ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24.05.2024 01:00
MENU CLOSE

ΣτΕ: Μόνο οι Μεσσήνιοι παραγωγοί ελιάς Καλαμών θα μπορούν να γράφουν «Καλαμάτα» στις συσκευασίες

31.05.2022 19:35

Με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι μόνο οι Μεσσήνιοι καλλιεργητές, παραγωγοί κλπ, της ελιάς Καλαμών, μπορούν να αναγράφουν στις συσκευασίες την ένδειξη «Καλαμάτα» («Kalamata»), ενώ αντίθετα οι παραγωγοί ελιάς της ποικιλίας αυτής άλλων περιοχών (εκτός της Μεσσηνίας) θα αναγράφουν απλά ποικιλία «Ελιές Καλαμών» και την περιοχή προέλευσης.

Ο εν λόγω Σύλλογος υποστήριζε ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση έχει εκδοθεί κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, γιατί επιτρέπει τη χρησιμοποίηση του όρου ελιά Καλαμάτας ως συνώνυμο της ποικιλίας της ελιάς Καλαμών, παρά το γεγονός ότι η ονομασία «Καλαμάτα» αποτελεί προστατευόμενο δικαίωμα προέλευσης.

Τελικά το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ακύρωσε την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση λόγω μη νόμιμης αιτιολογίας, καθώς οι αρμόδιοι υπουργοί προχώρησαν στην καταχώρηση του ονόματος «Kalamata», χωρίς να λάβουν υπόψη τις προϋποθέσεις του επιτάσσει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Διαβάστε επίσης:

Μάσκες τέλος από 1η Ιουνίου: Τι ισχύει σε εσωτερικούς χώρους

Καιρός: Ηλιοφάνεια και την Τετάρτη με τοπικές βροχές στα ορεινά – Άνοδος της θερμοκρασίας και αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης

Σε ύφεση η φωτιά στην Κερατέα (Photos/Video)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24.05.2024 00:59
Exit mobile version