search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 04:55
MENU CLOSE

Δημοσκόπηση σοκ στη Βρετανία: Ένας στους τέσσερις αποφεύγει ένα γεύμα την ημέρα, λόγω της ακρίβειας (photos)

17.05.2022 16:09
supermarket_new
Πηγή: Unsplash

Η Λίζα Μπάρνεϊ είναι μητέρα τριών παιδιών από το Γουίγκαν και κάνει τρεις  δουλειές. Αυτά που μέχρι τώρα αποταμίευε τα ξοδεύει πλέον για να πληρώνει τους λογαριασμούς.

«Αν δουλέψεις παραπάνω ώρες και έχεις παιδιά, πρέπει να πληρώσεις έξτρα για την φύλαξη των παιδιών. Ό, τι παίρνεις το ξοδεύεις. Δεν σε καλύπτει και επιπλέον φορολογείσαι περισσότερο», λέει η Λίζα Μπράουν.

Η ακρίβεια στην Βρετανία γίνεται αβάσταχτη. Αυτό αποδεικνύει και η δημοσκόπηση που έγινε για το Sky News, σύμφωνα με την οποία ο ένας στους τέσσερις Βρετανούς αποφεύγει ένα γεύμα την ημέρα εξαιτίας της ακρίβειας.

Η δημοσκόπηση δείχνει πως πολλοί Βρετανοί αποφεύγουν γεύματα, δανείζονται χρήματα ή κόβουν τις εξόδους για διασκέδαση γιατί τα χρήματα πλέον δεν αρκούν. Άλλοι δεν ζεσταίνουν τα σπίτια τους αφού δεν αντέχουν το κόστος της ενέργειας.

Οι τέσσερις στους πέντε ανησυχούν για την ακρίβεια και μάλιστα πιστεύουν πως τα πράγματα θα χειροτερέψουν τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με την δημοσκόπηση του Ipsos για το Sky News.

Τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς που κερδίζουν λιγότερες από 20.000 λίρες τον χρόνο δηλώνουν «πολύ ανήσυχοι» για την ακρίβεια, ενώ μεταξύ εκείνων που βγάζουν πάνω από 55.000 λίρες τον χρόνο «ανήσυχοι» είναι οι δύο στους πέντε.

Πώς τα βγάζουν πέρα

Η έρευνα του Sky News δείχνει πως οι τρεις στους πέντε Βρετανούς κλείνουν την θέρμανση για να μειώσουν το κόστος της ενέργειας. Εκατομμύρια νοικοκυριά είδαν τους λογαριασμούς του ρεύματος να ανεβαίνουν κατά 700 λίρες τον χρόνο και αναμένεται νέα αύξηση το φθινόπωρο.

Ο ένας στους πέντε ζει με δανεικά, πάνω από τους μισούς αποφεύγουν τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο. Οι τιμές των καυσίμων έχουν αυξηθεί σε πρωτόγνωρα επίπεδα.

Με τον πληθωρισμό να φλερτάρει με το 10% μέχρι το τέλος του χρόνου, οι περισσότεροι Βρετανοί αλλάζουν τις καθημερινές συνήθειες για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια.

Οι δύο στους πέντε ψωνίζουν πλέον μόνο σε σούπερ μάρκετ που κάνουν προσφορές, ο ένας στους τέσσερις έκοψε την συνδρομητική τηλεόραση και οι μισοί αποφεύγουν τις εξόδους με φίλους.

Και οι εννέα στους δέκα φοβούνται ότι τα χειρότερα είναι μπροστά, αφού θα αυξηθούν τα ενοίκια και οι δόσεις των δανείων.

Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις που ασχολούνται με τους άστεγους προειδοποιούν ότι η κρίση στην αγορά στέγης θα προκαλέσει νέες στρατιές αστέγων που θα βρεθούν στον δρόμο.

Η δημοσκόπηση του Ipsos έγινε με δείγμα 2061 ατόμων, ηλικίας 16-75 ετών.

Ο έκπληκτος κύριος υπουργός

Κι όμως στην κυβέρνηση Τζόνσον, οι υπουργοί είναι έκπληκτοι… Δεν περίμεναν τέτοια κατάσταση…

Ο υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας, Μπράντον Λιούις, ρωτήθηκε από το Sky News πως σχολιάζει τις εκτιμήσεις που έκανε ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, ότι οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων δημιουργούν σκηνικό «αποκάλυψης» και δήλωσε «έκπληκτος».

Ο Μπράντον Λιούις δήλωσε ότι «εξεπλάγην κάπως από την συγκεκριμένη φράση (για «αποκάλυψη») διότι προφανώς όλοι βλέπουμε τις αυξήσεις τιμών. Αλλά κάνουμε ό, τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε τους πολίτες».

Ο κύριος Λιούις διαπίστωσε ότι  η ακρίβεια είναι «μία παγκόσμια πρόκληση», με την οποία ασχολείται επισταμένως ο αρμόδιος υπουργός.

Παραδέχτηκε πάντως ότι «τα σούπερ μάρκετ ήδη κάνουν παραγγελίες εδώ και μήνες για συγκεκριμένα προϊόντα και δουλεύουν με τις σημερινές τιμές και αυτό που αγοράζουν σήμερα θα το δούμε στα ράφια στην προσεχή περίοδο». Με άλλα λόγια, παραδέχτηκε πως έρχεται κι άλλο κύμα ακρίβειας. Μόνο που το είπε … περιφραστικά…

Η στάση των υπουργών του Μπόρις Τζόνσον στα θέματα της ακρίβειας έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία στη Βρετανία. Δεν έχουν περάσει μέρες που η υπουργός ασφάλειας, Ραχίλ Μακλίν, δήλωσε στο Sky News ότι όποιοι δεν τα βγάζουν πέρα πρέπει να δουλέψουν περισσότερο ή να ψάξουν καλύτερα αμειβόμενες δουλειές. Δήλωση που προκάλεσε σοκ.

Η πραγματικότητα –σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία- είναι ότι ο πραγματικός μισθός έχει μειωθεί κατά 1,2%, δηλαδή πλησιάζει στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα και τις διαστάσεις που έχει πάρει η κρίση.

Ο σκιώδης υπουργός Εργασίας του Εργατικού Κόμματος, Τζον Άσγουορθ σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «οι υπουργοί υπνοβατούν σε ένα τσουνάμι αύξησης του κόστους διαβίωσης».

Διαβάστε επίσης

Βενζίνη: Νέες ανατιμήσεις από σήμερα – Πάνω από 2,5 ευρώ σε αρκετά νησιά η αμόλυβδη (Video/Πίνακας)

ΠΑΣΟΚ για Μητσοτάκη-Μπάιντεν: Να είναι σαφής η δέσμευση των ΗΠΑ ότι δεν θα επιβραβευθεί με νέους εξοπλισμούς η Τουρκία

Δίκη Φιλιππίδη: Κατέθεσε η δεύτερη καταγγέλλουσα – «Αν περάσεις αυτή την πόρτα θα σε καταστρέψω»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50