search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 09:23
MENU CLOSE

ΚΚΕ για την ενεργειακή ακρίβεια: Άμεση και άνευ όρων κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2228
5/5/2022
05.05.2022 06:00
kke_simaies-new

Την άμεση και άνευ όρων κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στην οποία οφείλεται εν μέρει το πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας ζητά το ΚΚΕ.

Ωστόσο από τον Περισσό τονίζουν ότι αυτή είναι μία μόνο πτυχή του ζητήματος, επομένως ουσιαστική ανακούφιση των νοικοκυριών δεν πρόκειται να υπάρξει αν δεν αλλάξει συνολικά η στρατηγική της απελευθέρωσης της ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης» που υλοποιεί η κυβέρνηση και στηρίζουν η αξιωματική αντιπολίτευση και το ΚΙΝΑΛΛ.

Το ΚΚΕ εκτιμά ότι η παραπάνω στρατηγική, σε συνδυασμό με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, που είναι μέρος της, αλλά και τις κυρώσεις στη Ρωσία είναι ένα εκρηκτικό κοκτέιλ και συνιστούν τις αιτίες για την ακρίβεια στο ρεύμα. Θεωρούν δε πως «όσο μένουν στο απυρόβλητο αυτές οι αιτίες, ο λαός θα συνεχίζει να πληρώνει, είτε ως “καταναλωτής” είτε ως “φορολογούμενος”, αφού οι όποιες απώλειες των παρόχων ενέργειας θα αναπληρώνονται από κρατικές επιδοτήσεις».

Υπό αυτό το σκεπτικό το ΚΚΕ προτείνει ως ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης και μείωσης των τιμών την άμεση και πλήρη επαναλειτουργία λιγνιτικών μονάδων, την κατάργηση των χρηματιστηρίων ενέργειας και ρύπων και την απόσυρση από τις κυρώσεις προς τη Ρωσία. Αυτές οι παρεμβάσεις θεωρεί ότι είναι σήμερα «ακόμη περισσότερο αναγκαίες για τον λαό».

Σε αυτό το πλαίσιο το ΚΚΕ στηλίτευσε και τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης στο πλαίσιο των εγκαινίων από τον πρωθυπουργό του σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, πολλώ δε μάλλον που η περιοχή αποτελεί ταυτόχρονα και στρατιωτικό «κόμβο» και όχι μόνο ενεργειακό. Σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ κατηγορεί την κυβέρνηση πως κάνει «το μαύρο – άσπρο» όταν ισχυρίζεται ότι «η κατασκευή του τερματικού σταθμού LNG θα ωφελήσει τον λαό, όσον αφορά την ενεργειακή ακρίβεια και επάρκεια» και προειδοποιεί ότι «στην πραγματικότητα θα συμβεί το ακριβώς αντίθετο, αφού το συγκεκριμένο έργο αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην πολιτική που έχει οδηγήσει στη σημερινή τραγική κατάσταση τα λαϊκά νοικοκυριά. Δηλαδή, στην πολιτική της “πράσινης μετάβασης”, που έχει απαξιώσει τις εγχώριες πηγές ενέργειας, όπως τον λιγνίτη, σε συνδυασμό με τον στόχο αντικατάστασης του ρωσικού φυσικού αερίου απ’ το πανάκριβο αμερικανικό LNG».

Περαιτέρω, επαναλαμβάνει την επισήμανση ότι «οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι οι ενεργειακοί όμιλοι και οι εφοπλιστές που θα μεταφέρουν το υγροποιημένο φυσικό αέριο».

«Παραπλανητικοι» είναι δε κατά τον Περισσό και οι ισχυρισμοί ότι «η συνύπαρξη στην Αλεξανδρούπολη αμερικανοΝΑΤΟϊκών στρατιωτικών βάσεων κι υποδομών ενέργειας θωρακίζει κι αναβαθμίζει γεωπολιτικά την περιοχή». Αντίθετα, λέει το ΚΚΕ, τη μετατρέπει σε στόχο, επομένως το συμφέρον του λαού είναι να σταματήσει η Αλεξανδρούπολη, αλλά και όλη η χώρα, να αποτελεί «ορμητήριο» για τους ενεργειακούς, οικονομικούς και στρατιωτικούς σχεδιασμούς του ευρωΝΑΤΟϊκού στρατοπέδου.

Διαβάστε επίσης:

Διατροφική ανεπάρκεια στην Ελλάδα – Εισάγουμε όλα τα βασικά αγαθά

Κίνδυνος για άδεια ράφια

Παιδική κακοποίηση: Τα παιδιά στο στόχαστρο και στην Ελλάδα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 09:19