search
ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 13:03
MENU CLOSE

Οικοδομές: Ράπισμα στον Νέο Κανονισμό για το «μπόνους δόμησης» που καταστρέφει τις πόλεις – Δικαίωση για τους δήμους

21.05.2024 08:26
oikodomi_new

Έντονες αντιδράσεις σε όλη την χώρα έχει προκαλέσει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ) και πιο συγκεκριμένα η προβλεπόμενη αύξηση του συντελεστή δόμησης.

Η συμμαχία αρκετών δήμων που είναι αντίθετοι με το μπόνους δόμησης , που οδηγεί σε “πόλεις -τέρατα” έχει φέρει θετικά αποτελέσματα, με δεδομένο ότι ο ΝΟΚ συνάντησε και την αρνητική στάση του Συμβουλίου της Επικρατείας, εκθέτοντας το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος. Γι αυτό και δυναμώνουν οι φωνές που απαιτούν το ξήλωμά του.

Σύμφωνα με τον νέο ΝΟΚ, η αύξηση των ορόφων σε περιοχές με διαφορετικό χαρακτήρα προκύπτει από τα μπόνους δόμησης που προσφέρει ο ΝΟΚ, ως κίνητρα για τη δημιουργία «φιλοπεριβαλλοντικών» κτιρίων, ανεξάρτητα από το τι προβλέπεται για την περιοχή στην οποία ανήκει το κάθε κτίριο.

Με τις παράλογες προσδοκίες που είχε δημιουργήσει το υπουργείο με τον συγκεκριμένο Οιδομικό Κανονισμό, η αγορά εμφανίζει μία στασιμότητα ή και έχει παγώσει, καθώς κάποιες κατασκευαστές θεώρησαν ότι βρήκαν ευκαιρία να ρίξουν παντού τσιμέντο. Εξ ου και παγώνουν τη μία μετά την άλλη τις οικοδομικές άδειες μέχρι να ξεδιαλύνει εντελώς το τοπίο.

Παράλληλα, υπάρχει και ο φόβος του ΣτΕ καθώς εκκρεμεί η απόφαση για το εάν διατάξεις του ΝΟΚ θα κριθούν αντισυνταγματικές.

Συγκεκριμένα, τα προβλήματα που προκαλεί ο ΝΟΚ ενισχύει η πρόσφατη απόφαση του Ε΄ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σύμφωνα με αυτήν, η οποία αφορά οικοδομικές άδειες στον Άλιμο, τα μπόνους δόμησης και η σωρευτική εφαρμογή τους θεωρούνται αντισυνταγματικά και το θέμα παραπέμπεται στην Ολομέλεια του ΣτΕ

Στην απόφαση, με την οποία έγινε αποδεκτό το αίτημα του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης για διαταγή αναστολής έκδοσης αδειών απευθείας από τον δήμαρχο στην Υπηρεσία Δόμησης (εντέλλεσθε), αναφέρεται ότι η συνέχιση της έκδοσης οικοδομικών αδειών μπορεί να οδηγήσει σε τετελεσμένα, τη στιγμή που υφίσταται ενδεχόμενο να κριθούν οι διατάξεις αυτές αντίθετες στο Σύνταγμα.

Κάτι τέτοιο, όπως σημειώνει, θα έχει σοβαρές και ανεπανόρθωτες βλάβες για το οικιστικό περιβάλλον της περιοχής, που η αποκατάστασή τους θα απαιτήσει, με βάση τον νόμο, την κατεδάφιση κτισμάτων.

Κίνημα δήμων κατά του ΝΟΚ

Μετά τη Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη, τον Άλιμο και την Κηφισιά, στυλώνουν τα πόδια απέναντι στον ΝΟΚ οι δήμοι Παπάγου-Χολαργού, Βριλησσίων, Αμαρουσίου, Μοσχάτου-Ταύρου, ενώ ακολουθούν η Νέα Σμύρνη και φυσικά ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας, ο Δήμος Αθηναίων από τον οποίο ξεκίνησε να μαζεύεται το κουβάρι των υψών με το ξενοδοχείο της CΟCΟ-MAT στου Μακρυγιάννη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον χορό ετοιμάζονται να μπουν και μεγάλοι δήμοι της Θεσσαλονίκης.

