search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 19:53
MENU CLOSE

Τσίπρας από τη Βουλή: «Επικίνδυνη η μετατόπιση της εθνικής πολιτικής – Συμφωνία δίχως ανταλλάγματα» (video)

12.05.2022 13:57
tsipras_new

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, λαμβάνοντας το λόγο στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για την κύρωση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας, χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «αμήχανο» και «στριμωγμένο».

Όπως είπε, ξεκινώντας την ομιλία του, «αυτή η αμηχανία και η δυσκολία» έχουν να κάνουν με τα «αποτελέσματα της πολιτικής» της κυβέρνησης. Αναφέρθηκε, δε, στην «αντιπολιτευτική ομιλία» -όπως την χαρακτήρισε- του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριο της ΝΔ, που «θα ζήλευε κάθε βουλευτής της αντιπολίτευσης».

«Ο βασικός λόγος της αμηχανίας σας είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας βιώνει εξαιτίας των πολιτικών σας μία πρωτοφανή λαίλαπα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία να έρχεστε σήμερα σε μία συζήτηση κατεξοχήν κρίσιμη για εθνικά θέματα και να βρίσκεστε σε αυτό το δίλημμα “μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα”», δήλωσε και εξήγησε πως από τη μια καλείται ο πρωθυπουργός να «υπερασπιστεί» μια συμφωνία με τις ΗΠΑ «δίχως ανταλλάγματα» και λίγο μετά τη δημοσιογραφική αποκάλυψη ότι οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να «πριμοδοτήσουν» την Τουρκία και από την άλλη αντί να μιλάει για τα «κρίσιμα εθνικά θέματα» να «υπεραμύνεται» μιας πολιτικής που «έχει οδηγήσει στην ανέχεια της συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας».

«Μη γίνει τροχοπέδη για τα εθνικά θέματα η δυσκολία που βιώνετε σε πολιτικό επίπεδο εξαιτίας των δικών σας επιλογών. Άλλα τα οικονομικά και τα κοινωνικά, άλλα τα εθνικά», σχολίασε, σημειώνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν «πολλές ευκαιρίες» για να συζητηθούν τέτοια θέματα, όπως η ΔΕΗ, το ενεργειακό ή η ακρίβεια.

«Επιλέγετε την πιο επικίνδυνη μετατόπιση της εθνικής πολιτικής μετά τη μεταπολίτευση. Εγκαταλείπετε τον πυλώνα της διπλωματίας, τον μετριοπαθή διπλωματικό τρόπο», σημείωσε στη συνέχεια.

«Αλλάζουν πάγιες θέσεις της χώρας που επί σειρά ετών υλοποίησαν πολλές και διαφορετικές κυβερνήσεις ανάμεσα σε αυτές και κυβερνήσεις της ΝΔ. Ποια είναι τα αποτελέσματα του δόγματος που έχετε υιοθετήσει; Τα είδαμε όλα το 2020 με την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας», υποστήριξε.

Δευτερολογία: ο Πρωθυπουργός να θέσει επίσημα το αίτημα για τη μη πώληση των F16 στην Τουρκία

Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού δεν αποδέχεται την αναστολή της ψήφισης της Συμφωνίας για να έχει ένα διαπραγματευτικό όπλο στο ταξίδι του στην Ουάσιγκτον να θέσει στον Μπάιντεν επίσημα το αίτημα για την αποτροπή της αναβάθμισης 80 και της πώλησης 40 νέων F16 στην Τουρκία.

Προηγουμένως, απάντησε σε κατηγορίες του πρωθυπουργού για συναντήσεις πίσω από κλειστές πόρτες με τον πρώην αμερικανό πρέσβη Πάιατ, λέγοντας πως για πρώτη φορά πρωθυπουργός, από τα χρόνια της εμφυλιακής Δεξιάς «αναγόρευσε αμερικανό πρέσβη σε πολιτικό παράγοντα».

Σε οργισμένο ύφος απάντησε ότι δεν είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να λέει για μυστικές συναντήσεις όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναντήθηκε με τον αμερικανό πρέσβη στη Βουλή και μετά βγαίνει και ανακοίνωση την οποία διάβασε από το βήμα της Βουλής. Είπε επιπλέον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις ίδιες  θέσεις και πίσω από κλειστές και ανοιχτές πόρτες.

