπροσαρμογής και παράλληλα να μην γίνεται καμία διακοπή ρεύματος μέχρι να κριθεί το θέμα στα δικαστήρια.

Να βγει αλώβητος

Μέσα λοιπόν σε αυτό το νοσηρό κλίμα, το οποίο συνθέτουν οι υπέρογκοι λογαριασμοί στην ενέργεια και τα είδη πρώτης ανάγκης, οι δημοσκοπήσεις και η άγνοια κινδύνου των βουλευτών, βασικό μέλημα των συνεργατών του Μητσοτάκη είναι ο πρωθυπουργός να βγει αλώβητος από αυτή την κατάσταση.

Στο πλαίσιο αυτό, προκειμένου να στείλει μήνυμα στην κοινωνία ότι ο ίδιος ξέρει πολύ καλά τι συμβαίνει μέσα στο κόμμα και την κυβέρνησή του, ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στα στελέχη της κυβέρνησής του, είπε στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο:

«Έχω πει πολλές φορές ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία… Έχει υποπέσει στην προσοχή μου ότι ίσως κάποιοι να μην πιστεύετε ότι ακριβώς αυτή είναι η πρόθεσή μου. Αν κάποιοι από εσάς πιστεύετε ότι χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστείτε προεκλογικά, μην διστάσετε να μου το πείτε. Μπορώ να σας απαλλάξω από τα καθήκοντά σας, ώστε να αφοσιωθείτε αποκλειστικά και μόνο στην προετοιμασία των εκλογών».

Με την αναφορά αυτή ο Μητσοτάκης θέλησε στην πραγματικότητα να στείλει μηνύματα προς διάφορες κατευθύνσεις.

Κυρίως σε όσους υπουργούς, σε δημόσιες συνομιλίες τους, αφήνουν ανοικτό στους συνομιλητές τους το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, με αποτέλεσμα – εκτός των άλλων – να ελλοχεύει ο κίνδυνος να «κατέβουν τα μολύβια», να μην τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα και τελικά να μην προωθείται – όπως πρέπει – το κυβερνητικό έργο. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού γνωρίζουν ότι κάποιοι υπουργοί εργάζονται για την επανεκλογή τους και όχι για να παρουσιάσουν κυβερνητικό έργο.

Οι πληροφορίες λένε ότι ειδικά τις ημέρες του Πάσχα ορισμένοι υπουργοί συμπεριφέρονταν στις εκλογικές τους περιφέρειες «περισσότερο ως βουλευτές παρά ως υπουργοί».

Έξαλλοι οι βουλευτές

Η συμπεριφορά αυτή έχει φέρει σοβαρές αντιδράσεις από την πλευρά των βουλευτών, που βλέπουν μέλη της κυβέρνησης από την ίδια εκλογική περιφέρεια να κάνουν ρουσφέτια και διευκολύνσεις στους ψηφοφόρους με αποτέλεσμα την άνιση, όπως τη χαρακτηρίζουν, προεκλογική αντιπαράθεσή τους.

Ακόμα υπάρχει η εκτίμηση ότι κάποιοι υπουργοί εμφανίζουν αλαζονικές συμπεριφορές και ότι ο τρόπος ζωής τους δεν συνάδει με τις δύσκολες συνθήκες ζωής της πλειονότητας του λαού.

Ο Μητσοτάκης έδειξε ακόμα πως γνωρίζει πολύ καλά ότι κάποιοι λειτουργούν με ιδιοτελή κριτήρια, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι κάθε στιγμή είναι έτοιμος να κάνει ανασχηματισμό της κυβέρνησής του. Επανέλαβε δε ότι πρόθεσή του είναι να πάει σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας.

Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ωστόσο είδαν πίσω από αυτή την κίνηση του πρωθυπουργού τα ακριβώς αντίθετα μηνύματα. Δηλαδή ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να τραβήξει μια κόκκινη γραμμή από τους κακούς υπουργούς του επιδιώκοντας να μην ταυτιστεί μαζί τους, ενώ ακόμη μια φορά επιχείρησε να ξεκαθαρίσει ότι πρόθεσή του δεν είναι να πάει σε εκλογές ώστε, εάν πάει τελικά, οι πολίτες και η αγορά να έχουν πειστεί ότι το έκανε από ανάγκη και όχι με πολιτικάντικη λογική.

Διαβάστε επίσης:

Ενεργειακή κρίση: Και τώρα τρέχουμε… Θέμα ακόμη και ωρών οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για το «εθνικό σχέδιο»

ΚΚΕ για την ενεργειακή ακρίβεια: Άμεση και άνευ όρων κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής

Ακρίβεια: Σταγόνα στον ωκεανό το πενηντάρι της αύξησης στον βασικό μισθό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 01:20