search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 15:38
MENU CLOSE

Βρετανία: Σε απόγνωση πολίτες, κλέβουν τρόφιμα για να ζήσουν – «Λεπτοί χειρισμοί» ζητούνται από την αστυνομία

19.05.2022 16:37
super_new
Πηγή: Unsplash

Τη διακριτική μεταχείριση των ατόμων που συλλαμβάνονται να κλέβουν τρόφιμα από σούπερ-μάρκετ επειδή δεν μπορούν να καλύψουν βασικές διατροφικές ανάγκες συστήνει ο αρχιεπιθεωρητής της βρετανικής αστυνομίας, αναγνωρίζοντας το μέγεθος του κοινωνικού προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στη χώρα εξαιτίας της ακρίβειας.

Ο Άντι Κουκ, επικεφαλής της ανεξάρτητης επιτροπής αξιολόγησης των αστυνομικών δυνάμεων στην Αγγλία και την Ουαλία δήλωσε στον Guardian ότι οι αστυνομικοί θα πρέπει να εξετάζουν προσεκτικά κάθε περίπτωση πριν αποφασίσουν να μηνύσουν τους πολίτες που συλλαμβάνονται να κλέβουν τρόφιμα για να μην πεινάσουν.

«Ο αντίκτυπος της φτώχειας και της έλλειψης ευκαιριών για όλους τους πολίτες οδηγεί σε αύξηση της εγκληματικότητας», τόνισε ο Άντι Κουκ, προσθέτοντας ότι η αύξηση του κόστους ζωής αποτελεί πρόκληση για την αστυνόμευση, αφού υπάρχουν άνθρωποι που έχουν να επιλέξουν αν θα πληρώσουν για την θέρμανση ή για το φαγητό τους.

Οι αστυνομικοί «πρέπει να έχουν κατά νου ό,τι είναι καλύτερο για την κοινότητα. Υποστηρίζω πλήρως τους αστυνομικούς που έχουν τη διακριτική ευχέρεια και πρέπει να είναι διακριτικοί πιο συχνά», είπε στον Guardian ο αρχιεπιθεωρητής της αστυνομίας.

Τόνισε βεβαίως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι «δίνουμε κάρτα ελευθέρας για κλοπές», αλλά «υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις που πρέπει να αντιμετωπίζονται διακριτικά από τους αστυνομικούς και να μην διώκονται απαραίτητα τα άτομα» που κλέβουν τρόφιμα για να ζήσουν.

Η κυβέρνηση Τζόνσον στον κόσμο της….

Η σύσταση του αρχιεπιθεωρητή δεν άρεσε καθόλου στον υπουργό αστυνόμευσης, Κιτ Μάλτους, ο οποίος, όπως γράφει ο Guardian σχολίασε πως αυτές είναι «παλιομοδίτικες απόψεις»

Ο Κιτ Μαλτους σε δηλώσεις που έκανε στο ITV ανέφερε ότι «επειδή οι πολίτες πιέζονται οικονομικά δεν σημαίνει ότι θα καταφύγουν στην εγκληματικότητα». Μάλιστα απευθυνόμενος στους αστυνομικούς είπε ότι πρέπει να μην αφήνουν ατιμώρητους τους κλέφτες τροφίμων, ούτε να κάνουν «τα στραβά μάτια» σε τέτοια περιστατικά.

«Ο κανόνας είναι ότι η δικαιοσύνη πρέπει να είναι τυφλή και ελπίζω και πιστεύω ότι αυτή η αρχή ισχύει όχι μόνο για την αστυνομία, αλλά και για τα δικαστήρια. Αμφισβητώ την σύνδεση μεταξύ φτώχειας και εγκληματικότητας», είπε ο υπουργός της κυβέρνησης Τζόνσον.

Η φτώχεια θα προκαλέσει κοινωνική έκρηξη

Στον δημόσιο διάλογο που έχει ξεκινήσει στη Βρετανία για την ακρίβεια και τις συνέπειές της πρόσθεσε την φωνή του ο Μάρτιν Λιούις, δημοσιογράφος και ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο οποίος μιλώντας στο ITV τόνισε ότι η φτώχεια θα προκαλέσει κοινωνική έκρηξη αν δεν ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπισή της.

Ο Μάρτιον Λιούις εξέφρασε την ελπίδα ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον «είναι σε θέση να καταλαβαίνει και να διαβάζει τη δημόσια διάθεση», τονίζοντας ότι στην κοινωνία «επικρατεί απόγνωση και θυμός», όπως γράφει το Skynews.

«Αν δεν το αντιμετωπίσουμε αυτό ανησυχώ ότι θα έχουμε κοινωνική αναταραχή», προειδοποίησε o Μάρτιν Λιούις.

Διαβάστε επίσης

Φοιτητικές εκλογές σε κλίμα αδιαφορίας

Ελαφόνησος: Κατέπλευσε σκάφος με Τούρκους αξιωματικούς – Δηλώνουν υποστηρικτές του Γκιουλέν

Γλυπτά του Παρθενώνα: Η UNESCO ανακοίνωσε συνομιλίες Αθήνας – Λονδίνου για την επιστροφή τους (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 15:38