Απάντησε επίσης στις πρωθυπουργικές αιτιάσεις για διγλωσσία λέγοντας «και να μιλάτε εσείς για διπλή γλώσσα και για Ιανό όπως έλεγε ο αείμνηστος πατέρας σας πάει πολύ. Που συμμετείχατε στα συλλαλητήρια για την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας και όταν γίνατε πρωθυπουργός τα ξεχάσατε όλα. Και την τιμάτε και την τηρείτε και όλα τα κάνετε».

Επίσης, απαντώντας στην κατηγορία Μητσοτάκη για «υποκριτικό αντιαμερικανισμό» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπερασπίστηκε την εξωτερική πολιτική του κόμματός του και σημείωσε ότι πράγματι διαπραγματεύτηκε τη Συμφωνία για τις βάσεις αλλά είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύεται με γνώμονα τα συμφέροντα της χώρας και όχι αυτά των συμμάχων, σε αντίθεση με την πολιτική «δώστα όλα» της κυβέρνησης, «δεν είμαστε ούτε φιλοαμερικάνοι ούτε αντιαεμαρικάνοι» είπε. «Δεν εξυπηρετούμε τα αμερικανικά συμφέροντα με αντάλλαγμα θολές υποσχέσεις» πρόσθεσε.

Η παραπομπή στον Ανδρέα Παπανδρέου

Σε επόμενο σημείο της ομιλίας του, παρέπεμψε σε ομιλία του Ανδρέα Παπανδρέου το 1990 στη Βουλή σε ανάλογη αντιπαράθεση με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, όπου ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «η διαπραγμάτευση με την αμερικανική υπερδύναμη επιβάλλεται από τα αμερικανικά συμφέροντα αλλά η διαπραγμάτευση αυτή έχει δύο όψεις, η μία όψη είναι να αναγνωρίσεις ότι είναι να αναγνωρίσεις ότι εφόσον ο άλλος είναι υπερδύναμη θα κάνουμε ό,τι μας πει».

Η άλλη όψη συνέχισε διαβάζοντας το απόσπασμα από την ομιλία Παπανδρέου είναι να πεις ότι  «η Ελλάδα έχει προσφέρει αγώνες, ήταν παρούσα σε δύο πολέμους, ουδέποτε διεκδικεί χώρο που να μην είναι δικός της, αλλά προασπίζει με περηφάνια και αποφασιστικότητα τα εθνικά της σύνορα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Αυτή η περήφανη Ελλάδα μπορεί να πει στην Αμερική ‘’ αν σου προσφέρουμε διευκολύνσεις, βάσεις ορισμένης μορφής τις οποίες θα κουβεντιάσουμε θα μας παράσχεις επιτέλους κάλυψη από την επιθετικότητα της συμμάχου μας Τουρκίας και στο Αιγαίο και στην Κύπρο, ναι ή όχι; Αν όχι, τότε η μικρή Ελλάς λέει δεν μπορώ να υπογράψω».

Αιχμές προς ΚΙΝΑΛ

Κλείνοντας ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε στο ΚΙΝΑΛ και τον επικεφαλής της ΚΟ Μιχάλη Κατρίνη λέγοντας: «Και εσείς κύριοι του ΚΙΝΑΛ, ακούω ότι θα ψηφίσετε τη συμφωνία. Ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ προκρίνει την πώληση F16 στην Τουρκία. Περιμένω να ακούσω τη στάση σας και για το χθες και για το σήμερα και για το αύριο. Δεν αρκεί η επαναφορά του ήλιου».

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης από τη Βουλή: Πολλαπλά επωφελής η συμφωνία με ΗΠΑ – «Πέταξε το γάντι» στον ΣΥΡΙΖΑ (video)

Ο Δένδιας επιβεβαίωσε την πρόταση Μπάιντεν για τα τουρκικά F-16 – «Είμαστε ξεκάθαρα αρνητικοί» (video)

Τζορτζ Τσούνης: Στο Μέγαρο Μαξίμου ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 19:53