Η στάση των δήμων αλλά και οι αποφάσεις του ΣτΕ αποδυναμώνουν και τη νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ, με την οποία επιχειρήθηκε να πέσουν οι τόνοι των υψών, κάτι όμως που δεν συνέβη. Οι δήμαρχοι κατηγορούν την Πολιτεία ότι νομοθέτησε δίχως καμία διαβούλευση με τους ΟΤΑ και η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ ουσιαστικά αδειάζει την πολιτική ηγεσία, η οποία στα αιτήματα για αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών είχε απαντήσει ότι ο ρόλος αυτός ανήκει στην Πολιτεία, συμβουλεύοντας τους δήμους να περιοριστούν στα καθήκοντά τους.

Με το εντέλλεσθε που έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, η δικαστική εξουσία βγάζει μπροστά τους δήμους, θεωρώντας ότι έχουν το δικαίωμα να προστατεύσουν τις πόλεις από την εργολαβική λαίλαπα.
Θυμίζουμε ότι με την τροπολογία που ψηφίστηκε από το ΥΠΕΝ πριν το Πάσχα, δεν εφαρμόζονται τα «μπόνους» δόμησης που δίνει ο ΝΟΚ για την περιβαλλοντική αναβάθμιση σε πυκνοδομημένες και αστικές περιοχές (άρθρο 10), σε περιοχές με συντελεστή δόμησης έως 0,8. Από 0,8 έως 1,6 συντελεστή εφαρμόζονται τα άρθρα 10 (παράγραφος 1) του ΝΟΚ και 15 (παράγραφος 8)  με μάξιμουμ δόμηση επιπλέον 2,5 μέτρα. Από συντελεστή δόμησης 1,6 και πάνω συνδυαστικά τα άρθρα 10 (παράγραφος 1) και 15 προσθέτουν 3 μέτρα.   

Όσο για τα μπόνους ύψους του άρθρου 19, που δίνει κίνητρα με την προϋπόθεση φυτεμένου δώματος, φυτεμένων υπαίθριων χώρων και άλλων, διατηρούνται ως έχουν. Χωρίς αλλαγές παραμένουν και τα κίνητρα του άρθρου 25 που δίνει δώρο έξτρα συντελεστή δόμησης 5% με 10% σε κτίρια με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας.

Από την πλευρά του, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΣΑΔΑΣ) – Τμήμα Αττικής έχει βγάλει σχετική ανακοίνωση τονίζοντας πως ο ΝΟΚ «αποτελεί το πλαίσιο της μεγιστοποίησης της εκμετάλλευσης της γης και της κερδοφορίας του κατασκευαστικού κεφαλαίου» και πρέπει να καταργηθεί και να αντικατασταθεί «με πολεοδομικό σχεδιασμό επιστημονικό, με βάση τις συγκεκριμένες πραγματικές ανάγκες της κάθε περιοχής και όχι με οριζόντιες πολεοδομικές ρυθμίσεις».

Η ανακοίνωση επισημαίνει τον κίνδυνο που συνεπάγονται όλα αυτά και για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά, καθώς μπορεί να κάνουν εφικτή την ανοικοδόμησή τους με όρους που θα ευνοούν την περαιτέρω τουριστικοποίηση και τους επενδυτές και θα χειροτερεύουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός σήμερα: Επιμένει η αφρικανική σκόνη – Ανεβαίνει ο υδράργυρος

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τρίτη 21 Μαΐου

Φωτιά σε διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας: Νεκρά εντοπίστηκαν δύο αδέλφια (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 13:03